ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze dag begon met een openingswinst van 2% voor de AEX, waarvan aan het einde van de dag nog 0,8% over was. De graagte waarmee in de ochtend werd gekocht bleek in de middag verdwenen. Op grond van de winst van vanmorgen zou je zeggen dat de beursindex vanwege de vorming van een hogere bodem verder naar boven zou moeten kunnen gaan. De verkoopdruk waar we gedurende de dag mee te maken kregen suggereert evenwel anders. Deze grafiek geeft dus geen bruikbare aanwijzing voor de te verwachten koersontwikkeling.

  • De gebruikelijke tweede daggrafiek geeft daarentegen wel een aanknopingspunt voor wat kan volgen. Een belangrijk aspect van het koersverloop van vandaag is namelijk dat de middellijn van de Bollinger Bands niet doorbroken werd. Dit wil zeggen dat ondanks het sterke begin van deze dag de dalende trend nog steeds intact is. De AEX kan de komende tijd in theorie daarom alsnog naar de onderste lijn van de banden lopen. Een daling onder de bodem rond 774,5 zou de kans daarop uiteraard vergroten, zou die stap worden gezet.

  • De dalende trend wordt alleen gestopt indien een slotstand boven de middellijn wordt geplaatst. Ingeval de AEX morgen opnieuw zou stijgen is het in dit verband belangrijk om te letten op het verloop ten opzichte van deze lijn.

  • Gaat de beursindex morgen naar boven dan zal ik kijken welke stappen worden gezet ten opzichte van de top rond 796,9 van vandaag. Wordt die doorbroken dan betekent dat immers een voortzetting naar boven. Het enige overgebleven weerstandsniveau dat dan nog een terugkeer naar de top rond 809,2 kan voorkomen is het 61,8% Fibonacci niveau rond 795,9.

  • De slotstand die vanmiddag op de borden kwam betekende een slot op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 774,5 - 793,1 rond 781,6. Dit is een potentieel steunniveau, wat wil zeggen dat onze aandelenmarktgraadmeter morgen eventueel direct omhoog zou kunnen gaan. Kiest de markt  daadwerkelijk voor een gang naar boven dan zal ik middels nog te plaatsen Fibonacci lijnen aangeven waar de AEX eventueel weerstand kan tegenkomen.

  • Een daling wil morgen zeggen dat het gap van vanmorgen helemaal gesloten wordt met een daling naar 780,4 of lager. Een eventuele daling onder 780,4 zou dan in een rit naar de bodem rond 774,5 of lager kunnen resulteren.

Resumerend: 

Van de openingswinst van 2% in de AEX waar onze markt de dag mee startte was aan het einde van de dag 0,8% over. Op grond hiervan is geen uitspraak te doen over het vervolgverloop. De daggrafiek met Bollinger Bands laat ons echter zien dat de dalende trend van de beursindex vandaag onaangetast bleef. Vanuit deze benadering kan worden gesteld dat in theorie een daling naar de onderste lijn van de banden kan volgen. Een eventuele daling onder de bodem rond 774,5 zou hiervoor een bevestiging zijn. 
In theorie kan echter nog een stijging volgen, dat wijst de kwartiergrafiek uit. De AEX sloot namelijk op het 61,8% niveau in die grafiek en dat is een potentieel steunniveau. Gaat de index daadwerkelijk omhoog dan zal ik met Fibonacci lijnen uitzoeken waar eventueel weerstand kan liggen. Verder kijk ik dan wat de graadmeter doet ten opzichte van de top rond 796,9. Een doorbraak door die top zou inhouden dat alleen het 61,8% niveau rond 795,9 dan nog een terugkeer naar de top rond 809,2 kan voorkomen. 
Komt de index morgen in tegenstelling tot dit positieve scenario onder het slot van vandaag dan volgt een daling naar 780,4 of lager, waarmee het gap van vanmorgen geheel gesloten wordt. Bij een eventuele daling onder 780,4 zou een rit naar 774,5 of lager kunnen volgen.  -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 16 dec 2021, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 16 dec 2021: Wat is me opgevallen?

16 dec 10.00u: AEX twee procent hoger geopend

16 dec 12.00u: Bij daling al snel steun gevonden

16 dec 14.00u: Beursindex ging verder omhoog

16 dec 16.00u: Markt verder met sluiten van gap

 

De vorige analyse:

15 dec slot: De stemming is nog steeds negatief

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven