ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vandaag de laatste dag van augustus en we beginnen de AEX-analyse daarom met de maandgrafiek. Ten opzichte van juli daalde de beursindex met 6,1%, het was dus geen beste beursmaand. De terreinwinst die met de voorgaande groene candles werd geboekt is weg en we hebben dus te maken met topvorming.

  • Mogelijke doelen bij de correctie die met deze candle is gestart zijn de Fibonacci niveaus van de stijging 611,7 -795,2 rond 725 (38,2%), 703,5 (50%) of 681,8 (61,8%). Bij ieder van deze grenzen kan een bodem worden ontwikkeld, daar zullen we dus allereerst rond 725 attent op moeten zijn.

  • Vanuit de daggrafiek kunnen we echter niet zonder meer van een gang naar 725 of lager uitgaan. Dit kan pas gebeuren indien de vlag n-n' wordt afgerond, die ik vandaag na een mislukte doorbraakpoging van de grens 748,5 heb kunnen tekenen. De eerste stap is dat een daling naar de onderzijde van de vlag volgt. Ik check de komende tijd of de AEX daar inderdaad naar toe gaat.

  • Een uitbraak naar boven uit de vlag zou het patroon onbruikbaar maken en het technische beeld aanzienlijk verbeteren.

  • De dalende trend in de daggrafiek voorzien van Bollinger Bands bleef gehandhaafd. De beursindex bleef immers onder de middellijn. Een daling is vanuit deze optiek zeker mogelijk. Mocht de index toch oplopen dan controleer ik of de index onder de middellijn blijft. Een doorbraak door die lijn zou tenslotte een verbetering zijn van de situatie waarin onze beursgraadmeter verkeert.

  • Op de weg naar beneden hebben we met potentiŽle steunniveaus van doen waar een daling kan worden afgebroken. Dit zijn de Fibonacci niveaus van de stijging 732 - 750 rond 743,1 (38,2%), 741 (50%) en 738,8 (61,8%). Verder kan ter hoogte van de bodem rond 742 eventueel opnieuw een bodem ontstaan.

  • Zou de grens 738,8 doorbroken worden dan gaat de marktgraadmeter naar ik veronderstel naar de onderkant van de vlag n-n' in de daggrafiek, waarvan ik de lijnen niet heb getekend in deze uurgrafiek. Het is uiteindelijk de daggrafiek die telt om te bepalen wanneer we een uitbraak hebben.

  • Beleggers zochten in de laatste kwartiercandles van deze dag de uitgang. De snelle daling komt voort uit het gegeven dat kopers de hele dag hadden geprobeerd een doorbraak door 748,5 en een recent rond 749,2 gevormde top af te dwingen. Toen dat niet bleek te lukken en een  toppatroon werd ontwikkeld (een hoofd en schouders patroon) moesten zij hun huid redden door hun eerder opgebouwde naar boven gerichte posities te verkopen.

Resumerend: 

Nadat we eerder al topvorming zagen in de weekgrafiek van de AEX is nu de maand augustus is afgelopen ook een top te zien in de maandgrafiek van de graadmeter. Mogelijke doelen bij de correctie waarvan sprake is zijn 725, 703,5 of 681,8. 
Het is nog te vroeg om te zeggen dat de AEX naar 725 of lager gaat. Er kan wel gezegd worden dat de kans daarop aanwezig is. Dit vloeit voort uit de vlag n-n' die in de daggrafiek ontwikkeld is. Wordt dit patroon afgemaakt met een uitbraak naar beneden dan kunnen we pas speculeren op een vervolg naar beneden. Binnen die  vlag zijn er bovendien nog vier potentiŽle steunniveaus, dat zijn de grenzen 743,1, 742, 741 en 738,8. Pas als die alle vier doorbroken zouden worden kunnen we uitgaan van een gang naar de onderkant van de vlag n-n' of lager.
Mocht de index toch weer oplopen dan wordt het letten op het verloop ten opzichte van de bovenkant van de vlag en de middellijn van de Bollinger Bands. Zou daar namelijk een doorbraak plaatsvinden dan zou dat het technische beeld flink verbeteren. Het is de minder waarschijnlijke ontwikkeling, maar vanwege de veerkracht die de markt de afgelopen tijd heeft getoond niet uit te sluiten. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 31 aug 2023 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Donderdag 31 aug 2023: Wat is me opgevallen?

31 aug 10.00u: Volharding op Amsterdamse beurs

31 aug 12.00u: Tot dusverre nog geen doorbraak

31 aug 14.00u: Doorbraak tijdens de lunchpauze

31 aug 16.00u: Markt probeert het gewoon opnieuw

 

De vorige analyse:

30 aug slot: Candle geeft besluiteloosheid aan

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven