ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Slecht nieuws is goed nieuws en goed nieuws is goed nieuws, dat is momenteel het credo op de beurzen. Komen er slechte cijfers dan richten beleggers zich op de veronderstelling dat centrale banken de rente niet verder zullen verhogen. Dat is dan reden voor een stijging. Komen er goede cijfers dan legt men de focus bij de goede staat waarin de economie verkeert. Dat is dan reden voor een stijging. Indices kunnen alleen nog naar boven. Dat dit tot vreemde taferelen leidt zien we deze week in de weekgrafiek van de AEX. De beursindex is naar boven uit een patroon gebroken waarbij je normaliter een uitbraak naar beneden zou zien, de stijgende wig k-d. De wig heeft geen waarde meer voor de inschatting van het toekomstig verloop. De uitbraak naar boven betekent in deze weekgrafiek een vervolg naar de top uit februari 2022 rond 772,2, het 76,4% Fibonacci niveau rond 778,2 of hoger.

  • Vereist is dat de beursgraadmeter de komende week boven de doorbroken lijn d blijft. Een terugkeer onder de lijn zou van de uitbraak immers een valse uitbraak maken, wat vervolgens alsnog in een daling zou kunnen resulteren. Ik controleer de komende week daarom het koersverloop ten opzichte van deze lijn.

  • De technische situatie is ook in de daggrafiek helder. Lijn d is doorbroken en de beursindex sloot op het hoogste punt van de dag. Beleggers hebben er getuige dit sterke slot in meerderheid geen twijfels over, de AEX gaat volgende week verder naar boven. Ik check vanaf maandag uiteraard of dit inderdaad zo is.

  • Het sterke slot houdt in de daggrafiek met Bollinger Bands een slotstand boven de banden in. Een index kan enkele dagen boven de banden blijven, maar kan ook de eerstvolgende beursdag al dalen en weer binnen de banden sluiten. Een daling mag ik dus ondanks het sterke slot niet uitsluiten. Zekerheid daarover geeft deze indicator echter niet.

  • De koersontwikkeling in de uurgrafiek ziet er ijzersterk uit. Op de vorming van een hogere bodem volgde een doorbraak door de vorige top. Sterker kan het niet zijn. Men speculeert niet alleen op een vervolg naar boven, maar toont zich daar ook nog heel zeker van.

  • Gisteren berekende ik op grond van de uitbraak uit het verloop tussen de grenzen 735,3 en 750,7 een koersdoel van 766. Dat gebruik ik als eerste richtpunt indien de AEX maandag daadwerkelijk verder omhoog gaat. 

  • Zou de index komende maandag eventueel dalen en onder de stippellijn rond 762,1 belanden dan wil dat nog niet veel zeggen. Mocht daaropvolgend een daling onder de bodem rond 755,7 worden neergezet dan zou dat echter een draai inhouden in het koersverloop. Dat zou de start van een correctieve koersbeweging zijn.

Resumerend: 

Op de Amsterdamse beurs heeft onze markt deze week een uitbraak naar boven uit de stijgende wig k-d bewerkstelligd. De wig is door de uitbraak naar boven niet bruikbaar meer. De AEX dient komende week om de uitbraak gestand te doen boven het patroon te blijven, daar zal ik de koersontwikkeling op controleren.  De beursgraadmeter brak niet alleen naar boven uit, maar eindigde ook nog eens op het hoogste punt van de week. Het toont dat de absolute meerderheid van de beleggers op onze beurs overtuigd is van een vervolg naar boven. Gaat de index daadwerkelijk verder omhoog dan kan dat een voortzetting naar 766, 772,2, 778,2 of hoger geven. Ik beoordeel daarbij van niveau tot niveau of een vervolgstap naar boven aannemelijk is of de ontwikkeling van een top. Daalt de marktgraadmeter dan is het verloop ten opzichte van de bodem rond 755,7 relevant. Een eventuele terugkeer daaronder zou namelijk de start van een correctie zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 3 feb 2023 18.27u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 3 feb 2023: Wat is me opgevallen?

3 feb 10.00: Lichte daling van kwart procent

3 feb 12.00: Verlies beursindex is weggewerkt

3 feb 14.00: Licht hoger voorafgaand aan cijfers

3 feb 16.00: Opgelopen schade werd gerepareerd

Agenda van maandag 30 jan t/m vrijdag 3 feb 2023

 

De vorige analyse:

2 feb slot: Vandaag zijn drie toppen uitgenomen

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven