ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanochtend opende de AEX 1,1% hoger en vanavond eindigde de index met diezelfde winst ten opzichte van gisteren. Het zorgde voor de vorming van een doji, een teken dat de markt twijfels kende omtrent het vervolg. Bewegingen naar boven en beneden brachten na de opening uiteindelijk immers geen verandering. Een doji kan in theorie een top worden, namelijk als een slotstand eronder volgt. Eindigt de beursindex de dag morgen dan ook onder 728,7 dan gaat het om een top. De stijgende trend wordt echter pas beŽindigd indien ook een slot onder lijn k zou volgen. Deze lijn vinden we morgen ongeveer bij de bodem van afgelopen maandag 715,2. Naar beneden zijn de grenzen 728,7 en 715,2 dus de niveaus waar het in deze daggrafiek dus om draait.

  • Naar boven is dat het hoogste punt van de doji rond 734,6. Wordt dat punt blijvend doorbroken dan gaat de marktgraadmeter naar de top rond 736,3 of hoger. Het eerstvolgend richtpunt boven 736,3 zou 743,1 zijn, waar op 5 april van dit jaar een top ontstond. Daarboven hebben we als mogelijk doel het Fibonacci niveau rond 746,4 waarover ik gisteren bij de maandgrafiek schreef.

  • Vanwege het nog te sluiten gap ligt een daling naar het hoogste punt van gisteren rond 726,1 of lager vanuit technisch perspectief het meest voor de hand.

  • Hoewel vanwege het te sluiten gap een daling het meest logisch zou zijn is het niet zeker of inderdaad een daling volgt. In de daggrafiek met Bollinger Bands kan het namelijk zowel van een stijging als een daling komen. De trend is naar boven gericht zolang we met onze beursindex boven de middellijn koersen.

  • In de uurgrafiek is de voorlaatste candle interessant. Tijdens de vorming van deze candle voorkwamen kopers namelijk dat de AEX het gap in ging dat open was gebleven. Het is een mooi staaltje van controle over de index door kopende partijen. De graadmeter werd gericht boven het gap gehouden. De partijen die kochten moeten mogelijkheden naar boven zien, anders zouden zij de index niet op deze wijze besturen.

  • Een daling onder de bodems rond 729,1 en 728,7 van vandaag zou de afronding van een hoofd en schouders patroon inhouden. Het koersdoel wordt dan 723,5. Ter hoogte van de onderkant van het gap rond 726,1 kan eventueel steun liggen, steun daar zou een gang naar het koersdoel in de weg kunnen staan.

Resumerend: 

We openden met 1,1% winst in de AEX en sloten met 1,1% winst. Het leverde in de daggrafiek een doji op, een candle die aangeeft dat de markt na de opening ondanks pogingen naar boven en beneden niet wist hoe het koersverloop verder vorm te geven. De doji kan een top worden, zeker omdat er nog een gap te sluiten is. Dat is gesloten indien de aandelenmarktgraadmeter naar 726,1 of lager gaat. Dit gebeurt indien de bodems rond 729 en 728,7 doorbroken worden. Dat geeft dan in de kwartiergrafiek een hoofd en schouders patroon dat een koersdoel van 723,5 geeft. Naar dat doel gaat de index daadwerkelijk ingeval geen steun gevonden zou worden rond 726,1. Daalt de index verder dan 723,5 en volgt een slot onder 715,2 dan zouden we met topvorming te maken hebben. Wordt het hoogste punt van de doji rond 734,6 doorbroken dan zijn er meerdere potentiŽle weerstandsgrenzen waar de index naar toe zou kunnen gaan. Dit zijn achtereenvolgens de grenzen 736,3, 743,1 en 746,4, drie niveaus waar in theorie een top kan worden gezet. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 1 dec 2022, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Donderdag 1 dec 2022: Wat is me opgevallen?

1 dec 10.00: Geopend met een sprong naar boven

1 dec 12.00: Het gap is voor een deel overbrugd

1 dec 14.00: AEX boven de top van vanmorgen

1 dec 16.00: Top werd slechts tijdelijk doorbroken

 

De vorige analyse:

30 nov slot: Maand met een uitbraak van de AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven