ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Dit was een merkwaardige beursweek. Nadat de AEX vorige week naar beneden uit het kanaal y-y' brak probeerde men de index deze week terug te brengen in dat patroon. Dit lukte niet, althans niet blijvend. De beursgraadmeter sloot onder het kanaal, waardoor een vervolg naar beneden op basis van deze grafiek voor de komende week de meest waarschijnlijke ontwikkeling is. 

  • Ik houd het verloop echter goed in de gaten. De marktpartijen die de AEX in de laatste weken van het jaar nog naar boven willen brengen zijn niet de minste, dat blijkt wel uit het koersverloop van deze week. Het mocht hen niet baten, want de nagestreefde terugkeer in het kanaal werd niet verwezenlijkt. Dat zou volgende week echter zomaar anders kunnen zijn, laten we scherp blijven.

  • De rode candle van vandaag houdt in dat de AEX index het 61,8% Fibonacci niveau rond 784,4 nadert. Zou dit doorbroken worden dan maakt dat de kans op een daling naar de bodem rond 769,1 of lager groot. Op dit moment is de ontwikkeling van een hogere bodem boven 769,1 echter nog mogelijk en kan dus nog steeds een nieuwe stijgingsfase volgen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands ziet het er minder goed uit. De AEX staat onder de middellijn, hetgeen in theorie kan uitmonden in een daling naar de onderste lijn van de banden. De zaak is dus nog niet beslist, ook al zou de vorming van een hogere bodem de redding kunnen zijn voor onze aandelenmarktgraadmeter.

  • Het laagste punt van vandaag ziet u rond 786,1. Wordt dit doorbroken dan volgt een daling naar het 61,8% niveau 784,4 dat ik bij de daggrafiek besprak of lager. Twee andere potentiŽle steunniveaus waar behalve bij 784,4 ook nog een bodem kan volgen zijn de stippellijnen rond 780,4 en 774,3. Een eventuele daling onder 774,3 zou een daling naar 769,1 of lager aannemelijk maken.

  • Een eventuele stijging boven de stippellijn rond 793,7 zou korte termijn bodemvorming inhouden, dat wijst de kwartiergrafiek uit. Dat is dus de grens om op te letten indien de AEX aanstaande maandag zou oplopen.

Resumerend: 

Nadat de AEX vorige week naar beneden uit het stijgend kanaal in de weekgrafiek brak werd deze week een terugkeerpoging gedaan. Deze poging slaagde niet, want de index sloot de week af onder het kanaal. Het laat evenwel zien dat we de marktpartijen die de graadmeter naar boven willen brengen niet mogen onderschatten. Ze hebben zoals het verloop ons met name aan het begin van deze week ons leerde wel het een en ander in de melk te brokkelen. Wordt de grens 793,7 in de kwartiergrafiek doorbroken dan wijst dat op korte termijn bodemvorming. Dat is dus de grens waarop voor mij de focus ligt indien de AEX aanstaande maandag omhoog zou gaan. Wordt de bodem rond 786,1 van vandaag doorbroken dan volgt een daling naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 784,4 of lager. Er zijn bij een daling onder786,1 nog drie niveaus waar een hogere bodem boven die rond 769,1 kan worden gerealiseerd, dat zijn 784,4, 780,4 en 774,3. Zolang een  hogere bodem realiseerbaar is blijft een nieuwe stijgingsfase een optie. Dit zou veranderen bij een blijvende daling onder 774,3, een daling naar 769,1 of lager zou dan namelijk aannemelijk worden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 10 dec 2021, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 10 dec 2021: Wat is me opgevallen?

Vrijdag 10 dec 2021: Wat is me opgevallen?

10 dec 12.00u: Markt verder met sluiten van gap

10 dec 14.00u: Gap is gesloten, vlag in wording

10 dec 16.00u: Beleggers toonden zich opgelucht

Agenda van maandag 6 dec t/m vrijdag 10 dec 2021

 

De vorige analyse:

9 dec slot: Een tweede rode candle ontwikkeld

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven