ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze markt heeft vandaag 0,33% toegevoegd aan de stand van de AEX index. De ontwikkelde candle is als kleine inverted hammer echter wel een potentiŽle top. Morgen moet het koersverloop ons duidelijk maken of het inderdaad een top wordt.

  • De winst van deze dag betekende een derde slot op rij boven de Bollinger Bands. Deze situatie komt niet vaak voor. Drie slotstanden achter elkaar boven de banden zagen we voor het laatst in november 2019. Een vierdaags slot erboven deed zich de laatste keer in december 2016 voor. Het gebeurt maar heel zelden dat onze AEX vier dagen achtereen boven deze indicator eindigt. Ik neem op grond hiervan vooralsnog aan dat de AEX morgen zal dalen om terug te keren binnen de banden. Hoewel ik een volgend hoger slot vanzelfsprekend niet kan uitsluiten, is dat in termen van waarschijnlijkheid de minder aannemelijke optie. Het is echter niet onmogelijk. Een hoger slot zou getuigen van een buitenproportioneel optimisme onder beleggers.

  • Zou de AEX morgen door het steunniveau 686 van vandaag zakken dan kan bij de zwarte en magenta stippellijnen vervolgens eventueel steun worden gevonden. De zwarte stippellijnen zijn de boven- en onderste lijn van het gap van gisteren rond 679,1 en 677,2. Dat gap zou gesloten worden bij een daling naar 677,2 of lager. De magenta stippellijnen zijn Fibonacci lijnen die ik tussen 654,5 en 689,2 heb geplaatst. De correctieniveaus rond 681, 676, 671,9 en 667,8 zijn grenzen in de buurt waarvan steun kan worden gevonden.

  • In het laatste deel van de middag mislukte een doorbraak naar boven door de top van vanmorgen. Dit werd een valse uitbraak. Een valse beweging naar boven is een verloop waarop een daling de plausibele ontwikkeling is. Die komt er echter alleen indien de stippellijn rond 686 blijvend doorbroken wordt. Zolang dat niet is gebeurd blijft een voortzetting naar boven mogelijk. Die wordt werkelijkheid ingeval de top rond 689,2 gepasseerd zou worden. Uit het koersverloop tijdens de rest van de dag moet dan duidelijk worden of een vierde slot boven de Bollinger Bands volgt.

Resumerend: 

Een derde achtereenvolgend slot boven de Bollinger Bands zie je niet vaak, maar kwam vandaag wel tot stand. Dit en twee andere gegevens doen me vooralsnog voor morgen uitgaan van een daling. Een vierde achtereenvolgende slot boven de banden is minder waarschijnlijk, want dat komt maar zeer zelden voor. Dit is het eerste punt. Het tweede is de inverted hammer in de daggrafiek, die candle is een potentiŽle top. Het derde argument is de valse uitbraak in de kwartiergrafiek van vanmiddag. Wordt het steunniveau 686 blijvend doorbroken dan gaat de AEX daadwerkelijk omlaag. PotentiŽle steunniveaus zijn dan successievelijk 681, 679,1, 677,2, 676, 671,9 en 667,8, dat zagen we in de uurgrafiek. Uitsluiten mag en kan ik vanzelfsprekend niets, dus ook een vierde eindstand boven de banden niet. Wordt de top rond 689,2 gepasseerd dan gaat de beursindex verder naar boven en moet het verloop tijdens de rest van de beursdag ons vervolgens leren of dat vierde slot boven de Bollinger Bands inderdaad wordt gerealiseerd. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 16 feb 2021, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Dinsdag 16 feb 2021: Wat is me opgevallen?

up16 feb 10.00u: In het eerste uur verder omhoogdate 10.00 uur

16 feb 12.00u: Met zijwaarts verloop onder de lijn

16 feb 14.00u: Daling tussen de middag afgewend

16 feb 16.00u: AEX bleef in het zijwaarts verloop

 

De vorige analyse:

15 feb slot: Dikke winst zonder Amerikaanse impuls

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven