ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Negen groene candles achter elkaar in de maandgrafiek, het is een bijzonderheid. Ik moet ervoor terug naar 1998. Beleggers op onze beurs zijn extreem zeker van een toekomstige positieve ontwikkeling, wat overigens niet alleen op onze beurs het geval is. Het belangrijke patroon in deze maandgrafiek is het stijgend trendkanaal y-y'. De bovenkant ervan ligt komende maand rond 780, daar kan de AEX in theorie in augustus dus naar toe. Daalt de index dan is het koersverloop ten opzichte van de onderste lijn van het kanaal, lijn y, bepalend voor de trendrichting. De lange trend is naar boven gericht zolang de aandelenmarktgraadmeter binnen dit kanaal blijft. Lijn y loopt in augustus rond 725.

  • Om per week te kunnen volgen wat het verloop ten opzichte van de contourlijnen van het patroon is heb ik het kanaal y-y' overgenomen in de weekgrafiek. Ik neem het overigens niet over in de daggrafiek, want lijnen laten zich maar zelden op dezelfde wijze tekenen in grafieken met verschillende tijdvensters. Je ziet dat in deze weekgrafiek al, hier ligt de bovenkant van het kanaal iets hoger dan de bij de maandgrafiek vermelde waarde 780. De maandgrafiek telt het zwaarst. Bij een vervolg naar boven is 780 het richtpunt. Bij een daling kijk ik niet alleen naar de koersontwikkeling ten opzichte van de onderkant van het kanaal rond 725, maar ook op de beweging ten opzichte van de stippellijn rond 719,3. Dat is een potentieel steunniveau, alleen een daling daaronder zou een draai inhouden.

  • De candle van vandaag is als inverted hammer een potentiŽle top, ik kijk aanstaande maandag of deze bevestigd wordt als top. Het zou overigens logisch zijn zou een daling volgen. Het gap van gisteren moet normaliter namelijk nog gesloten worden met een daling van de AEX naar de onderkant ervan rond 747,8.

  • Bij de weekgrafiek noemde ik de stippellijn rond 719,3 als criterium om te bepalen of de AEX een draai maakt. Ik wil dit met deze grafiek verfijnen. Rond 713,9 ligt namelijk een oude bodem en dat is een potentieel steunniveau. Van een kentering wil ik pas spreken zou de beursgraadmeter blijvend onder dit niveau geraken.

  • De AEX is terug in de Bollinger Bands, wat dat punt betreft is alles weer mogelijk. Vanaf de bovenste lijn kan de AEX overigens ook dalen, het is dus zeker mogelijk dat de inverted hammer van vandaag maandag bevestigd wordt met een rode candle.

  • Daalt de index dan zijn de stippellijnen in deze uurgrafiek potentiŽle steunniveaus. Ze liggen in deze grafiek nogal dicht bij elkaar, laten we de niveaus daarom in de kwartiergrafiek die volgt bekijken.

  • De magenta lijnen zijn Fibonacci niveuas, de blauwe lijnen 'gewone' horizontale lijnen die eerder een rol speelden en de zwarte stippellijnen zijn de boven- en onderkant van het gap van gisteren. Daalt de index komende maandag dan kan steun successievelijk gevonden worden rond 753,8, 750,9, 750,3, 749,8, 747,8, 747,5, 744,7 en 736,1. U begrijpt dat we niet zomaar terugkeren naar de grenzen 725, 719,3 en 713,9 die ik besprak. Dat zijn dan ook grenzen die van belang zijn voor het langere beeld.

  • Wordt de top rond 759,4 uitgenomen dan kunnen we de potentiŽle steunniveaus vergeten, dan kiest de markt immers voor een vervolg richting 780.

Resumerend: 

Negen groene candles op rij in de maandgrafiek, het is lang geleden dat de markt een optimisme van deze orde toonde. In augustus gaan we kijken of hier eventueel een tiende aan wordt toegevoegd. Wordt de top rond 759,5 doorbroken dan kan de AEX in principe door naar de bovenzijde van het kanaal y-y' in de maandgrafiek rond 780 punten. Een draai in de lange trend zou de beursindex maken bij een achtereenvolgende daling door 725 (de onderkant van het kanaal) en oude steunlijnen rond 719,3 en 713,9.
Bij die grenzen komen we niet zomaar terecht. Voor de korte termijn hebben we namelijk als potentiŽle steunniveaus de rij 753,8, 750,9, 750,3, 749,8, 747,8, 747,5, 744,7 en 736,1. Een daling naar 747,8 of lager zou inhouden dat het gap van gisteren gesloten wordt, een ontwikkeling waarop de kans normaal gezien groot is. De gememoreerde niveaus verliezen echter hun relevantie indien 759,9 doorbroken zou worden, dat zou immers een keuze voor een vervolg naar boven binnen het lange termijn kanaal behelzen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 30 jul 2021, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 30 jul 2021: Wat is me opgevallen?

30 jul 10.00u: Daling, AEX vond echter snel steun

30 jul 12.00u: Een grote vlag gevormd en afgerond

30 jul 14.00u: Hogere bodem en zijwaarts verloop

30 jul 16.00u: Weer nieuw record voor de AEX

Agenda van maandag 26 jul t/m vrijdag 30 jul 2021

 

De vorige analyse:

29 jul slot: Beursindex doorgestoten naar boven

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven