ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • "Men dient als vervolg de AEX komende week boven 755,6 te houden, dat is een absolute noodzaak." Dit is een zin uit het resumť van een week geleden, een zon die ik schreef naar aanleiding van het slot boven 755,6 dat die dag tot stand kwam. De markt hield de beursindex echter niet boven het niveau, de index sloot er vandaag onder. Het maakt van de terugkeer boven 755,6 van vorige week feitelijk een valse beweging, waarmee de markt ons op het verkeerde been zette. De daling onder de grens betekent dat we het hoofd en schouders patroon toch nog kunnen blijven gebruiken. Ik heb achteraf gezien te snel de conclusie getrokken dat het toppatroon ongeldig was geworden. Een volgende keer zou ik het overigens weer zo doen. Consistentie is namelijk van belang. Een slot dat duidelijk zichtbaar boven de neklijn ligt staat voor ongeldigheid van het patroon. Deze duidelijkheid houdt subjectiviteit buiten de deur, dat is het voordeel van eenduidigheid.

  • De voorwaarde die ik de komende weken voor de geldigheid van dit patroon ga hanteren is dat de graadmeter onder 772,2 moet blijven, het hoogste punt uit het koersverloop van de afgelopen weken. Die top is nu belangrijker geworden dan de neklijn. De stippellijn rond 755,6 is opnieuw een potentiŽle weerstandslijn.

  • Wordt het laagste punt van deze week rond 742 doorbroken dan hangt het vervolg af van het verloop ten opzichte van de bodem rond 738 van enkele weken geleden. Zou dat doorbroken worden dan wordt een daling naar het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 389,6 - 829,7 rond 725,8 of lager het meest waarschijnlijke scenario. Het koersdoel van het hoofd en schouders patroon is overigens 681,5, een gegeven om te noteren voor het geval het 23,6% niveau doorbroken wordt.

  • In de daggrafiek ziet u dat de AEX momenteel in de richting van de bodems rond 742 en 738 beweegt. We kunnen gaan volgen of deze bodems eventueel bereikt en doorbroken worden.

  • Gaat de aandelengraadmeter daadwerkelijk naar beneden dan is de onderste lijn van de Bollinger Bands een potentiŽle steunlijn. Wordt die lijn bereikt dan is bodemvorming technisch vervolgens mogelijk. 

  • De middellijn kan voor weerstand gaan zorgen, maar daar ben ik niet zeker van. De lijn is de laatste tijd zo vaak doorbroken dat ik de lijn op dit moment niet de gebruikelijke betekenis als mogelijke weerstandslijn wil geven.

  • De laatste candle in de uurgrafiek is een hammer, de candle kan een bodem worden. Op zijn minst een deel van de markt ziet dus kansen op een herstelbeweging.

  • Op de vanmiddag afgeronde vlag zou een voortzetting naar beneden moeten volgen. Het patroon is evenwel ondergeschikt aan het verloop op andere markten en eventueel nieuws in het weekend. We kunnen er dus niet op blindvaren dat daadwerkelijk een voortgang naar beneden volgt. Wordt de top rond 749,4 doorbroken dan komt het van een herstelbeweging in plaats van een voortgang naar lagere regionen.

Resumerend: 

De markt heeft de beursindex deze week niet boven het vorige week doorbroken niveau 755,6 weten te houden. De terugkeer boven het niveau van een week geleden is een valse beweging geworden, reden om toch weer rekening te houden met een vervolg naar beneden. Het hoofd en schouders patroon acht ik geldig zolang de AEX onder de top rond 772,2 blijft, het hoogste punt van het verloop van de afgelopen weken. De bodems die van belang zijn voor de vervolgbeweging zijn die rond 742 en 738. Worden die doorbroken dan neem ik het 23,6% Fibonacci niveau rond 725,8 als mijn eerstvolgend doel. Voor het geval dat doorbroken wordt kunnen we het koersdoel 681,5 van het hoofd en schouders patroon onthouden. De onderste lijn van de Bollinger Bands kan indien de AEX verder zou dalen eventueel overigens voor bodemvorming zorgen. 
In de markt wordt gezien de hammer die in het laatste uur in de uurgrafiek is neergezet gedacht aan en gespeculeerd op een herstelbeweging. Die komt daadwerkelijk tot stand indien de top rond 749,4 in de kwartiergrafiek bij een stijging doorbroken zou worden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 18 feb 2022, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 18 feb 2022: Wat is me opgevallen?

18 feb 10.00u: Stijgende wig in het eerste uur

18 feb 12.00u: Twee keer steun na afronding wig

18 feb 14.00u: Licht opgelopen tussen de middag

18 feb 16.00u: Veel wisselvalligheid aandelenmarkt

Agenda van maandag 14 feb t/m vrijdag 18 feb 2021

 

De vorige analyse:

17 feb slot: Candle van gisteren bevestigd als top

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven