ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na weken van onzekerheid is er deze week meer duidelijkheid gekomen in het koersverloop van de AEX. De beursindex is gedaald en de rode candle die is ontwikkeld heeft gezorgd voor een top bij het 50% Fibonacci niveau in de grafiek. De graadmeter is in een correctiefase gekomen, een correcte op de stijging die in juni en juli plaatsvond. Volgt nu een hogere bodem, een bodem boven die uit juni, dan blijft er stijgingsperspectief. Gaat de marktindex daarentegen naar die bodem rond 632 dan kan een doorbraak naar beneden volgen. We gaan het de lopende maand en de komende maanden bekijken.

  • De candle van vandaag is een engulfing bearish line die de AEX heeft teruggebracht naar de onderkant van de vlag u-r. Die vlag bleef nog net geldig. Op de engulfing bearish line kan echter ter bevestiging een daling volgen. Het is daarom allerminst zeker dat de vlag bruikbaar blijft.

  • Aanstaande maandag kijk ik niet slechts naar het koersverloop ten opzichte van de onderkant van de vlag (lijn u), maar ook op dat in relatie tot lijn c. Die lijn is namelijk een potentiŽle steunlijn. We vinden de lijn aanstaande maandag rond 704, daar kan dus eventueel een bodem ontstaan.

  • Een blijvende daling onder het laagste punt van vandaag rond 703,4 zou een vervolg naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 696,5 of lager in deze daggrafiek tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling maken. Een gang naar 696,5 of lager zou technisch gezien normaal zijn. Een correctie bedraagt normaal gesproken namelijk 38,2% of meer.

  • De stap van vandaag in de daggrafiek met Bollinger Bands maakt een daling echter minder zeker. De AEX sloot immers onder de banden en zal een van de komende beursdagen erbinnen terugkeren. Van die terugkeer kan het eventueel komende maandag al komen.

  • In de laatste uren van deze beursdag werd de beursindex twee keer gekocht na dalingen onder de bodem rond 705,1. Op zijn minst een deel van de markt strijdt dus voor de ontwikkeling van een  bodem in de buurt van deze grens.

  • Dat de grens 705,1 werd verdedigd getuigt van moed. Ik ga maandag in ieder geval kijken of hier wellicht een bodem uit voortkomt. Een blijvende daling onder de bodem rond 703,4 zou de noodzaak om dat te doen kleiner maken, want dat zou zoals we in de daggrafiek zagen een gang naar 696,5 of lager aannemelijk maken. Controleren of de daling wordt doorgezet doe ik ook dan echter nog. Op de aandelenmarkten is alles mogelijk, je mag jezelf nooit zeker wanen van een bepaalde ontwikkeling. Het gaat altijd om waarschijnlijkheid, meer is het niet.

Resumerend: 

Deze week zorgde voor duidelijkheid in de weekgrafiek van de AEX. De graadmeter is door de top bij het 50% Fibonacci niveau in die grafiek in een  correctiefase gekomen. Over de toekomst zegt het nog niet veel. Die hangt namelijk af van de plaats waar de volgende bodem wordt ontwikkeld. Wordt dat een bodem boven die rond 632 dan blijft in de weekgrafiek perspectief op een nieuwe stijgingsfase. Keert de index daarentegen terug naar 632 dan kan theoretisch een doorbraak volgen. Het wordt de komende maanden duidelijk.
In de daggrafiek geeft de engulfing bearish line vooralsnog een daling aan. De candle moet echter nog bevestigd worden. Omdat de vlag u-r nog net geldig bleef, lijn c aanstaande maandag rond 704 voor steun zou kunnen zorgen en de AEX in theorie maandag al terug zou kunnen keren binnen de banden moeten we de mogelijkheid van een daling open houden. De bodem rond 705,1 van een paar dagen geleden werd in het laatste stukje van de handelsdag bovendien verdedigd, wat ons als taak geeft maandagochtend te kijken of hier wellicht een bodem uit voortvloeit.
Een blijvende daling onder de bodem rond 703,4 van vandaag zou gezien de situatie in de daggrafiek een gang naar 696,5 of lager inhouden. Dit zou een normale ontwikkeling zijn, omdat bij een correctie over het algemeen 38,2% of meer van de voorgaande beweging wordt afgesnoept. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 26 aug 2022, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 26 aug 2022: Wat is me opgevallen?

26 aug 10.00u: Korte termijn top bij 61,8% niveau

26 aug 12.00u: AEX is de afgelopen uren gedaald

26 aug 14.00u: Een bodem bij die van gisteren

26 aug 16.15u: Hoofd en schouders patroon AEX

Agenda van maandag 22 aug t/m vrijdag 26 aug 2021

 

De vorige analyse:

25 aug slot: Stap naar boven binnen vlag in wording

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven