ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de beurs werden we deze week opnieuw geconfronteerd met een negatieve ontwikkeling. De AEX daalde stevig en het koersdoel 681,5 van het hoofd en schouders patroon werd bereikt. Dat hebben we dus gehad.

  • Het eerstvolgend potentieel steunniveau is het 38,2% Fibonacci niveau rond 661,6. De stand ruim onder het 23,6% niveau maakt een gang naar dat 38,2% niveau plausibel. Het laagste punt van deze week is uitgekomen rond 671,7, tevens de slotstand van deze week. Wordt dit blijvend doorbroken dan veronderstel ik op grond van de Fibonacci lijnen dat de beursindex naar 661,6 of wellicht lager zal gaan. Het ligt technisch voor de hand dat we volgende week dat niveau gaan zien, al weet je natuurlijk nooit zeker hoe het loopt. Het slot op het laagste punt van de week belooft in ieder geval niet veel goeds.

  • Vandaag ging de AEX compleet onderuit, een daling van 4,8% zie je maar zelden. De angst zit er goed in. De grootte van de daling dankt de markt overigens aan zichzelf. Kijk maar eens naar de groene candles van vorige week vrijdag en afgelopen maandag en woensdag. Beleggers zagen geen punt in de oorlog in Oekra´ne en kochten de index zonder scrupules. Daarvoor kregen zij vandaag de rekening gepresenteerd. Veel partijen die op die dagen kochten zullen zich na de doorbraak door de bodem rond 700 immers genoodzaakt hebben gezien om te verkopen.

  • Het slot van de dag ligt ver onder de Bollinger Bands. De index zal op een zeker moment moeten terugkeren binnen de banden, wat eventueel aanstaande maandag al kan gebeuren. Het moeilijke aan de situatie is dat de terugkeer binnen de indicator ook nog een paar dagen later kan plaatsvinden. We dienen er echter vanaf maandag al rekening mee te houden.

  • Het beeld in de uurgrafiek is net als dat in de andere grafieken erg negatief. De index bleef uren achter elkaar liggen in de buurt van de stand van elf uur vanmorgen, maar daalde in de middag vanaf vier uur weer scherp. Er is geen enkel vertrouwen meer op herstel onder beleggers. 

  • Dit kan overigens juist een basis zijn voor een scherp herstel. Gaat de index maandag naar boven dan zullen we immers een short squeeze gaan zien, met onvoorspelbare consequenties.

  • In de kwartiergrafiek tekende ik vandaag de omgekeerde rechthoekige driehoek gevormd door de stippellijn rond 684,1 en lijn n. Dit patroon werd met een uitbraak naar beneden afgemaakt als voortzettingspatroon. In de markt wordt dus gespeculeerd op een voortzetting naar beneden. Zou die niet volgen en een stijging boven de top rond 684,7 tot stand komen dan betekent dit een herstel, een ontwikkeling waar gezien het verloop de overgrote meerderheid van beleggers niet meer op rekent.

Resumerend: 

Bij een grote daling werd deze week het koersdoel 681,5 van het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek bereikt en doorbroken. Op technische grond is een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 661,6 of lager aannemelijk. Het slot op het laagste punt van de week, het grote dalingspercentage 4,8% van vandaag en het voortzettingspatroon in de kwartiergrafiek laten zien dat beleggers in overgrote meerderheid speculeren op een voortzetting naar beneden. Daalt de graadmeter inderdaad verder dan reken ik op een vervolg naar 661,6 of eventueel lager.
Het slot van deze dag vinden we echter ver onder de Bollinger Bands. Het kan een paar dagen duren, maar de beursindex zal op een gegeven moment terugkeren binnen de banden. Dat kan komende maandag in theorie al gebeuren. Gaat de index aanstaande maandag naar boven en wordt de top rond 684,7 van vanmiddag doorbroken dan houdt dat een herstelbeweging in. Het feit dat beleggers hier helemaal niet meer op rekenen zou dat herstel scherp kunnen maken. In de markt zal dan immers sprake zijn van een short squeeze. Wat de situatie evenwel moeilijk maakt is dat we hier niet op kunnen rekenen, omdat de AEX ook nog een paar dagen onder de banden zou kunnen blijven en dus verder kan dalen. Met die onvoorspelbaarheid moeten we het dit weekend helaas doen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 4 mrt 2022, 18.37u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 4 mrt 2022: Wat is me opgevallen?

4 mrt 10.00u: AEX door bodem van vorige week

4 mrt 12.00u: Koersdoel van patroon werd bereikt

4 mrt 14.00u: Veel angst in Amsterdamse markt

4 mrt 16.00u: Omgekeerde driehoek in ontwikkeling

Agenda van maandag 28 feb t/m vrijdag 4 mrt 2021

 

De vorige analyse:

3 mrt slot: AEX leverde vandaag heel wat terrein in

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven