ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een nieuwe stijgingsdag heeft de AEX tot net onder de recordstand 703,18 gebracht, de top die in het jaar 2000 werd gerealiseerd. Op het hoogste punt van de dag bedroeg de afstand tot deze top nog maar driekwart punt,vanaf het slot van vandaag is het 0,3%. Zetten de Amerikaanse of Aziatische beurzen vanavond een redelijk tot goede prestatie neer dan kan het niveau morgen eventueel direct bij de opening doorbroken worden. Doorbraken worden tegenwoordig namelijk vaak tussen acht en negen voorbereid tijdens de voorbeurshandel in FTI's. Tijdens die handelsfase zou men dan kunnen voortborduren op positieve ontwikkelingen elders. Ik kijk vanavond daarom met extra veel belangstelling naar het Amerikaanse koersverloop.

  • De koersontwikkeling in de daggrafiek met Bollinger Bands heeft in deze grafiek inmiddels de kenmerken van een stijgende trend. De AEX en de bovenste lijn trekken immers samen op naar boven. Een vervolg omhoog is daarom mogelijk, al is hier op grond van deze grafiek geen garantie voor te geven.

  • De AEX brak vanmiddag door de toppen rond 700,6. In die buurt zou nu steun moeten komen te liggen. Mocht de index terugkeren onder de grens dan let ik op de koersvorming ten opzichte van de bodems rond 696,9. Een eventuele daling hieronder zou namelijk een draai zijn in het korte termijn verloop en de ontwikkeling van een korte termijn top behelzen.

  • Een doorbraak door de top van vanmiddag rond 702,4 zou de AEX naar de bij de daggrafiek besproken grens 703,2 of wellicht hoger doen gaan. 

  • Ik ben in algemene zin overigens benieuwd of het gegeven dat we nabij de hoogste koers ooit van de AEX staan beleggers voorzichtiger zal maken. Dat geldt zeker als het niveau bereikt zou worden. Normaal gesproken zou dit winstnemingen moeten uitlokken. Van voorzichtigheid is in de markt op dit moment echter nog geen sprake. Men ziet klaarblijkelijk mogelijkheden voor de verwezenlijking van een doorbraak door die top 703,18. Beleggers gedragen zich bij standen in de buurt van voorgaande toppen überhaupt anders dan vroeger, toen risicoperceptie nog een rol speelde in het koersverloop van indices. Die tijd is geweest.

Resumerend: 

Het record 703,18 dat in het jaar 2000 werd bereikt ligt binnen handbereik. Een stijging van 0,3% volstaat om het te bereiken. Er is geen spoortje van nervositeit of voorzichtigheid in de markt, er zijn geen tekenen van winstnemingen. Men denkt dus dat het van een doorbraak door 703,18 kan of zal komen. In termen van risico wordt niet eens meer gedacht. Als markten elders het vanavond en vannacht redelijk tot goed doen kan morgen tussen acht en negen in de voorbeurs futureshandel een opening boven 703,18 voorbereid worden. Om negen uur zou dan in theorie direct een doorbaak op de borden kunnen komen. Staat er om negen uur nog geen doorbraak, maar wordt de top rond 702,4 wel uitgenomen, dan gaat de index naar 703,18 en kunnen we kijken of die grens dan doorbroken wordt of weerstand vormt. 
Het vandaag doorbroken niveau 700,6 zou voor steun moeten gaan zorgen. Doet het niveau dat niet dan let ik op de koersontwikkeling ten opzichte van de bodems rond 696.9 van gisteren en vandaag. Een eventuele daling onder die bodems zou namelijk korte termijn topvorming aangeven en dus een draai betekenen in het korte termijn verloop van de AEX. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 30 mrt 2021, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Dinsdag 30 mrt 2021: Wat is me opgevallen?

30 mrt 10.00u: AEX bij de toppen van gisteren

30 mrt 12.00u: Licht gedaald de afgelopen uren

30 mrt 14.00u: AEX is tussen de middag gedaald

30 mrt 16.00u: Vanaf bodem 696,9 weer omhoog

 

De vorige analyse:

29 mrt slot: Hoger slot met doji in AEX dagrafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven