ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De afgelopen week steeg de index verder in de richting van de bovenzijde van het stijgend kanaal y-y' in deze weekgrafiek. Er is op het eerste gezicht nog ruimte voor een vervolg naar boven, een voortzetting naar lijn y'. Daar moet ik echter bij opmerken dat de lijn in de maandgrafiek met een hoogste stand van 779 al op een punt na is bereikt. De lijn ligt in die grafiek rond t80 en je kunt je daarom afvragen of we er al niet van uit moeten gaan dat de lijn bereikt is en dus topvorming gaat volgen. Ik houd het in de gaten. De markt denkt in ieder geval nog niet aan topvorming, dat mag duidelijk zijn. Dit moet uiteraard leidend zijn.

  • Dat de markt nog niet aan de ontwikkeling van een top denkt blijkt uit de daggrafiek. De AEX sloot ondanks een daling onder de stijgende trendlijn slechts op een verlies van 0,05%. De candle die werd gevormd is een hammer en dat is een potentiŽle bodem. Beleggers zijn dus nog steeds vast op de AEX, zij zien kansen voor een instandhouding van de opgaande koersontwikkeling.

  • Hoewel de afstand van de index tot de bovenste lijn van de Bollinger Bands wat groter is geworden is de trend hier nog steeds goed. Zou de bovenste lijn op een gegeven moment naar beneden krullen dan wordt die wat minder sterk, maar zover is het nu nog niet. De AEX moet aanstaande maandag wel oplopen ter voorkoming van dit scenario.

  • De uurgrafiek laat eveneens zien dat beleggers in de Amsterdamse markt nog niet aan een daling denken. In deze grafiek zien we de omgekeerde rechthoekige driehoek die bestaat uit de stippellijn rond 774,4 en lijn b. Het patroon werd vanmorgen aanvankelijk afgerond als toppatroon. Kopers hebben de index evenwel tweemaal terug gebracht in het patroon, waardoor we deze driehoek niet meer kunnen gebruiken. Het illustreert de positieve kijk die beleggers hebben op het toekomstige verloop.

  • Gaat de AEX index aanstaande maandag verder omhoog dan kan eventueel weerstand aanwezig zijn in de buurt van de Fibonacci niveaus 775,5 of 776,3. Een doorbraak door deze grenzen zou een terugkeer naar de top rond 779 mogelijk maken. Dat zou ons weer in de buurt van de bovenkant van het kanaal in de maandgrafiek brengen, een grafiek die ik vandaag overigens niet toon.

  • Het laagste punt van de dag zagen we bij 771,9. Een doorbraak door die bodem betekent dat de beursgraadmeter alsnog verder omlaag gaat, in weerwil van het optimisme dat beleggers middels de herstelbeweging in de laatste twee handelsuren hebben laten zien.

Resumerend: 

Deze week steeg de AEX verder in de richting van het stijgend kanaal y-y' in de weekgrafiek. Er lijkt nog ruimte naar boven binnen dit kanaal, maar die ruimte is er niet noodzakelijkerwijs. In de maandgrafiek ligt de bovenkant van het kanaal namelijk rond 780. Dat punt is met een hoogste stand van 779 als bereikt te zien, wat een pleidooi voor topvorming rechtvaardigt. De markt denkt echter anders over de toekomstige ontwikkeling. Bij een daling onder de stijgende lijn in de daggrafiek hield zij de schade namelijk beperkt. Er werd een potentiŽle bodem geplaatst in de daggrafiek. In de uurgrafiek werd tot tweemaal toe een terugkeer binnen de omgekeerde driehoek verwezenlijkt. Dit en het herstel in de laatste twee handelsuren laten zien dat beleggers een positieve kijk hebben op het komend verloop. Gaat de index inderdaad verder omhoog dan vinden we potentiŽle weerstand rond 775,5 of 776,3. Een doorbraak door beide grenzen zou een terugkeer naar de top rond 779 mogelijk maken. Een daling onder de bodem rond 771,9 van vandaag zou daartegenover inhouden dat de AEX toch verder zou dalen. Beleggers krijgen in dat geval niet waar zij aan de hand van het verloop beoordeeld op rekenen. Dat kan uiteraard ook gebeuren. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 13 aug 2021, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 13 aug 2021: Wat is me opgevallen?

13 aug 10.00u: Patroon af, onderkant wordt getest

13 aug 12.00u: Het patroon is ongeldig geworden

13 aug 14.00u: Beursgraadmeter weer  naar beneden

13 aug 16.00u: Enthousiasme terug na opening VS

Agenda van maandag 9 aug t/m vrijdag 13 aug 2021

 

De vorige analyse:

12 aug slot: Verschil met slot van gisteren is miniem

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven