ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse markt heeft vandaag een dagwinst van 3,5% gerealiseerd voor de AEX, zonder ook maar één aanwijsbare reden waarmee deze enorme winst verklaard kan worden. Er moet sprake zijn geweest van een fikse short squeeze, maar verder kom ik bij het zoeken naar een verklaring niet. Het zij zo. Feit is dat de beursindex met een lange groene candle naar een punt vlak onder het 61,8% Fibonacci niveau 806,5 is gegaan. Dit is een belangrijk potentieel weerstandsniveau, morgen kijk ik daarom of hier wellicht een top tot ontwikkeling komt. Het verschil tussen het hoogste punt 806,1 van vandaag en het Fibonacci niveau is nauwelijks zichtbaar. Eventueel kan dit punt 806,1 dus al een top worden, dat zou ik kwalificeren als een top bij deze 61,8% grens.

  • Zou het 61,8% niveau morgen nochtans met een slotstand doorbroken worden dan maakt dat een vervolg naar de top rond 829,7 of hoger kansrijk. Het wordt morgen daarom een spannende beursdag.

  • De manier waarop de index met één candle naar de middellijn van de Bollinger Bands is gegaan is indrukwekkend. Het slot ligt iets boven de lijn, maar het verschil is marginaal. Ik wil de index nog wat verder boven de lijn zien voordat ik het een overtuigende doorbraak noem. Dit wil zeggen dat ik op grond van het huidige beeld niet uitsluit dat morgen toch weer een daling volgt. De stap van vandaag is desalniettemin wel erg sterk. Beleggers moeten wel enorm overtuigd zijn van de stijgingsmogelijkheden om een beweging als deze neer te zetten.

  • In zowel de uur- als de kwartiergrafiek heb ik lijn t getekend. Zolang de AEX boven deze lijn staat doen we er goed aan uit te gaan van een voortzetting naar boven. Potentiële weerstandsniveaus indien het niveau 806,5 dat ik al bij de daggrafiek besprak wordt uitgenomen zijn de stippellijnen rond 810,1 en 815,3. Zouden beide lijnen doorbroken worden dan zou ik de aanname doen dat de AEX naar de top rond 829,7 of hoger gaat. Dit is dus een verfijning van het beeld bij de daggrafiek.

  • Het gegeven dat beleggers zelfs met een winst van 3,5% op de borden in het laatste deel van de handelsdag geen winst namen associeer ik met een mogelijke top. Dat zal u misschien verbazen. Het ontbreken van winstnemingen bij zo'n extreem grote stijging is echter een teken dat elke vorm van risicobesef verdwenen is onder beleggers. Juist daarom is topvorming mogelijk. Als vrijwel iedereen aan de koopkant opereert en dat zonder te wijken tot het einde van de dag doet is dat voor mij een sein om met een omkeer rekening te houden. Voor een omkeer heb ik evenwel nog geen enkele concrete aanwijzing. Die wil ik vanzelfsprekend wel eerst zien voordat ik het over een daling ga hebben.

  • De enige reden om een eventuele beweging naar beneden in het achterhoofd te houden is dat het gap van vandaag eventueel nog gesloten zou kunnen worden. Dit kan gaan spelen indien morgen met een doorbraak door lijn t een daling zou worden ingezet.

Resumerend: 

Een dagwinst van 3,5% voor de AEX zie je niet vaak, het is een speciale ontwikkeling. Wat het nog specialer maakt is dat er geen enkele reden aan ten grondslag lag. Bijzonder is verder dat er geen winstnemingen waren aan het einde van de dag. Elke vorm van risicobesef ontbrak dus. Dit gegeven associeer ik met de mogelijke vorming van een top. Voor topvorming heb ik echter geen enkele concrete aanwijzing. Voordat ik over een daling praat wil ik daar eerst een teken van zien in de grafieken. Relevant hiervoor zijn lijn t in de korte termijn grafieken, het 61,8% Fibonacci niveau rond 806,5 in de daggrafiek en de middellijn van de Bollinger Bands. Zolang de index boven lijn t staat is het wijs om uit te gaan van een vervolg naar boven. In de buurt van het 61,8% niveau, dus eventueel bij het hoogste punt 806,1 van vandaag, en bij de middellijn van de banden is topvorming mogelijk. Zou het 61,8% niveau rond 806,5 blijvend doorbroken worden dan zijn de grenzen 810,1 en 815,3 koersniveaus waar weerstand kan liggen en dus eventueel een top kan worden ontwikkeld. Zou 815,3 doorbroken worden dan maakt dat een gang naar de top rond 829,7 of hoger waarschijnlijk. Indien morgen daarentegen met een doorbraak door lijn t een daling wordt ingezet kan het in theorie van een terugkeer naar het gap komen dat vandaag werd ontwikkeld. Die optie houd ik dus in het achterhoofd. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 7 dec 2021, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Dinsdag 7 dec 2021: Wat is me opgevallen?

7 dec 10.00u: Forse stijging door een short squeeze

7 dec 12.00u: AEX index bij 50% Fibonacci niveau

7 dec 14.00u: Licht gedaald vanaf de 50% grens

7 dec 16.00u: Beursindex op drie procent winst

 

De vorige analyse:

6 dec slot: Potentiële bodem in daggrafiek index

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven