ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De rode candle van vandaag heeft van de candle van gisteren een top gemaakt bij het 76,4% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Het kan in theorie om de start van een nieuwe neerwaartse koersbeweging gaan. De toekomst zal ons leren of het inderdaad het begin van een dalingsfase is. Het is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen, de markt heeft immers nog alle gelegenheid om snel voor de ontwikkeling van een bodem en een nieuwe stijging te zorgen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kunnen we gaan letten op de koersvorming ten opzichte van de middellijn van de banden. Die stippellijn is een potentiŽle steunlijn. Zolang de AEX boven de lijn noteert en deze nog stijgt is het beeld in ieder geval positief.

  • Gisteren schreef ik over de omgekeerde rechthoekige driehoek, bestaand uit lijn f en de stippellijn rond 800,6. De AEX is bij de onderkant van deze driehoek gesloten, er staat nog geen doorbraak. Komt die alsnog tot stand dan wordt de driehoek afgerond als toppatroon. Op grond van het patroon is dan een koersdoel van ongeveer 788,7 te berekenen. Ik richt me ingeval het verloop zich zo ontwikkelt echter eerst op de grenzen 796,6 en 793,6, want dat zijn potentiŽle steunniveaus. Pas bij een daling onder 793,6 zou ik me op 788,7 willen richten.

  • De laatste fase van het koersverloop laat de mogelijkheid open dat morgen een herstel wordt bewerkstelligd. Het slot lag immers boven 800,6 en het gegeven dat de index twee keer terugkwam op een daling onder het niveau laat zien dat er ondanks de aanwezige verkoopdruk nog steeds koopbereidheid is. Ik sluit een herstelbeweging daarom niet uit, al ziet het beeld er vanwege de vorming van een driehoek vooralsnog niet goed uit. Dat is immers een voortzettingspatroon.

Resumerend: 

De rode dagcandle heeft van de candle van gisteren een top bij het 76,4% niveau in de daggrafiek gemaakt. Het kan theoretisch de start van een neerwaartse fase in het koersverloop zijn. Het is echter te vroeg om daar meer over te zeggen, de markt heeft tenslotte nog alle mogelijkheden om snel tot de vorming van een bodem te komen. De trend is bovendien nog naar boven gericht. De  beursindex koerst immers boven de middellijn van de Bollinger Bands en dat is bovendien een potentiŽle steunlijn. De marktgraadmeter eindigde de dag in de buurt van de stippellijn rond 800,6 in de uur- en kwartiergrafiek, dus bij de onderkant van de omgekeerde rechthoekige driehoek waarvan die stippellijn de onderzijde is. Breekt de index blijvend door deze onderzijde dan wordt de driehoek een toppatroon. We hebben dan meerdere punten waar de AEX naar toe zou kunnen gaan, dat zijn 796,9, 793,6 en het koersdoel 788,7 dat de driehoek bij een uitbraak naar beneden zou geven. De stippellijn rond 800,6 is echter nog niet blijvend doorbroken. Dit wil zeggen dat een herstel mogelijk is, al ziet het er gezien de driehoek die in de kwartiergrafiek is gevormd op dit moment in dit verband niet erg goed uit. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 5 jan 2022, 18.22u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Woensdag 5 jan 2022: Wat is me opgevallen?

5 jan 10.00u: Geen verandering in het eerste uur

5 jan 12.00u: Stijgende wig gevormd en afgerond

5 jan 14.00u: Index nadert het steunniveau 800,6

5 jan 16.00u: Bij 800,6 nu een hammer gevormd

 

De vorige analyse:

4 jan slot: Markt leverde ruime winst grotendeels in

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven