ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag steeg de AEX opnieuw, deze keer met 0,4%. De candle die werd gevormd is een kleine inverted hammer en dus een potentiŽle top. Morgen zal ik kijken of deze candle als zodanig bevestigd wordt. Volgt een rode candle dan is dat de benodigde bevestiging. Blijft die uit dan is een voortzetting naar boven mogelijk.

  • De tweede grafiek van vanavond is de maandgrafiek van de AEX. Uit deze grafiek blijkt dat de beursindex in de buurt staat van de bovenste lijn van het stijgend kanaal y-y' of deze lijn al heeft bereikt. De bovenkant van het patroon ligt deze maand in de buurt van 780. Het verschil tussen die waarde en het hoogste punt 777,3 van vandaag is echter dusdanig klein dat je het verschil in deze grafiek niet ziet. Mogelijk is de top dus al gezet. Stijgt de beursgraadmeter morgen evenwel verder dan richt ik mijn vizier op 780, om te zien of daar vervolgens een top ontstaat.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands ziet u dat de stijgende trend nog altijd krachtig is. De AEX bleef namelijk in de buurt van de bovenste lijn van deze indicator. De graadmeter kan dus in principe verder omhoog, al geeft deze na-ijlende indicator daar helaas geen zekerheid over.

  • Het beeld in de uurgrafiek bleef positief. Na de vorming van een toppatroon (een engulfing bearish line) vond de AEX aan het eind van de middag steun rond 774,4, waar vanmorgen al steun werd gevonden. In theorie kan vanaf dit niveau een volgende opwaartse beweging volgen. Wordt de top rond 777,3 doorbroken dan gaat de beursindex verder in de richting van 780.

  • Een blijvende daling onder de stippellijn rond 774,4 zou in de kwartiergrafiek de afronding van een korte termijn toppatroon inhouden, namelijk een hoofd en schouders patroon met een koersdoel van om en nabij  771,5, een niveau waar eerder weerstand lag. Naar dat niveau zou de index daadwerkelijk gaan indien de potentiŽle steunniveaus 773,2 (38,2%) en 772 (50%) doorbroken zouden worden. Dat kunnen we dan controleren. Bij 771,5 kan vervolgens steun worden gevonden of eventueel bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 770,7.

Resumerend: 

Bij een nieuwe stijging is in de daggrafiek vandaag een inverted hammer gevormd, wat een potentieel toppatroon is. Morgen moet blijken of de candle met de ontwikkeling van een rode dagcandle bevestigd wordt als top. De kans daarop is gezien het beeld in de maandgrafiek aanwezig. Je kunt namelijk beargumenteren dat de aandelengraadmeter in die grafiek de bovenste lijn van het kanaal y-y' heeft bereikt. Het verschil met 780, waar de lijn ongeveer loopt, is niet te zien. Ik houd daarom rekening met eventuele topvorming. Bij een blijvende daling onder het steunniveau 774,4 ontstaat in de kwartiergrafiek een korte termijn toppatroon, namelijk een hoofd en schouders patroon met koersdoel 771,5. Daar gaat de index daadwerkelijk naar toe zouden de grenzen 773,2 en 772 doorbroken worden. Dat kunnen we controleren. Rond 771,5 kan dan steun worden gevonden en ook bij het 61,8% niveau rond 770,7 in die kwartiergrafiek. Het steunniveau 774,4 kan echter ook het startpunt zijn van een vervolgstap naar boven. Wordt de top rond 777,3 van vandaag uitgenomen dan gaat de beursindex verder in de richting van het besproken niveau 780. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 10 aug 2021, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Dinsdag 10 aug 2021: Wat is me opgevallen?

10 aug 10.00u: Nieuw hoogtepunt, nu wel opletten

10 aug 12.00u: Gedaald en steun bij 38,2% niveau

10 aug 14.00u: Nu dubbele top in kwartiergrafiek

10 aug 16.00u: Dubbele top AEX is doorbroken

 

De vorige analyse:

9 aug slot: Uitbraak teruggedraaid en nieuw record

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven