ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De eerste weekcandle uit 2022 is een potentieel toppatroon, namelijk een engulfing bearish line. Volgende week zal uit de slotstand aan het einde van de week duidelijk worden of dit daadwerkelijk een top is. Dat wordt het indien het slot van volgende week vrijdag onder het slot van vandaag valt en de engulfing bearish line daardoor bevestigd wordt als top.

  • Zou de beursindex inderdaad omlaag gaan dan is de stippellijn rond 755,6 een zeer belangrijke lijn. Een eventuele daling onder die stippellijn zou namelijk de afronding van een toppatroon inhouden.

  • Het hoogste punt van deze week vinden we rond 812,6. Gaat de AEX omhoog en wordt dit punt gepasseerd dan heeft de engulfing bearish line geen waarde meer. Het zou mogelijkheden bieden voor een gang naar de top rond 829,7 of hoger. Een doorbraak door 829,7 zou een voortzetting naar boven betekenen.

  • Deze vrijdag begon met een poging vanuit de markt om de AEX in het gap van gisteren te brengen. In de loop van de dag volgden nog twee pogingen. Het mislukte echter, er zat niet voldoende koopkracht achter. Misschien volgt aanstaande maandag nog een poging. De hammer van gisteren is met de groene candle van vandaag namelijk bevestigd als bodem. De candle van vandaag is opmerkelijk genoeg opnieuw een hammer en dus weer een potentiŽle bodem. Een stijging is aanstaande maandag dus zeker mogelijk.

  • De middellijn van de Bollinger Bands werd vandaag niet doorbroken. De lijn staat een terugkeer in het gap vooralsnog dus in de weg. De lijn zal alsnog doorbroken moeten worden wil het gap gesloten kunnen worden. Zolang de middellijn niet doorbroken is blijft een daling nochtans een plausibel scenario.

  • Op elke daling bestaand uit een of meer rode candles volgde vandaag een stijging. Dit wil zeggen dat er veerkracht aanwezig is in de markt. De koopkracht was niet groot genoeg om de AEX blijvend te doen terugkeren in het gap 789,3 - 799,6 van gisteren, maar wel groot genoeg om de graadmeter steeds weer te doen terugkeren naar boven. Een substantieel deel van de markt heeft haar zinnen dus op een herstel gezet.

  • Worden de toppen rond 789,9 van vandaag doorbroken dan wordt het gap dat gisteren open bleef alsnog voor een deel of helemaal gesloten. Weerstand en dus topvorming is in dat geval mogelijk rond 792,3 (38,2%), 796,2 (50%) of het gebied 799,6 - 800,6 rond het 61,8% Fibonacci niveau. Het gap is gesloten indien 799,6 wordt aangetikt.

  • Een daling onder de bodems van vandaag, waarvan de laagste rond 783,6 ligt, zou een gang naar de bodem rond 779,8 of lager waarschijnlijk maken. Mocht 779,8 blijvend doorbroken dan volgt een daling naar de stippellijn rond 777,3, dat is het 61,8% Fibonacci niveau uit de daggrafiek. Dit is een belangrijk potentieel steunniveau, de enige grens die bij die ontwikkeling een daling naar de bij de weekgrafiek besproken grens 755,6 nog in de weg kan staan.

Resumerend: 

De eerste candle in de weekgrafiek van dit jaar is een engulfing bearish line en dus een potentiŽle top. Volgt inderdaad een daling dan kunnen we letten op het verloop ten opzichte van de bodem rond 755,6, in de wetenschap dat een daling onder dit niveau de afronding van een toppatroon zou zijn. Wordt het hoogste punt 812,6 van deze week echter gepasseerd dan heeft de engulfing bearish line geen waarde meer. Het zou een kans geven op een gang naar de top rond 829,7. Een doorbraak door die top zou een voortzetting omhoog markeren.
Twee hammers in de daggrafiek en veerkracht in de uurgrafiek geven aan dat een substantieel deel van de markt aan een herstelbeweging denkt. Worden de toppen rond 779,8 van vandaag doorbroken dan komt dit herstel daadwerkelijk tot stand. Bovendien wordt het gap van gisteren dan deels of geheel gesloten. Weerstand en topvorming is bij dat verloop mogelijk rond 792,3, 796,2 of het gebied 799,6 - 800,6. Wordt dit gebied bereikt dan is het gap gesloten.
De middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek kan als potentiŽle weerstandslijn echter nog roet in het eten gooien. Zolang die lijn niet is  doorbroken is een daling een mogelijk scenario. Op een daling onder de bodem rond 783,6 van vandaag zou een gang naar 779,8 volgen. Zou dat niveau doorbroken worden dan is een daling naar 777,3 een plausibel scenario. Dat is een erg belangrijk niveau. Mocht dat namelijk doorbroken worden dan volgt een terugkeer naar het niveau 755,6 uit de weekgrafiek, waaraan zoals we zagen het risico van topvorming in de weekgrafiek verbonden is. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 7 jan 2022, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 7 jan 2022: Wat is me opgevallen?

7 jan 10.00u: AEX begon de dag net onder het gap

7 jan 12.00u: Index zette klein stapje in het gap

7 jan 14.00u: AEX niet verder het gap ingegaan

7 jan 16.00u: Index weer bij onderkant van gap

Agenda van maandag 3 jan t/m vrijdag 7 jan 2021

 

De vorige analyse:

6 jan slot: AEX deels hersteld van flinke schuiver

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven