ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De technische situatie waarin de AEX verkeert is vandaag veranderd. In de daggrafiek heeft een daling onder twee voorgaande bodems rond 720,9 namelijk gezorgd voor de completering van een hoofd en schouders patroon. Dit toppatroon zorgt voor een koersdoel van ongeveer 705,4 punten.

  • Rond 711,7 vinden we het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 632 - 736,3. Daar is een kleine kans op steun, een reden om ons eerst op dat niveau te richten. Wordt het bereikt en vervolgens doorbroken dan komt het koersdoel 705,4 aan bod.

  • De plaats waar de AEX in de daggrafiek met Bollinger Bands staat maakt dat we behoedzaam moeten omgaan met onze dalingsverwachting. De trend is immers naar boven gericht, want de beursgraadmeter staat ruim boven de middellijn. Zou deze lijn doorbroken worden dan bevestigt dat de topvorming die we in de eerste grafiek zagen. Zolang de middellijn niet is doorbroken is het goed te controleren of daadwerkelijk de daling volgt die het patroon in de daggrafiek heeft aangekondigd. Gaat de index verder omlaag dan geldt de middellijn als potentiŽle steunlijn.

  • Mocht u het hoofd en schouders patroon in de daggrafiek niet goed hebben kunnen onderscheiden dan gaat u dat wellicht beter af in deze uurgrafiek. De schouders zijn aangeduid met de letters S, het hoofd met de letter H. De stippellijn rond 720,9 is de neklijn van de formatie. Het koersdoel 705.4 heb ik bepaald door het patroon om te klappen naar beneden.

  • Het hoofd en schouders patroon uit de vorige grafiek is formeel geldig zolang de AEX onder de neklijn blijft, zoals we bij de uurgrafiek zagen de stippellijn rond 720,9. Omdat je bij neklijnen nog wel eens tijdelijke bewegingen erboven ziet neem ik wat ruimte. Ik beschouw het toppatroon als geldig zolang de waarde 722 niet blijvend doorbroken wordt. Ik heb dat niveau gekozen omdat vlak voor de doorbraak door 720,9 net onder dat niveau 722 weerstand werd gevonden. Het is overigens een arbitrair niveau, laat ik er dat aan toevoegen. 

Resumerend: 

In de technische situatie van de AEX is vandaag verandering gekomen door de afronding van een hoofd en schouders patroon. Dit toppatroon acht ik geldig zolang 722 niet blijvend wordt uitgenomen. Op grond van het patroon kunnen we een koersdoel van 705,4 bepalen. Eerst richt ik mijn pijlen echter op het 23,6% niveau rond 711,7 in de daggrafiek. Daar is namelijk een kleine kans op steun aanwezig. Ik schakel over naar 705,4 ingeval dat 23,6% niveau blijvend doorbroken wordt. De stand in de daggrafiek met Bollinger Bands noopt ons tot terughoudendheid met onze dalingsverwachting. Een daling onder de middellijn van de banden zou de bevestiging vormen van de topvorming en beŽindiging van de stijgende trend inhouden. De lijn is echter een potentiŽle steunlijn. Zolang deze middellijn niet doorbroken is doen we er goed aan voorzichtig te zijn met de aanname van een daling en terdege te controleren of de AEX daadwerkelijk naar beneden gaat. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 9 aug 2022, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Dinsdag 9 aug 2022: Wat is me opgevallen?

9 aug 10.00u: AEX door twee Fibonacci niveaus

9 aug 12.00u: Verder gedaald na ontwikkeling vlag

9 aug 14.00u: Hoofd en schouders patroon is af

9 aug 16.00u: Het toppatroon is geldig gebleven

 

De vorige analyse:

8 aug slot: Winst 0,7% op eerste dag van de week

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven