ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse markt heeft een volgende groene candle toegevoegd aan de daggrafiek van de AEX. De index beweegt nog steeds naar boven en dat is bijzonder in het licht van de situatie in de volgende grafiek.

  • We kijken naar de maandgrafiek van de AEX index. In deze grafiek ziet u het stijgend trendkanaal y-y'. Als u goed kijkt ziet u dat de beursgraadmeter iets boven het kanaal staat. Dat is opmerkenswaardig. Het kanaal heeft een stijgingspercentage van bijna dertig procent per jaar. Met de uitbraakpoging naar boven geven beleggers aan hogere verwachtingen te koesteren. Een percentage van dertig procent op jaarbasis is hen gezien deze poging niet genoeg. Ik vraag me af wat er met de realiteitszin van beleggers is gebeurd. Zouden zij echt menen dat het haalbaar is of denken zij hier eenvoudig weg niet over na? Ik kan deze vraag niet beantwoorden, maar constateer dat het vertrouwen tot dusverre grenzeloos is. Ik ben benieuwd of de AEX boven het kanaal blijft of terugkeert in het patroon. Bij een terugkeer zouden we alsnog de ontwikkeling van een top kunnen krijgen bij de bovenzijde van het kanaal.

  • Vandaag bereikte de AEX de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Het gaat om een potentiŽle weerstandslijn. Het is daarom mogelijk dat de index morgen daalt, wat van de candle van vandaag een top zou maken. Laten we hier mede gezien het feit dat dit alles zich afspeelt bij de bovenkant van het lange termijn kanaal in de maangrafiek in ieder geval rekening mee houden.

  • In de uurgrafiek zien we geen enkel teken van zwakte of mogelijke topvorming. De AEX brak weliswaar naar beneden uit het kanaal j-j', maar vond vervolgens supersnel steun rond 780,6 en steeg daarna weer. De markt werkt ondanks de daling onder het kanaal aan een voortzetting naar boven. Een eventuele daling onder 780,6 zou de correctie groter maken. Mogelijke steunniveaus zijn de stippellijnen in de grafiek. Laat ik de eerste drie noemen, dat zijn de stippellijn rond 779 door een voorgaande top, het 23,6% Fibonacci niveau rond 778,5 en het 38,2% niveau rond 774. Een gang naar dit 38,2% niveau of lager zou de meest logische ontwikkeling zijn, omdat een correctie over het algemeen 38,2% of meer bedraagt.

  • Het hoogste punt van deze dag vinden we rond 785,6. Een doorbraak door deze grens zou een vervolg naar boven betekenen. De uitbraak naar boven uit het lange termijn kanaal zou dan verder worden uitgebouwd.

Resumerend: 

Met de stijging van vandaag heeft de Amsterdamse markt de AEX index iets boven het stijgend lange termijn trendkanaal y-y' in de maandgrafiek gebracht. Het is een poging om een uitbraak naar boven uit dit kanaal te verwezenlijken, wat gezien het stijgingspercentage van dertig procent per jaar van dit kanaal een superoptimistische stap zou zijn. De AEX vond na een daling onder het korte termijn kanaal j-j' uit de uurgrafiek vandaag heel snel steun, namelijk rond 780,6. Het is een aanwijzing dat in de markt wordt gehandeld op een voorzetting naar boven, die gestalte krijgt indien de top rond 785,6 van vandaag wordt uitgenomen. Op grond van de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands wil ik echter rekening houden met de vorming van een top en een daling. Die komt daadwerkelijk tot stand indien de bodem rond 750,6 doorbroken wordt. De eerste potentiŽle steunniveaus zijn dan 779, 778,5 en 774. Een gang naar het laatste niveau of lager zou het best verklaarbaar zijn, want die grens is als 38,2% Fibonacci niveau bij een correctie een plausibel doel.  -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 24 aug 2021, 18.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Dinsdag 24 aug 2021: Wat is me opgevallen?

24 aug 10.00u: Gap naar boven bij de opening

24 aug 12.00u: Het gap is voor een deel gesloten

24 aug 14.00u: Klein stukje onder kanaal geraakt

24 aug 16.00u: Gap AEX is nu helemaal gesloten

 

De vorige analyse:

23 aug slot: Nieuw record op de Amsterdamse beurs

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven