ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Elke daling wordt door beleggers momenteel net als de laatste tijd gebruikelijk is beschouwd als een koopmoment, ze kijken verwachtingsvol naar boven. Deze week daalde de index en herstelde vervolgens weer. De candle die werd gevormd is als hammer een potentiŽle bodem. Beleggers richten hun pijlen nog altijd op hogere regionen. In theorie kan de AEX stijgen naar de bovenste lijn van het stijgend trendkanaal y-y'. Eind vorige maand liet ik u zien dat de bovenste lijn van het kanaal in de maandgrafiek wat lager ligt dan in de weekgrafiek. In die maandgrafiek loopt de lijn deze maand in de buurt van 780, een niveau dat we met een hoogste stand van 779 vorige week vrijwel bereikten. Beleggers willen echter meer, dat laat de potentiŽle bodem van deze week ons zien. Volgende week ga ik kijken of de hammer met de ontwikkeling van een groene candle als bodem bevestigd wordt.

  • De daggrafiek ondersteunt het beeld dat beleggers meer willen. De candle van gisteren is een bodem geworden. Een bodem bij een 38,2% Fibonacci niveau is een teken dat de voorgaande top doorbroken kan worden. Die lag rond 779, we kunnen volgende week gaan kijken of dat punt inderdaad gepasseerd wordt.

  • Een eventuele daling onder het 38,2% niveau 755 zou een zwakke zaak zijn, dat zult u begrijpen. Mogelijke eerste doelen zouden dan zijn de bovenkant van een oud gap rond 750,9 of het 50% niveau rond 747,6.

  • De candle van vandaag staat met de onderzijde op de middellijn van de Bollinger Bands. Deze lijn vormde dus steun, een teken dat een voortzetting naar boven een goede optie is. De ontwikkeling in deze grafiek is positief zolang de AEX boven de middellijn blijft.

  • Het hoogste punt van deze dag kwam uit ter hoogte van de top 773 van afgelopen woensdag. Wordt dit niveau blijvend doorbroken dan ligt de weg naar de top rond 779 open en kunnen we gaan kijken of die ook bewandeld wordt.

  • Het slot van de dag vinden we maar een klein stukje onder het hoogste punt van de dag. Dat laat optimisme zien. De laatste candles vormen echter een kleine vlag en dat is dan weer zwak. Normaliter zal een daling volgen. De waarde van het patroon is aanstaande maandag echter niet groot meer. Koersontwikkelingen op andere beurzen bepalen dan de loop op de beurs, niet dit kleine patroontje. Ik doe er dus niets mee.

Resumerend: 

Beleggers behandelen elke daling als een koopsignaal, dat bleek deze week opnieuw. Door herstel op een daling werd in de weekgrafiek een hammer neergezet en dat is een potentiŽle bodem. In de daggrafiek ontstond een bodem bij een  38,2% niveau, dat is met de hammer een aanwijzing dat beleggers hun vizier op hogere standen hebben gericht. Het gegeven dat de middellijn van de Bollinger Bands vandaag steun bood ondersteunt deze conclusie. Wordt de top rond 773 blijvend uitgenomen dan legt dat de weg naar 779 open. We kunnen dan gaan kijken of die weg wordt afgelopen. Als de top rond 779 wordt bereikt kan hij ook gepasseerd worden. Dit zou de laatste stap zijn naar de bovenkant 780 van een stijgend kanaal in de maandgrafiek. Daalt de beurindex volgende week en zou daarbij het 38,2% niveau rond 755 doorbroken worden dan loopt het aanzienlijk slechter af. De AEX gaat in dat geval naar 750,9 of 747,6, dat zijn onder 755 de eerstvolgende potentiŽle steunniveaus. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 20 aug 2021, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 20 aug 2021: Wat is me opgevallen?

20 aug 10.00u: Gap van gisteren vrijwel gesloten

20 aug 12.00u: Onduidelijk wat het vervolg wordt

20 aug 14.00u: Een driehoek in wording in grafiek

20 aug 16.00u: AEX net boven 770 geŽxpireerd

Agenda van maandag 16 aug t/m vrijdag 20 aug 2021

 

De vorige analyse:

19 aug slot: Flink herstel na een aanzienlijke daling

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven