ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De slotstand van de AEX van deze week ligt 4,9% onder het slot van een week geleden. Het is desalniettemin de vraag of de index volgende week verder daalt. Dit heeft te maken met de dalende wig i-h die ik in de grafiek heb getekend. De onderkant van het patroon kan in theorie voor steun zorgen. De wig zou afgerond worden bij een uitbraak aan de bovenzijde, wat een voortzetting naar boven zou inhouden. Een uitbraak naar beneden zou in tegenstelling hiermee een verdere correctie van de beursgraadmeter betekenen. De wig zou dan onbruikbaar worden.

  • Zolang geen uitbraak naar beneden is gerealiseerd lijkt het me verstandig om uit te gaan van een stijging. In de kwartiergrafiek komen de potentiŽle weerstandsniveaus ter sprake waar we dan mee te maken zouden krijgen.

  • Bij een uitbraak naar beneden is de stippellijn rond 529,8 door een bodem uit juni het eerste potentiŽle steunniveau en dus doel. Zou dat doorbroken worden dan schakel ik over naar het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 389,6 - 587  rond 511,6.

  • De candle van vandaag houdt een slot in onder de Bollinger Bands. De AEX moet eerdaags terugkeren binnen de banden. Dat kan maandag eventueel al gebeuren, maar ook dinsdag of woensdag. De index kan in theorie een paar dagen onder de banden blijven. We moeten echter vanaf het eerste slot onder de banden rekening houden met een eventuele terugkeer binnen de indicator, dus met een stijging.

  • De laatste candle in de uurgrafiek is een hammer. In de markt werd in het laatste uur dus al rekening gehouden met een eventuele herstelbeweging. 

  • De kwartiergrafiek bevat twee sets Fibonacci lijnen die we bij een stijging kunnen gebruiken, magenta en grijs gekleurd. Daar kan eventueel weerstand gevonden worden, net als bij de toppen in de grafiek en de doorbroken stippellijn rond 543,6. Het zorgt voor de volgende rij potentiŽle weerstandsniveaus: 540,9, 542,6, 543, 543,6, 544,3, 547,7, 550, 551,5, 552,3 en 555,5. Het zijn maar liefst tien grenzen in de buurt waarvan in theorie een top tot ontwikkeling kan komen. Er moet dus wel het een en ander aan hindernissen worden overbrugd voordat de bovenkant van de dalende wig i-h waarover ik bij de week- en daggrafiek schreef in beeld komt.

  • Een daling onder de bodem van vandaag rond 535,2 zou inhouden dat er een streep kan door deze niveaus.

Resumerend: 

Het slot van deze week is 4,9% onder dat van vorige week uitgekomen. Het wil gezien de dalende wig i-h in de week- en daggrafiek echter niet zeggen dat we op een vervolg omlaag mogen rekenen. Bij de onderkant van de wig kan immers een bodem ontstaan. De index zal eerdaags bovendien moeten terugkeren in de Bollinger Bands, iets dat een stijging vergt. Gaat de marktgraadmeter aanstaande maandag daadwerkelijk omhoog dan hebben we te maken met een reeks potentiŽle weerstandsniveaus, in de buurt waarvan eventueel een top kan ontstaan. Het gaat om de grenzen 540,9, 542,6, 543, 543,6, 544,3, 547,7, 550, 551,5, 552,3 en 555,5. De bovenkant van de wig i-h, de afgerond zou worden bij een doorbraak van die bovenkant, komt pas in beeld indien al deze niveaus doorbroken zouden worden. 
Breekt de beursgraadmeter echter naar beneden door de bodem rond 535,2 en de onderkant van de wig i-h dan wordt die wig ongeldig en volgt een daling naar 529,8. Dit is een punt waar dan een bodem kan volgen. Als 529,8 doorbroken zou worden wordt 511,6 het volgende doel.
De markt mag zeggen wel van de twee scenario's het wordt, het positieve of toch het negatieve.

En dan nog dit...

Morgen geef ik een cursus. Regelmatig terugkerende lezers weten het inmiddels, het wil zeggen dat ik aanstaande maandag vrij neem. Ik verschuif mijn weekend namelijk met een dag. Aanstaande maandag zult u dus geen nieuwe pagina's aantreffen op deze site. Dinsdagochtend werk ik weer, de eerste update (op basis van de situatie van 10.00 uur) zal ik dan rond kwart over tien plaatsen. Ik wens u een fijn weekend. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 4 sep 2020, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 sep 10.00u: AEX vond bij daling steun rond 543,6

Vrijdag 4 sep 2020: Wat is me opgevallen?

4 sep 12.00u: Beperkte daling na uitbraak uit wig

4 sep 14.00u: Er is toch nog een daling gevolgd

4 sep 16.00u: Opnieuw lagere top in kwartiergrafiek

Agenda van maandag 31 aug t/m vrijdag 4 sep 2020

 

De vorige analyse:

3 sep slot: Na ambitieuze start naar 2,1% verlies

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven