ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn in een kritieke fase van de stijgende trend van de AEX aanbeland, dat blijkt uit de situatie in de maandgrafiek. Onze beursindex is deze maand gedaald naar de onderzijde van het stijgend trendkanaal y-y'. Of de stijgende trend de komende maand gehandhaafd blijft hangt af van het koersverloop van de graadmeter ten opzichte van deze onderzijde.

  • Uit de daggrafiek blijkt een grote kans op een daling, dus op een uitbraak naar beneden uit het kanaal in de vorige grafiek. De AEX sloot vandaag namelijk onder het 61,8% Fibonacci niveau, hetgeen een terugkeer naar de stippellijn rond 755,3 kan veroorzaken. Voor alle zekerheid heb ik nog een tussenstap ingebouwd, dat is het 76,4% niveau rond 770. Op dat niveau zal ik me bij een vervolg naar beneden eerst richten, om vervolgens indien dit niveau blijvend doorbroken zou worden door te schakelen naar 755,3. Bij het 76,4% niveau is namelijk een kleine kans op de ontwikkeling van een bodem, dat is wat achter deze handelswijze schuilt.

  • De bijzondere situatie doet zich voor dat de AEX net als gisteren even is teruggekeerd binnen de Bollinger Bands, om er vervolgens toch ruim onder te sluiten. Ik weet niet of ik deze tijdelijke bewegingen moet kwalificeren als terugkeer binnen de indicator. Doe ik dat niet dan is de conclusie dat de kans erg groot is dat de beursindex morgen stijgt. Dan zou morgen immers toch zo langzamerhand een slot binnen de banden moeten volgen. Zie ik de tijdelijke stijgingen boven de onderste lijn van de banden echter als voldoende voor een terugkeer dan kan de graadmeter morgen opnieuw dalen. Ik laat het maar in het midden, want beide meningen kunnen onderbouwd worden. Het koersverloop moet ons maar leiden.

  • Bij de vorige grafiek schreef ik dat het koersverloop ons moet leiden. De top rond 786,4 is hier heel belangrijk in. Een stijging boven die top zou een aanval op de toppen rond 793 en lijn p mogelijk maken. Zouden daar doorbraken plaatsvinden dan is dat de start van een herstelfase.

  • Het tweede belangrijke niveau is de bodem rond 774,3 van vandaag. Wordt die doorbroken dan neem ik aan dat de AEX index naar 770 of wellicht lager gaat.

  • Zolang we met de AEX tussen 774,3 en 786,4 koersen wacht ik af wat de koersontwikkeling ons uiteindelijk brengt.

Resumerend: 

We bevinden ons aan het eind van de maand november in een kritieke fase van de koersontwikkeling van de AEX. De index staat bij de onderkant van het stijgend kanaal y-y'. De markt moet bepalen of het kanaal intact blijft en daarmee de stijgende trend. Het ziet er gezien het slot onder het 61,8% Fibonacci niveau in de daggrafiek niet goed uit. Dat slot heeft er namelijk voor gezorgd dat de kans op een voortzetting naar beneden en dus op een uitbraak in de maandgrafiek groot is. Belandt de AEX onder het laagste punt 774,3 van vandaag dan neem ik het 76,4% niveau rond 770 in de daggrafiek als doel. Zou dat blijvend doorbroken worden dan richt ik me op een daling naar 755,3. Behalve de bodem rond 774,3 is de top van vandaag rond 786,4 een belangrijke grens. Een stijging met een doorbraak door die grens zou een aanval op de toppen rond 793 en de dalende lijn p mogelijk maken. Zouden daar doorbraken gerealiseerd worden dan zou dat een herstelfase aangeven. Die ontwikkeling zou in de maandgrafiek de instandhouding van de stijgende trend beduiden en daarom een belangrijke positieve stap zijn. Zolang de AEX tussen 774,3 en 786,4 noteert wacht ik af wat het wordt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 30 nov 2021, 18.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Dinsdag 30 nov 2021: Wat is me opgevallen?

30 nov 10.00u: Sentiment is wederom negatief

30 nov 12.00u: Beursindex niet verder gedaald

30 nov 14.00u: AEX omhoog tussen de middag

30 nov 16.00u: Kopers kregen grip op het verloop

 

De vorige analyse:

29 nov slot: Een bescheiden herstel van de AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven