ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse markt heeft deze week een belangrijke positieve stap gezet met de AEX index. De top die vorige maand rond 667,9 werd neergezet werd doorbroken. Het zorgt voor vrije ruimte naar boven, in theorie tot de top rond 703,2 uit het jaar 2000. Dat is het hoogste punt ooit bereikt met de AEX. De markt denkt gebruik te gaan maken van die ruimte. De beursindex eindigde namelijk slechts een halve punt onder het hoogste punt van de week dat vandaag werd bereikt. Dit toont vertrouwen.

  • De stap boven de januaritop 667,9 werd vandaag gezet en dat gebeurde op een heel overtuigende manier. De lange groene candle betekende een dagwinst van 1,9% voor de AEX. Welke verwachtingen beleggers op onze beurs koesteren hoef ik u na de ontwikkeling van deze candle niet meer te vertellen, dat mag als duidelijk worden beschouwd.

  • Het doorbroken niveau 667,9 dient na deze stap vanzelfsprekend als steunniveau te gaan fungeren. Ingeval van een daling kunnen we het koersverloop hierop controleren. Het zou raar zijn zou de AEX nu boven 667,9 verkocht worden in plaats van gekocht.

  • In de Bollinger Bands daggrafiek kwam een slot boven de banden tot stand. Onze index kan één tot drie dagen achtereen boven de banden sluiten, langer heb ik het al lang niet meer gezien. De index zal dus naar ik veronderstel aanstaande maandag, dinsdag of woensdag terugkeren binnen de indicator. Dit maakt het verstandig om voor komende maandag voor alle zekerheid al rekening te houden met een daling.

  • Vandaag schoot de AEX als een raket naar boven. Het verloop zorgde ervoor dat ik lijn p kon tekenen, een lijn die we volgende week direct als gereedschap kunnen inzetten. De opgaande beweging is intact zolang de marktgraadmeter boven deze lijn koerst. Komt de index onder druk dan zal ik dan ook om te beginnen kijken naar het koersverloop ten opzichte van deze lijn.

  • Beleggers namen hun posities in meerderheid zonder enige terughoudendheid mee het weekend in. We zien dit aan het gegeven dat er nauwelijks winstnemingen waren aan het einde van de dag. Deze partijen verwachten hier winst mee te gaan boeken, anders blijf je immers niet in de markt met je positie. Die winst komt er indien de top rond 677,2 blijvend doorbroken wordt en de AEX aldus verder oploopt.

  • Ik kijk nu al uit naar de komende week, want dan leert het verloop ons of die door beleggers verwachte winst werkelijkheid wordt. Het zijn namelijk ook dit soort dagen waar soms de grootste verliezen op volgen. Mocht de graadmeter maandag om welke reden dan ook behoorlijk dalen dan moet tenslotte iedereen die vandaag bleef zitten door dezelfde deur naar buiten.

  • Naar boven wordt het al net zo interessant. We staan nog maar 3,9% onder de top uit het jaar 2000, die zoals ik vertelde rond 703,2 wacht. Het is een stap die met koerswinsten als die van deze dag snel gezet kan zijn. Het wordt dus hoe dan ook een boeiende week. Ik ben gezegend met een mooi vak .

Resumerend: 

De Amsterdamse markt verwezenlijkte een doorbraak door de januaritop rond 667,9, wat als een belangrijke stap mag worden beschouwd. Het maakt de weg vrij voor een terugkeer van de beursindex naar 703,2 en het wordt boeiend om te gaan volgen of de index die weg inderdaad gaat afleggen. Beleggers op onze beurs nemen aan dat dit is wat staat te gebeuren, dat is wat het verloop ons vertelt. Volgende week kijk ik of deze marktverwachting uitkomt. Dat doe ik in eerste instantie aan de hand van het verloop ten opzichte van lijn p in de uur- en kwartiergrafiek. De ontwikkeling is positief als de AEX boven die lijn blijft. Een stijging boven de top van vandaag 677,2 betekent een vervolg omhoog. 
Een daling is gezien de uitbraak in de Bollinger Bands daggrafiek echter technisch voorstelbaar. Zou de beursindex dalen en onder lijn p geraken dan zal ik in ieder geval kijken of steun gevonden wordt bij of boven de vandaag doorbroken grens 677,9. Bij die grens zou dan steun moeten worden gevonden. Als de index de ene dag enthousiast wordt gekocht boven 677,9 en daar de volgende beursdag al weer wordt verkocht maakt de markt een slechte beurt. Vandaag heeft zij het echter meer dan goed gedaan, dat staat buiten kijf. Beleggers lonken naar 703,2. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 12 feb 2021, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 12 feb 2021: Wat is me opgevallen?

12 feb 10.00u: AEX hoger, aanval op recente top

12 feb 12.00u: Markt maakt er een feestje van

12 feb 14.00u: Winst AEX zorgvuldig bewaakt

12 feb 16.00u: Met tussensprint verder omhoog

Agenda van maandag 8 feb t/m vrijdag 12 feb 2021

 

De vorige analyse:

11 feb slot: Doorbraak, op hoogste punt gesloten

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven