ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag steeg de AEX, er kwam bijna een procent bij. De candle van gisteren is een bodem geworden, wat een voortzetting naar boven mogelijk maakt. Hiervoor dienen de toppen rond 560 (die samenvallen met het 50% Fibonacci niveau) blijvend te worden gepasseerd. Mogelijke doelen zijn dan lijn s', die morgen rond 564,7 ligt, of het 61,8% niveau rond 566,5. 

  • Het 50% niveau werd vandaag evenwel niet doorbroken en dat wil zeggen dat de ontwikkeling van een top een mogelijkheid is. Daalt de graadmeter dan kijk ik wat de index doet ten opzichte van de bodem van gisteren 551,7 en lijn s die daar morgen iets onder ligt.

  • De lijnen s en s' vormen samen een potentiŽle vlag en dat is een indicatie dat het spel ondanks de terreinwinst van vandaag nog niet gespeeld is. Voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven zullen kopers een uitbraak naar boven uit de vlag moeten afdwingen, dus een doorbraak door lijn s'. Zolang die doorbraak niet is uitgevoerd kan het zijn dat de AEX toch nog omlaag gaat.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is eenduidiger en sterker. Onze marktgraadmeter koerst boven de middellijn en dat maakt de zaak in deze grafiek positief. Hier is een vervolg omhoog zonder meer mogelijk.

  • In  de uurgrafiek werd vanmiddag een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 563,8 afgemaakt. Doel en patroon zijn bruikbaar zolang de AEX boven de neklijn blijft, de stippellijn rond 557,8. Een eventuele blijvende terugkeer onder 557,8 zou het patroon ongeldig maken en dat zou een verslechtering van het technische beeld zijn. Dit speelt alleen indien de index morgen zou dalen.

  • De grens 560 waar de marktindex de dag eindigde is een potentieel steunniveau. Hier kan in theorie een nieuwe korte termijn bodem met een stijging worden ontwikkeld. Wordt de top rond 561,6 uitgenomen dan komt daadwerkelijk een opwaarts vervolg tot stand.

Resumerend: 

De stijging van bijna een procent van vandaag heeft in de daggrafiek een bodem gemaakt van de candle van gisteren. De AEX staat in de daggrafiek met Bollinger Bands ruim boven de middellijn en dat is positief. Het slot van vandaag lag rond 560 en dat is in de kwartiergrafiek een potentieel steunniveau. Verder is vanmiddag in de uurgrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgemaakt, een patroon dat een koersdoel geeft van ongeveer 563,8. Dit zijn vier factoren op grond waarvan een stijging kan volgen. Gaat de index inderdaad verder omhoog en wordt de top van vandaag rond 561,6 doorbroken dan gaat de graadmeter naar het genoemde koersdoel 563,8 of hoger. Belangrijk is in dat geval ook lijn s' in de daggrafiek, die morgen rond 564,7 ligt en weerstand kan vormen. Zou met die lijn worden afgerekend dan is het 61,8% niveau rond 566,5 in de daggrafiek het volgende richtpunt.
Voorzichtigheid is op grond van andere factoren echter nog op zijn plaats. De candle van vandaag ligt bij het 50% niveau rond 560 in de daggrafiek en kan dientengevolge in principe nog een top worden. Verder hebben we nog de potentiŽle vlag s-s' in de daggrafiek. We zijn er dus nog niet. Gaat de aandelenmarktgraadmeter morgen omlaag dan kijk ik eerst of het omgekeerd hoofd en schouders patroon geldig blijft. Dat is het geval zolang de index boven de neklijn rond 557,8 ervan noteert. Een terugkeer daaronder zou het ongeldig maken, in welk geval de bodem van gisteren rond 551,7 en eventueel lijn s in de daggrafiek cruciaal worden voor het vervolg. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 8 okt 2020, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 8 okt 2020: Wat is me opgevallen?

8 okt 10.00u: Start met gap dat snel gesloten werd

8 okt 12.00u: Steun gevonden bij toppen rond 554,8

8 okt 14.00u: Top ontwikkeld bij top van eergisteren

8 okt 16.00u: Omgekeerd hoofd schouders patroon

 

De vorige analyse:

7 okt slot: Opening en slot vandaag dicht bij elkaar

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven