ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Met veel volharding zijn kopers op onze beurs er uiteindelijk in geslaagd de AEX verder naar boven te brengen. Ik kan me overigens niet herinneren deze mate van volharding ooit gezien te hebben. Kopers houden het al weken vol, na elke daling zagen zij de laatste tijd kans de beursindex opnieuw naar boven te brengen. Vandaag werd de top rond 738,1 van 1 juli jongstleden dan uitgenomen. Daar heeft men hard voor gewerkt en heel wat geld in de AEX moeten steken. De overtuiging dat een voorzetting naar boven kan worden gerealiseerd moet erg groot zijn.

  • Voor de verwezenlijking van een voorzetting naar boven heeft de markt echter nog meer volhardendheid nodig. In de grafiek heb ik de lijnen p en p' getekend, die samen een trendkanaal vormen. De bovenste lijn ervan, lijn p', is een potentiŽle weerstandslijn. Het 150% Fibonacci niveau 740 waar we nog maar een fractie onder staan kan ook voor weerstand zorgen. Voor een voortzetting naar boven dienen beleggers de AEX daarom boven lijn p' en dit 150% niveau te brengen. De AEX gaat dan naar het 161,8% niveau rond 745 of eventueel hoger.

  • Zou de AEX morgen lager sluiten dan geeft dat echter een top bij de bovenkant van het kanaal. We zullen vervolgens op zoek moeten naar potentiŽle steunniveaus. Daar wil ik op dit moment nog niet op vooruitlopen, ik wil eerst zien of lijn p' en het 150% niveau samen een barriŤre vormen of doorbroken worden. 

  • Lijn p' en het 150% niveau in mijn vorige update zijn niet de enige potentiŽle barriŤres waar we mee te maken hebben. In de daggrafiek met Bollinger Bands vinden er nog een. De bovenste lijn van deze banden kan in theorie voor weersstand en dus voor topvorming zorgen.

  • Het verloop in de uurgrafiek straalt op de laatste candle na kracht uit. Die laatste candle is een inverted hammer en dus een mogelijke korte termijn top. Of die onder de huidige sterke omstandigheden echter een rol speelt kan ik niet zeggen, dat zullen we morgen zien.

  • Het slot van de dag lag in de buurt van het hoogste punt. Net voor het slot werd het doorbroken niveau 738,1 nog met succes verdedigd, het werd een steunniveau. Er werd gericht gewerkt aan een vervolg naar boven. De inverted hammer uit de uurgrafiek mag dan potentiŽle topvorming aangeven, deze grafiek zegt dus wat anders.

Resumerend: 

De markt heeft met ongewone volharding uiteindelijk een doorbraak naar boven bewerkstelligd. Beleggers hebben opnieuw laten zien te geloven in een voortzetting naar boven. Bij de verwezenlijking  daarvan krijgen zij in de daggrafieken te maken met potentiŽle weerstand van de bovenste lijn van het kanaal p-p', het 150% niveau 740 en de bovenste lijn van de Bollinger Bands. De mogelijkheid bestaat dat een top wordt ontwikkeld, in welk geval we kunnen gaan kijken waar eventueel steun gevonden kan worden. Worden lijn p' (de bovenste lijn van het kanaal p-p') en het 150% niveau 740 daarentegen doorbroken dan gaat de AEX door naar het 161,8% niveau rond 745 of wellicht hoger. Beleggers zullen daarvoor met de geschetste drievoudige weerstand moeten afrekenen en hebben dus nog wat meer volharding nodig dan zij de afgelopen tijd al hebben opgebracht. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 12 jul 2021, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 12 jul 2021: Wat is me opgevallen?

12 jul 10.00u: Aanvankelijke stijging teniet gedaan

12 jul 12.00u: Hammer werd een hogere bodem

12 jul 14.00u: Top tussen de middag doorbroken

12 jul 16.00u: Aanval op de top 738,1 in de AEX

 

De vorige analyse:

9 jul slot: Hogere bodem ontwikkeld in daggrafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven