ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De markt heeft me deze week verrast, een 2,5% hoger slot ten opzichte van vorige week vrijdag verwachtte ik niet. De candle van die week was een potentieel toppatroon. Dat is het omdat het hoogste punt ervan rond 667,9 niet doorbroken is overigens nog steeds. Bevestigd als top is de candle deze week evenwel niet en dat brengt onzekerheid. We moeten afwachten of de candle daadwerkelijk een top wordt. De markt is op dit moment gezien de stijging van deze week voorshands niet van zins het een toppatroon te laten worden.

  • Wat ten opzichte van gisteren blijft staan is de potentiŽle top bij het 76,4% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Dat niveau, dat rond 659,8 ligt, werd tot dusverre namelijk niet doorbroken. Volgt de doorbraak alsnog dan gaat de AEX naar de top rond 667,9 of hoger. Blijft het ongebroken dan kan dat uiteindelijk echter resulteren in een dalingsfase.

  • De middelfijn van de Bollinger Bands geldt als een potentiŽle steunlijn. De beursindex bleef vandaag boven die lijn, waardoor de markt de optie op een nieuwe stijging heeft aangehouden.

  • De uurgrafiek toont ons twee gezichten. Boven lijn l ziet u een potentieel hoofd en schouders patroon. dat afgemaakt wordt indien die lijn doorbroken zou worden. Vanavond kon ik na het sluiten van de handel echter een nieuwe lijn toevoegen aan de grafiek, dat is de dalende lijn l'. De lijnen l en l' vormen samen een driehoek in wording. Dit patroon wordt afgemaakt indien een uitbraak naar boven volgt, bij de driehoek de meest gebruikelijke ontwikkeling. Het gegeven dat bij een hoofd en schouders patroon met een stijgende neklijn vaak tegelijkertijd sprake is van een patroon met een tegenovergestelde betekenis, namelijk een driehoek, maakt dat ik niet graag werk met schuine neklijnen. De driehoek is hier een belangrijk patroon, waardoor we de mogelijkheid van een stijging volgende week nadrukkelijk open moeten houden.

  • Laat ik echter de neerwaartse variant wel uitwerken. Wordt lijn l doorbroken dan is het hoofd en schouders patroon af, wat dan een koersdoel van ongeveer 644,5 geeft. Het definitieve doel is afhankelijk van de plaats van de uitbraak. Met het koersdoel 644,5 wil ik echter nog niet meteen werken. Eerst wil ik de bodems rond 651,5 en 650,9 doorbroken zien. Als dat gebeurt kijk ik bij de Fibonacci niveaus rond 650,7, 648 en 645,5 naar eventuele tekenen van steun en bodemvorming. Hetzelfde doe ik bij de onderste lijn van het gap van afgelopen dinsdag rond 648,9.

  • Breekt de AEX naar boven uit de driehoek dan zorgt dat voor een koersdoel van 673. Daar gaat mijn focus echter pas naar toe als de top rond 659,2, het 76,4% niveau rond 659,8 en de top rond 667,9 doorbroken worden. Ik volg dat in dat geval van grens tot grens.

  • Onze beursgraadmeter eindigde vanmiddag in de buurt van lijn l. Erg optimistisch sloten beleggers deze dag dus niet af.  Komende maandag kan de stemming echter zomaar anders zijn. Beleggers zijn nu eenmaal veelal opportunisten die snel kunnen schakelen. Kun je dat niet dan leg je het al snel af in de markt.

Resumerend: 

De ontwikkeling van deze week verwachtte ik niet. De candle van vorige week was een potentiŽle top, maar werd door de stijging van deze week niet bevestigd. Het wil zeggen dat onduidelijk is of het inderdaad een top wordt, al is topvorming nog wel mogelijk. Positief is dat de AEX boven de middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands bleef. Gunstig is ook de nieuwe driehoek in de uurgrafiek, die ons reden geeft om rekening te houden met een vervolg naar boven. De driehoek is af zodra een uitbraak naar boven is ontwikkeld en zou een koersdoel van 673 geven. Op dat doel wil ik me dan echter pas focussen indien mogelijke weerstand rond 659,2, 659,8 en 667,9 doorbroken is. Ik bekijk dat van niveau tot niveau. 
Breekt de AEX naar beneden uit de driehoek dan wordt dat patroon onbruikbaar. Dat wil in dit geval dan direct zeggen dat we met een hoofd en schouders patroon met koersdoel 644,5 van doen hebben. Ook dan wil ik het van grens tot grens nemen zoals het komt. Allereerst wil ik dan graag een daling onder de bodems rond 651,5 en 650,9 zien. Vervolgens zijn de grenzen 650,7, 648,9 en 645,5 als mogelijke steunniveaus de niveaus waar ik mijn aandacht in dat geval stuk voor stuk op richt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 5 feb 2021, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 5 feb 2021: Wat is me opgevallen?

5 feb 10.00u: Na hogere opening direct omlaag

5 feb 12.00u: Vlag afgerond in kwartiergrafiek

5 feb 14.00u: Spanningsopbouw bij de buren

5 feb 16.00u: AEX in beweging naar beneden

Agenda van maandag 1 feb t/m vrijdag 5 feb 2021

 

De vorige analyse:

4 feb slot: Nog twijfels omtrent eventuele top

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven