ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de Amsterdamse beurs werd in de AEX index vandaag een verlies van 1,3% geboekt. Het houdt in dat de beursgraadmeter ruimschoots is teruggekeerd onder de neklijn rond 731,1 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat afgelopen dinsdag werd afgerond. We kunnen dit bodempatroon daarom niet meer gebruiken. De conclusie is dat de markt de mogelijkheden dinsdag te rooskleurig heeft ingeschat en daar vandaag op is moeten terugkomen. Het is een negatieve ontwikkeling.

  • Betekent dit dat de AEX niet verder meer zal oplopen? Het korte antwoord is: nee. In de maandgrafiek is namelijk een sterke candle neergezet, zoals we hieronder in die grafiek zien.

  • De candle uit maart is namelijk een grote hammer, waarvan de onderkant bij het 38,2% Fibonacci niveau in deze maandgrafiek ligt. Het Fibonacci niveau is een grens waar een bodem kan ontstaan en de hammer is een potentiŽle bodem. Hoewel het bodempatroon in de daggrafiek vandaag onbruikbaar is geworden kan daar op grond van het beeld in de maandgrafiek geen negatieve conclusie uit worden getrokken.

  • Niet alleen de maand maart liep vandaag af, maar ook het kwartaal. Het wil zeggen dat we de kwartaalgrafiek moeten meenemen in de analyse. Deze lange termijn grafiek geeft een mogelijke omslag te zien. De candle kan de start zijn van een dalingsfase zoals die in de jaren 2000/2002 en 2007/2008, maar zekerheid daaromtrent hebben we niet.

  • We gaan terug naar de gebruikelijke volgorde van grafieken en kijken naar de daggrafiek met Bollinger Bands. Hier is sprake van een stijgende trend. Dat is het geval zolang de AEX boven de middellijn noteert. Het is daarom te vroeg om de trend af te schrijven. Vanuit deze grafiek is een daling naar de middellijn mogelijk, maar ook een vervolg omhoog naar de bovenste lijn van de banden.

  • Het patroon van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek is door de daling van vandaag niet geraakt. De trend is ook hier nog steeds omhoog gericht. Dit is het geval zolang de beursindex boven de combinatie van bodems 720,8-720,4 van enkele beursdagen geleden sluit. Op dit moment is de vorming van een volgende hogere bodem mogelijk, namelijk als de graadmeter morgen zou stijgen. 

  • Gisteren zag u in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen. Die heb ik uit de grafiek gehaald, want het 61,8% niveau ervan is ruimschoots doorbroken. Vanuit deze doorbraak beoordeeld ligt een daling naar 720,8, 720,4 of lager voor de hand.

  • We zijn daarbij vanzelfsprekend afhankelijk van de koersontwikkelingen op andere markten en eventueel nieuws. Deze zaken kunnen in de praktijk aanleiding vormen voor een stijging. De markt heeft daar overigens geen vertrouwen in, want we eindigden de beursdag op het laagste punt van de dag. Gaat de index morgen toch omhoog dan is de top rond 729,5 in ieder geval een eerste potentieel weerstandsniveau en de stippellijn rond 731,1 een tweede.

Resumerend: 

Het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek dat afgelopen dinsdag werd afgerond, een bodempatroon, is door een terugkeer van de AEX onder de neklijn van de formatie onbruikbaar geworden. De markt keerde terug op haar schreden. Het is uiteraard een negatief punt in deze analyse. In de maandgrafiek zagen we nochtans dat we daar geen negatieve conclusie uit kunnen trekken. In maart is namelijk een potentiŽle bodem gevormd, een hammer, waarvan de onderkant bij een 38,2% Fibonacci niveau ligt. Dat is een potentieel steunniveau waar een bodem kan ontstaan. In de daggrafiek met Bollinger Bands is de trend naar boven gericht en in de uurgrafiek hebben we nog steeds een patroon van hogere toppen en hogere bodems. We kunnen dus niet zeggen dat per se een dalende fase zal volgen. We zullen voortdurend in deze grafieken moeten controleren hoe het met deze factoren staat. De kwartaalgrafiek laat ons een rode candle zien. Deze kan in principe de eerste candle zijn van een daling zoals die in de jaren 200/2002 en 2007/2008, maar daar hebben we gezien de bovenstaande gegevens geen zekerheid over. Waar ik om te beginnen naar zal kijken is of het patroon van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek intact blijft. Hiervoor kijk ik naar het koersverloop ten opzichte van de bodems 720,8 en 720,4. Een slot daaronder zou een negatieve stap zijn. Een daling naar die bodems 720,8, 720,4of lager ligt vanuit de kwartiergrafiek gezien voor de hand. Dat wordt dus spannend. We zijn in onze koersvorming evenwel in grote mate afhankelijk van koersbewegingen elders en van nieuwsberichten. Leiden die tot een herstel dan is de top rond 729,5 in de kwartiergrafiek een eerste potentieel weerstandsniveau op de weg naar boven en de stippellijn rond 731,1 waaronder we vandaag terugkeerden een tweede. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 31 mrt 2022, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 31 mrt 2022: Wat is me opgevallen?

31 mrt 10.00u: AEX na licht positief begin zwak

31 mrt 12.00u: Verder gedaald naar 50% niveau

31 mrt 14.00u: Fibonacci niveau is van belang

31 mrt 16.00u: Verder gedaald naar 61,8% niveau

 

De vorige analyse:

30 mrt slot: Bodempatroon bleef vandaag geldig

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven