ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het potentieel bodempatroon van gisteren, een bullish harami, is vandaag met een stijging bevestigd als bodem. De AEX kan vanuit deze benadering verder naar boven. Hiervoor dient het hoogste punt rond van deze dag 794,1 te worden doorbroken.

  • Het slot van vandaag bracht de AEX boven de middellijn van de Bollinger Bands. Die lijn kan in theorie als steunlijn gaan functioneren. Zolang de graadmeter boven de lijn koerst kan dit uitlopen op een nieuwe stijgende trend in deze indicator. Hiervoor moeten de komende dagen dan wel stappen naar boven worden gezet.

  • Vervelend is dat we vanuit de uurgrafiek gezien een vraagteken moeten zetten bij het vervolg naar boven dat de beide vorige grafieken aangeven. In deze uurgrafiek is namelijk de vlag h-h' in ontwikkeling en dat is een patroon waarop normaal gesproken een daling zal volgen. De beursindex dient voor de invulling van een vervolg omhoog naar boven uit het patroon te breken, zodat de vlag onbruikbaar wordt. Wordt dan ook nog niet 61,8% Fibonacci niveau rond 796,4 doorbroken dan kan de index door naar het gebied 799,6 - 800,6 of eventueel hoger. Dat 61,8% Fibonacci niveau is overigens net als de bovenkant van het kanaal een potentieel obstakel.

  • Aan het eind van de dag vond de AEX steun bij de onderkant van de vlag h-h'. Hiermee werd de mogelijkheid tot een volgende stijging open gehouden. Volgt morgen alsnog een uitbraak naar beneden dan wordt de vlag op de bij deze formatie gebruikelijke wijze afgerond. In principe betekent dit dan een voortzetting naar beneden. Alle stippellijnen in de grafiek zijn echter potentiŽle steunniveaus, waarvan die rond 777,4 de laatste is. Het is daarom mogelijk dat vervolgens een hogere bodem ontstaat en dan zou alles eventueel toch nog positief kunnen uitpakken. 

  • Een eventuele daling onder 777,4 zou naar ik veronderstel een gang naar de bodem rond 770,3 of lager veroorzaken. Dat is de ontwikkeling die zou aansluiten bij de vlag, want dat is tenslotte een voortzettingspatroon.

Resumerend: 

De bullish harami van gisteren in de daggrafiek is vandaag bevestigd als bodem. Verder is de AEX boven de middellijn van de Bollinger Bands gesloten en ook dat is positief. Beide factoren wijzen op een vervolg naar boven, dat ingevuld wordt bij een blijvende stijging boven de top rond 794,1 van vandaag. Niet alles wijst echter in dezelfde richting. In de uur- en kwartiergrafiek zien we namelijk een vlag in wording. Het is een patroon waarop meestentijds een daling volgt. In de uurgrafiek gelden de bovenkant van dat patroon en het 61,8% Fibonacci niveau rond 796,4 als mogelijke obstakels. Zouden die gepasseerd worden dan heeft de vlag geen betekenis meer en volgt een stijging naar het gebied 799,6 - 800,6 of eventueel hoger. Een uitbraak naar beneden uit de vlag h-h' zou evenwel de bij dit patroon gebruikelijke afronding van de formatie zijn. Het zou duiden op een voortzetting naar beneden. In de kwartiergrafiek zien we echter een reeks stippellijnen, die allemaal voor steun en de ontwikkeling van een hogere bodem kunnen zorgen. Van een voortzetting naar 770,3 of lager komt het pas bij een daling onder de stippellijn rond 777,4 in die kwartiergrafiek. 
-Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 12 jan 2022, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Woensdag 12 jan 2022: Wat is me opgevallen?

12 jan 10.00u: Een hogere opening met een gap

12 jan 12.00u: Doorbraakpoging bij weerstandsgrens

12 jan 14.00u: Voortzettingspatroon in ontwikkeling

12 jan 16.00u: Gestegen naar bovenkant patroon

 

De vorige analyse:

11 jan slot: Potentieel bodempatroon in daggrafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven