ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand augustus was een slechte beursmaand, waarin de AEX ten opzichte van juli 6,7% aan terrein verloor. Een aanzienlijk deel van de candle van vorige maand werd gecorrigeerd. Dat is negatief. Over een draai kunnen we echter niet spreken. Mocht de AEX onder de bodem rond 632 belanden dan zou die term gerechtvaardigd zijn. Gaat de beursgraadmeter verder omlaag dan is het dan ook van belang om in het bijzonder te kijken naar de koersontwikkeling ten opzichte van dat niveau. Op dit moment kan ik nog geen conclusie trekken uit het verloop. De candle van deze maand mag dan negatief zijn, maar zegt niets over het toekomstig verloop. Als de komende maand namelijk een hogere bodem zou worden neergezet dan kan het best zo zijn dat het hoogste punt 736,3 van deze maand doorbroken wordt en dus alsnog een vervolg naar boven wordt gerealiseerd. Het beeld van dit moment kan vanzelfsprekend wel zwak genoemd worden, het belooft niet veel goeds.

  • In de daggrafiek zien we voor vandaag een rode candle waarmee het 50% Fibonacci niveau van de stijging 632 - 736.3 rond 684,2 doorbroken werd. De overgebleven belangrijke potentiŽle steunniveaus zijn de stippellijn rond 676,1 en het 61,8% niveau rond 671,9. Bij beide grenzen is de ontwikkeling van een bodem een scenario om rekening mee te houden.

  • Vandaag kwam echter een derde slotstand onder de Bollinger Bands tot stand. Het wil zeggen dat ik niet zomaar uit kan gaan van een daling naar het bij de vorige grafiek genoemde potentiŽle steunniveaus 676,1 of lager. Gezien eerdere ervaringen met deze indicator is de kans op een  herstelbeweging erg groot. Een vierde achtereenvolgend slot onder de banden zou namelijk een unicum zijn. Een unicum kan zich uiteraard voordoen, maar daar wil ik niet op speculeren. Vooralsnog doe ik er goed aan rekening te houden met een terugkeer binnen de Bollinger Bands en dus met een herstel. 

  • Onze markt heeft nochtans geen enkele fiducie in een herstelbeweging. Dit blijkt uit het gegeven dat de AEX op het laagste punt van de dag sloot, een dag waarop de index overigens 1,5% lager eindigde. Vanuit deze invalshoek gezien is de kans op een daling naar 676,1 of lager juist groter dan die op een herstel.

  • Het eerste weerstandsniveau dat in de kwartiergrafiek is te zien is de stippellijn rond 686,5. Dat moet voor een herstel op zijn minst doorbroken worden, waarna we te maken zouden krijgen met weerstand in het gebied 689,7 - 691 waarbinnen vandaag drie toppen werden neergezet.

Resumerend: 

Augustus 2022 gaat de boeken in als een slechte beursmaand waarin de AEX index 6,7% verloor. Het is een zwakke ontwikkeling, waar we echter nog geen negatieve conclusie uit kunnen trekken. Volgt immers een hogere bodem boven die rond 632 dan kan het verloop zich alsnog positief ontwikkelen. Van een draai zouden we pas kunnen spreken bij een daling onder die grens 632.
Boven dat niveau hebben we twee belangrijke potentiŽle steunniveaus, dat zijn achtereenvolgens 676,1 en het 61,8% Fibonacci niveau rond 671,9 in de daggrafiek. Op grond van de doorbraak door het 50% niveau in die grafiek en ons slot op het laagste punt van de dag moet de index naar 676,1 of 671,9 kunnen gaan.
Was het maar zo eenvoudig. Een vierde slot onder de Bollinger Bands zou namelijk een unicum zijn. Zo'n uitzondering kan zich vanzelfsprekend voordoen, een daling is nooit onmogelijk. Laten we echter wel de mogelijkheid van een herstel meenemen in onze overpeinzingen. Voor een herstel dient in ieder geval de grens 686,5 uit de kwartiergrafiek te worden gepasseerd, waarna we te maken zouden krijgen met weerstand in het gebied 689,7 - 691 waarin vandaag korte termijn toppen werden geplaatst. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 31 aug 2022, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Woensdag 31 aug 2022: Wat is me opgevallen?

31 aug 10.00u: Hogere opening in de beursindex

31 aug 12.00u: Terug bij de bodem van gisteren

31 aug 14.00u: Lagere top en weer een daling

31 aug 16.15u: Bodems van vandaag doorbroken

 

De vorige analyse:

30 aug slot: AEX is door 38,2% niveau gebroken

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven