ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een hogere opening en een slotstand ruim onder de candles van de voorgaande beursdagen, dat is het beeld van deze dag. De AEX sloot 2,3% onder het slot van gisteren. De candle die werd ontwikkeld heet een engulfing bearish line. Gisteren steeg de index nog, maar aan die stijging lijkt resoluut een einde te zijn gekomen. Deze candle geeft een vervolg naar beneden aan, waarbij opgemerkt moet worden dat de candle nog bevestiging nodig heeft. Dit geldt immers voor alle candlestick patronen. Volgt een rode dagcandle dan is die bevestiging een feit. Daarop vooruitlopend is de stippellijn rond 632 bij het beeld van dit moment het niveau waarnaar we met onze AEX index onderweg zijn.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 664,1. Zou dit niveau doorbroken worden dan maakt de markt nogmaals een draai, in dat geval weer naar boven. Het is veel minder waarschijnlijk, maar wel iets dat ik meeneem. De engulfing bearish line met zijn negatieve implicaties zou dan ongeldig worden, wat uiteraard een verbetering van de situatie zou zijn.

  • Vanaf de middellijn van de Bollinger Bands zien we een lange rode candle. De dalende trend bleef intact. Een vervolg naar beneden is op basis hiervan de meest aannemelijke komende ontwikkeling. In theorie volgt een daling naar de onderste lijn van de banden.

  • In de uurgrafiek deed zich vanmiddag een daling onder het 61,8% Fibonacci niveau voor. Een daling naar de bodem rond 632 of lager is na deze stap de plausibele ontwikkeling. Ter hoogte van het 76,4% niveau rond 642,4 is nog een beperkte kans op de ontwikkeling van een bodem.

  • Het verloop in de kwartiergrafiek maakt mijn verhaal er niet positiever op. De stippellijn door de bodem rond 648,7 van afgelopen vrijdag werd vanmiddag getest en bleek bij die test een weerstandslijn te worden. Oude steun is nieuwe weerstand. De kans op een voortzetting naar beneden is na deze test groot, al hangt het natuurlijk van koersontwikkelingen elders af of het inderdaad van die voortzetting komt. Een stijging boven de top rond 649,7 zou een herstelpoging aangeven, een blijvende daling onder 643,6 een daling naar het niveau 642,4 uit de uurgrafiek of naar 632.

Resumerend: 

De markt maakte vandaag een draai. De stemming was gezien de hogere opening van vanmorgen nog goed, maar sloeg compleet om. Er kwam uiteindelijk een verlies van 2,3% op de borden. De candle die door deze omslag werd ontwikkeld is een engulfing bearish line. Morgen kijk ik of bevestiging volgt met een rode dagcandle. Bevestiging zou neerkomen op een voortzetting naar beneden. Op basis van de intact gebleven dalende trend in de Bollinger Bands daggrafiek, de daling onder het 61,8% niveau in de uurgrafiek en de ondervonden weerstand bij de bodem van afgelopen vrijdag is de kans op een terugkeer naar de bodem rond 632 momenteel erg groot. We gaan verder in die richting indien de grens 646,6 in de kwartiergrafiek blijvend wordt doorbroken. Ter hoogte van het 76,4% niveau rond 642,4 hebben we dan nog een kleine kans op de vorming van een bodem, daaronder wordt een daling naar 632 of lager waarschijnlijk. 
Een eventuele stijging met een doorbraak door de top rond 649.7 in de kwartiergrafiek zou daarentegen een herstelpoging aangeven. Een echte verbetering, de minst waarschijnlijke optie, zou een doorbraak door 664,1 zijn. Die stap zou de engulfing bearish line in de daggrafiek namelijk ongeldig maken, waarmee de markt opnieuw een draai zou maken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 5 jul 2022, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Dinsdag 5 jul 2022: Wat is me opgevallen?

5 jul 10.00u: Markt begon de dag voortvarend

5 jul 12.00u: Bodempatroon werd snel ongeldig

5 jul 14.00u: Het sentiment is slecht geworden

5 jul 16.00u: AEX door bodem van vrijdag gegaan

 

De vorige analyse:

4 jul slot: Winst van 0,6% een redelijke prestatie

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven