ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een hammer, dat is de candle die deze week is gevormd in de weekgrafiek van de AEX. Het is in theorie een bodem, die om daadwerkelijk een bodem te worden volgende week vrijdag nog wel bevestigd moet worden met een groene candle.

  • Het laagste punt van de candle lag rond 705. Een eventuele daling onder dat punt zou de bruikbaarheid van deze hammer als mogelijke bodem beŽindigen. Gaat de index komende week omlaag dan zal ik mijn focus daarom in het bijzonder bij het verloop ten opzichte van dit niveau leggen.

  • De vandaag ontwikkelde candle is een kleine doji De candle kan eventueel een top worden, dat zie je vaker bij zulke candles. Het hangt af van het verloop aanstaande dinsdag, als onze beurs weer opent.

  • Zou een daling volgen waarbij de bodem rond 705 blijvend wordt doorbroken dan zijn het 50% Fibonacci niveau rond 697,9 of het 61,8% niveau rond 687,3 mogelijke doelen.

  • De bovenkant van de candle van vandaag ligt vrijwel op de middellijn van de Bollinger Bands. Bij de middellijn is de ontwikkeling van een top een optie. Op deze candle kan dus eventueel een daling volgen. De middellijn is namelijk een potentiŽle weerstandslijn. Wordt de lijn doorbroken dan is een vervolg naar de bovenkant van de banden het aannemelijke gevolg.

  • De banden zijn behoorlijk smal geworden. Het kan een voorbode van een stevige beweging zijn, zowel naar boven al naar beneden. Wees volgende week op uw qui-vive.

  • Pogingen om een omgekeerd hoofd en schouders patroon af te ronden dat zich onder de stippellijn rond 721,3 aftekende waren vandaag niet succesvol. De stijgende wig b-b' in de grafiek bleef staan. Ik heb de bovenste lijn ervan trouwens iets hoger gelegd, zodat hij door de top van vandaag loopt. Een lijn moet immers zo goed mogelijk aansluiten bij de werkelijke koersontwikkeling. Daar hoort bij dat je lijnen als het verloop daar aanleiding toe geeft soms moet verschuiven. Bij de stijgende wig is een uitbraak naar beneden de meest frequent voorkomende ontwikkeling, met dat scenario houd ik dus zeker rekening. Een uitbraak aan de onderkant zou een hervatting van de dalende trend inhouden.

  • Breekt de AEX naar boven uit de wig dan heeft dat patroon geen gewicht meer. Weerstand is dan mogelijk aanwezig bij de stippellijn rond 727,3 of het 61,8% Fibonacci niveau rond 728,5. Een doorbraak door 728,5 zou op een terugkeer naar toppen bij de weerstandsgrens 741,2 duiden.

  • De kwartiergrafiek geeft geen extra aanwijzingen. De AEX eindigde de dag in het midden van de wig, waarmee de markt als het ware alle opties open liet.

Resumerend: 

De nieuwe candle in de weekgrafiek van de AEX index is een hammer, dus in potentie een bodem. De candle moet volgende week vrijdag met de plaatsing van een groene candle bevestigd worden als bodem. Dat ga ik controleren. In de daggrafiek ontstond vandaag een kleine doji. Omdat de middellijn van de Bollinger Bands vrijwel werd bereikt houd ik rekening met het scenario waarin deze candle in de daggrafiek een top wordt en een daling volgt. De stijgende wig in de uur- en kwartiergrafiek ondersteunt dit, de meest frequent optredende ontwikkeling bij dit patroon is namelijk een uitbraak naar beneden. Ingeval dit gebeurt let ik op het verloop ten opzichte van de bodem rond 705 van deze week. Mocht dat punt namelijk doorbroken worden dan zou de hammer in de weekgrafiek immers niets meer zeggen. De AEX zou dan naar 697,9 of 687,3 gaan.
Komt een uitbraak naar boven uit de stijgende wig b-b' tot stand dan is dat een positiever verloop. Weerstand en daarom topvorming is in dat geval mogelijk rond 727,3 of 728,5. Zou de laatste grens doorbroken worden dan is dat een aanduiding voor een terugkeer naar 741,2.

En dan nog dit:

Morgen is onze beurs gesloten vanwege Goede Vrijdag. Aanstaande maandag is het Tweede Paasdag en blijft de beurs eveneens dicht. Het wil zeggen dat ik beide dagen niet werk en aanstaande dinsdagochtend weer van de partij ben. Ik wens u fijne Paasdagen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 14 apr 2022, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 14 apr 2022: Wat is me opgevallen?

14 apr 10.00u: Door eergisteren gevormde top

14 apr 12.00u: Top AEX bij de top van maandag

14 apr 14.00u: Uitbraakpogingen naar boven

14 apr 16.00u: Nog steeds geen doorbraak

Agenda van maandag 11 apr t/m vrijdag 15 apr 2021

 

De vorige analyse:

13 apr slot: Bodem van gisteren is bevestigd

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven