ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ambitie kon de markt vandaag niet worden ontzegd. Voorbeurskopers zorgden met hun aankopen tussen acht en negen voor een opening boven het 76,4% Fibonacci niveau dat u rond 659,8 ziet. Vervolgens werd de AEX opgevangen bij het niveau en verder naar boven gestuurd. De winst van de beursindex bedroeg op een zeker moment 0,9%. Vanmiddag viel de graadmeter door een daling op de Amerikaanse beurzen echter terug. De doorbraak door het 76,4% niveau mislukte en van de winst bleef maar 0,02% over. Morgen gaan we zien hoeveel ambitie er na deze ontwikkeling in Amsterdam nog is om een voortzetting naar boven neer te zetten. In theorie zouden marktpartijen de AEX toch weer naar boven kunnen sturen, wat ik aan de hand van de volgende grafiek wil onderbouwen.

  • De candle van vandaag staat net als die van de laatste reeks beursdagen boven de middellijn van de Bollinger Bands. Dat is een potentiŽle steunlijn, zolang we erboven koersen is een voortzetting naar boven mogelijk. Dat gegeven neem ik dus mee.

  • Aan het eind van de dag ziet u rode candles, waarvan de voorlaatste opvalt door zijn lengte. Die kwam tot stand doordat veel partijen scheef moeten hebben gezeten. Het gaat om de marktpartijen die de AEX de hele dag kochten en zo de stijging opbouwden. Veel partijen onder hen zullen toen de daling zich ontwikkelde hebben moeten verkopen, wat bovenop de daling voor extra verkoopdruk zorgde. Het opportunistisch handelen van beleggers in de ochtend en eerste deel van de middag kwam in het tweede deel van de middag als een boemerang bij hen terug.

  • Het 76,4% niveau 659,8 dat we in de daggrafiek al zagen werd uiteindelijk niet met een slotstand doorbroken. Dat had wel moeten gebeuren voor de realisatie van een vervolg naar boven. Morgen bekijk ik uiteraard of kopers eventueel een nieuwe poging doen om de aandelenmarktgraadmeter te doen stijgen. Nu zijn hiervoor achtereenvolgens een nieuwe doorbraak door 659,8 en een stijging boven de top rond 663,2 nodig.

  • Doet zich een daling onder lijn l voor dan is dat een zwakke ontwikkeling. Ik let dan in eerste instantie op het verloop ten opzichte van de bodems die vanaf de tweede van deze maand in de grafiek zijn ontwikkeld. De onderste ervan ziet u rond 650,9. Het zal geen verrassing voor u zijn als ik u vertel dat een eventuele daling onder dit niveau een volgende negatieve stap zou zijn.

  • Aan de vierde candle van rechts in de kwartiergrafiek ziet u dat er ondanks de daling van vanmiddag nog meer dan voldoende kooplust is in de markt. Flink wat marktspelers grepen de daling aan om de aandelenindex spoorslags te kopen. Ik kan vanwege deze kooplust niet zomaar stellen dat we morgen een daling gaan zien. Het gaat bij deze kopers gezien de lengte van de candle om een stevig deel van de beleggers, dus om een deel van de markt dat zich niet zomaar zal overgeven. Op grond van deze candle moet ik zeggen dat de zaak op dit moment nog niet als beslist mag worden gezien.

Resumerend: 

Beleggers gingen er tegenaan vandaag. Het 76,4% niveau 659,8 dat de markt al dagen parten speelde als weerstandsniveau werd bij de opening meteen doorbroken en de winst opgeschroefd naar 0,9%. Vanmiddag werd de AEX echter teruggedrongen. Een verkoopgolf zorgde voor een terugkeer van de beursindex onder 659,8. De doorbraak op dagbasis, nodig voor een vervolg naar boven, bleef uit. Het is echter mogelijk dat kopers morgen opnieuw een poging wagen. Onze marktgraadmeter staat immers nog boven de middellijn van de Bollinger Bands en de AEX werd na de daling vanmiddag al weer snel en stevig gekocht. De strijd is nog niet beslecht. Voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven dienen nu de grenzen 659,8 en 663,2 te worden gepasseerd. Een daling onder lijn l zou daarentegen een zwakke stap zijn en me doen kijken naar het verloop ten opzichte van de bodems die vanaf de tweede van deze maand zijn gevormd. De belangrijkste hiervan is die rond 650,9. Een eventuele daling onder dit niveau zou na een daling onder lijn l een volgende negatieve stap zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 10 feb 2021, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Woensdag 10 feb 2021: Wat is me opgevallen?

10 feb 10.00u: AEX boven 76,4% niveau geopend

10 feb 12.00u: Markt zet in op vervolg naar boven

10 feb 14.00u: Plannen werden niet waargemaakt

10 feb 16.00u: Hogere bodem, AEX alsnog hoger

 

De vorige analyse:

9 feb slot: Beleggers tonen voorkeur voor stijging

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven