ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag krijgt u een forse analyse voorgeschoteld. Het was namelijk zowel het einde van het eerste kwartaal, als het einde van de maand. Dit wil zeggen dat ik twee extra grafieken bespreek, de kwartaal- en de maandgrafiek. In de kwartaalgrafiek zien we dat de AEX een erg sterk eerste kwartaal heeft gekend, een kwartaal waarin vandaag de top 703,18 uit het jaar 2000 werd bereikt. Zou deze top blijvend doorbroken worden dan zou dat een cruciale ontwikkeling zijn, die mogelijkheden zou bieden voor een vervolg naar boven. De top 703,18 werd slechts tijdelijk doorbroken. Dit houdt technisch gezien in dat de ontwikkeling van een tweede top bij dit niveau mogelijk is. De grens geldt immers nog steeds als een potentieel weerstandsniveau.

  • We zagen in de kwartaalgrafiek dat de koersontwikkeling sterk was. Hoe sterk blijkt uit de maandgrafiek. In januari en februari zagen we in deze grafiek twee inverted hammers. Een inverted hammer is een potentiŽle top. Dat de index ondanks twee inverted hammers toch steeg is een prestatie van formaat, het is een unicum. Een beurs die dit voor elkaar krijgt moet in staat worden geacht de komende maand alsnog een blijvende doorbraak door 703,18 te realiseren. 

  • De candle waarmee de AEX vandaag even boven 703,18 kwam is een kleine inverted hammer. Het is een potentiŽle top. Als ik echter kijk wat na de inverted hammers in de maandgrafiek volgde durf ik er bepaald geen eed op te leggen dat deze candle daadwerkelijk een top wordt. Ik wacht het af. Mocht het hoogste punt van vandaag 704,25 doorbroken worden dan heeft de candle van vandaag geen betekenis meer als potentiŽle top, de AEX stijgt dan verder.

  • Een  daling zou desalniettemin logisch zijn, maar dan niet op technische grond. Aanstaande vrijdag zijn alle aandelenmarkten gesloten, maar worden wel nieuwe Amerikaanse arbeidsmarktcijfers bekend gemaakt. Onze beurs kan daar pas aanstaande dinsdag op reageren. Het zou niet van gezond verstand getuigen zou onze markt morgen voor een vervolg omhoog kiezen. Ik weet overigens niet of dat gezond verstand beleggers tegenwoordig nog gegeven is . Je kunt daar je twijfels over hebben.

  • In de vorige grafiek zagen we een potentiŽle top. Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands hoeft echter niet per se een daling te volgen, daar kan ik kort over zijn. We gaan verder naar de uurgrafiek.

  • In principe is vanaf het slot van vandaag de vorming van een hogere bodem een optie, waardoor een vervolg naar boven verwezenlijkbaar is. Ik neem dus mee dat we morgen allereerst gaan kijken of in deze grafiek eventueel een bodem ontstaat boven de bodems rond 696,9, want dan zou het verloop opnieuw een positieve draai kunnen krijgen.

  • Ingeval de AEX onder 699,7 komt let ik op de koersvorming ten opzichte van de bodems rond 696,9. Een eventuele daling onder deze bodems zou namelijk een kentering zijn en de start van een correctieve koersbeweging.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt heeft een meer dan uitstekend kwartaal achter de rug, waarin vandaag de top uit het jaar 2000 werd bereikt en tijdelijk werd gepasseerd. De hoogste stand ooit van de AEX werd van 703,18 verlegd naar 704,25. Zou in de uurgrafiek een hogere bodem ontstaan en vervolgens een stijging boven 704,25 plaatsvinden dan loopt de beursgraadmeter verder op en wordt de top uit 2000 dus mogelijk blijvend doorbroken. Dat zou een stap zin die cruciaal zou kunnen uitpakken. De kracht die de beursmaand maart kenmerkte maakt dit in ieder geval tot een voorstelbaar verloop. De candle van vandaag is als inverted hammer echter een potentiŽle top. Morgen kunnen we gaan kijken of deze candle eventueel daadwerkelijk een top wordt, iets waar ik zoals ik schreef geen eed op durf te leggen. Ik wacht het maar af. PotentiŽle steun vinden we rond 699,7. Zou deze doorbroken worden dan ga ik kijken wat de AEX ten opzichte van de bodems rond 696,9 doet. Een eventuele daling onder dat niveau zou namelijk een kentering in het korte termijn koersverloop en de start van een correctie zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 31 mrt 2021, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Woensdag 31 mrt 2021: Wat is me opgevallen?

31 mrt 10.00u: Terug onder toppen rond 700,6

31 mrt 12.15u: AEX naar een nieuwe recordstand

31 mrt 14.00u: Beursgraadmeter verder gestegen

31 mrt 16.00u: Index terug onder doorbroken top

 

De vorige analyse:

30 mrt slot: AEX maar fractie verwijderd van record

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven