ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs realiseerde vandaag een daling van 1,59 indexpunt oftewel 0,23% ten opzichte van vorige week vrijdag. Het mag geen naam hebben. De candle die werd neergezet is echter wel van belang. Het gaat om een inverted hammer en deze candle kan dus eventueel een top worden. Volgt over een week een rode candle dan is de inverted hammer inderdaad een top. Laten we volgende week dus voor alle zekerheid rekening houden met een daling.

  • Het hoogste punt van de inverted hammer ligt rond 719. Zou de AEX toch omhoog gaan en dit punt met een slotstand passeren dan kunnen we de inverted hammer niet meer gebruiken als indicatie voor het koersverloop. De aandelenmarktgraadmeter stijgt op grond van deze weekgrafiek in dat geval verder. We hebben echter nog meer grafieken, daar gaan we ook naar kijken.

  • In de daggrafiek zijn er volgende week twee opties. Laat ik beginnen met het mogelijke zuur en daarna overgaan tot het potentiŽle zoet. Een zure ontwikkeling zou de afronding van de vlag s-s' zijn die zich aftekent in deze grafiek. Het patroon zou worden afgerond bij een uitbraak naar beneden. Dit zou dan kunnen uitlopen op een vervolg naar beneden. Het zou namelijk mogelijk een hervatting van de dalende trend inhouden.

  • Een achtereenvolgende doorbraak door de top rond 719 en lijn s' zou daarentegen het zoet zijn. Het zou de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon zijn, dus de afwerking van een bodempatroon. Dat zou een sterk scenario zijn. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon kan ontstaan zolang de AEX boven de bodem rond 662,2 koerst en vanaf een nog neer te zetten hogere bodem naar boven koerst.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is licht positief, want de marktindex noteert in het bovenste deel van de banden. De middellijn is komende week een potentiŽle steunlijn.

  • Gisteren kwam de AEX aan bij het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 669,4 - 719 rond 700,1. Vandaag probeerde de markt de AEX los te maken van dit niveau, maar dat lukte niet. De laatste candle betekende een terugkeer bij deze steungrens. Zou het niveau volgende week door een daling onder de bodem rond 699,4 van gisteren doorbroken worden dan volgt een daling naar het 50% Fibonacci niveau 694,2 of het 61,8% niveau rond 688,4, twee grenzen waar vervolgens in theorie een bodem kan worden neergezet.

  • In principe kan vanaf het 38,2% niveau evenwel nog steeds een stijging volgen, laat ik het scenario van zo'n stijging daarom in de grafiek hieronder uitwerken.

  • Wordt de top rond 707,8 maandag uitgenomen dan zijn het 50% niveau rond 709,2 en het 61,8% niveau rond 711,5 de aandachtspunten. Ter hoogte van beide grenzen kan immers een top worden ontwikkeld. Een gang naar 719 of hoger kan pas gemaakt worden als de niveaus allebei gepasseerd worden.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs heeft deze week afgesloten met een daling van bijna een kwart procent ten opzichte van een week eerder. Dit percentage is verwaarloosbaar, de vorm van de weekcandle echter niet. Het betreft een inverted hammer, die de mogelijkheid van een daling met zich mee brengt. Volgende week vrijdag zal duidelijk zijn of de inverted hammer de top is die de candle kan zijn. Laten we op basis van de candle voor alle zekerheid al rekening houden met een daling.
In de daggrafiek kan het twee kanten op met de koersontwikkeling. Enerzijds kan de vlag s-s' in die grafiek afgemaakt worden met een uitbraak naar beneden, wat negatief zou zijn. Anderzijds zou een doorbraak door 719 de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon inhouden. Een daaropvolgende doorbraak door lijn s' zou een voortzetting naar boven bezegelen. De vorming van het omgekeerd hoofd en schouders patroon, een bodemformatie, is mogelijk zolang de AEX boven de bodem rond 662,2 koerst en een hogere bodem wordt gemaakt boven dat punt. 
Voor de korte termijn is eerst het laagste punt van gisteren rond 699,4 van belang. Zou dat doorbroken worden dan gaat de AEX naar 694,2, 688,4 of lager. De genoemde niveaus zijn potentiŽle steunniveaus waar in theorie een bodem tot ontwikkeling kan komen. De middellijn van de Bollinger Bands kan bij een daling ook steun vormen, net als lijn s in de daggrafiek trouwens.
Vanaf het 38,2% niveau 700,1 in de uurgrafiek is echter nog steeds een stijging mogelijk. Wordt de top rond 707,8 van vandaag uitgenomen dan krijgen we te doen met de twee potentiŽle hindernissen 709,2 en 711,5. Daar is topvorming mogelijk. Zouden beide grenzen doorbroken worden dan komt het van een gang naar 719 of hoger. We kunnen dan gaan kijken of het potentiŽle bodempatroon dat ik besprak wordt afgemaakt met een doorbraak door de stippellijn op dat niveau en of eventueel ook een doorbraak door lijn s' volgt.
De beurs is aanstaande maandag, tweede Pinksterdag, overigens open en ik ben er dan ook. Graag tot maandag dus.
-Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 3 jun 2022, 18.37u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 3 jun 2022: Wat is me opgevallen?

3 juni 10.00u: Openingswinst AEX snel verdwenen

3 juni 12.00u: Hogere bodem en een stijgende wig

3 juni 14.00u: AEX iets lager, direct nieuwe steun

3 juni 16.00u: Kleine daling gevolgd op de cijfers

Agenda van maandag 30 mei t/m vrijdag 3 jun 2021

 

De vorige analyse:

2 jun slot: Beursdag afgerond met potentiŽle bodem

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven