ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week tekende ik de omgekeerde driehoek o-o' in deze weekgrafiek van de AEX. Het is een potentieel toppatroon, dat gewoonlijk resulteert in een daling. Het patroon wordt afgemaakt bij een uitbraak naar beneden en die uitbraak betekent dan de afronding van het patroon als toppatroon. Deze week steeg de AEX met 0,8% en bleef daardoor in de buurt van de bovenste lijn van het patroon. Dit houdt in dat een uitbraak naar boven volgende week haalbaar is. Zo'n stap zou de omgekeerde driehoek ongeldig maken en daarom een sterke ontwikkeling zijn. De AEX zou naar het potentieel weerstandsniveau 613,2 of hoger gaan, mogelijk ook naar de top rond 632,1. De bovenste lijn van de driehoek ligt de komende week rond 606, dat is het niveau om bij een stijging naar te kijken.

  • Volgt een daling vanaf de bovenste lijn van het patroon dan kan deze formatie in de toekomst afgemaakt worden met een uitbraak aan de onderkant. Dat zou lange termijn topvorming zijn. Volgende week wordt daarom een belangrijke week. In theorie kan een start worden gemaakt met een daling in de richting van de onderste lijn van de driehoek.

  • De situatie aan de bovenzijde van de omgekeerde driehoek is ongewis, maar dat is niet bijzonder. De uitslagen naar boven en beneden worden door de uit elkaar lopende lijnen in de tijd steeds groter. Aan de bovenkant is op een zeker moment sprake van euforie. Dat punt hebben we deze week wel bereikt. Een daling is dus de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

  • Een daling is echter in het geheel niet wat beleggers verwachten. De AEX steeg vandaag niet alleen met ruim 0,9%,maar eindigde ook op het hoogste punt van de dag. Het is dé manier van de markt om te zeggen dat zij volgende week hogere standen verwacht. Beleggers kochten immers tot het einde van de dag. We gaan uiteraard kijken of die verwachting uitkomt. De afstand tot weerstand rond 603 en de top rond 604,2 is maar klein, een doorbraak is realiseerbaar.

  • Een daling onder het laagste punt van gisteren rond 593,8, mocht die zich voordoen, zou de ontwikkeling van een top in deze grafiek zijn. Dat punt 593,8 houd ik op mijn netvlies indien de AEX maandag zou dalen.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is fascinerend en heb ik in de AEX op deze manier nog nooit gezien. De bovenste lijn stijgt alsmaar door en gaat in een rechte lijn naar boven. Zou de AEX op een gegeven moment weer meelopen naar boven dan geeft dat erg veel ruimte. Kon ik maar in de toekomst kijken om te zien hoe dit afloopt .

  • Nadat in de ochtend het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek ongeldig werd zette de markt vanmiddag als voorlaatste candle een hammer neer. Die werd vervolgens met de laatste candle bevestigd en dat is een aanwijzing dat de markt voor aanstaande maandag alvast een vervolg omhoog heeft ingecalculeerd.

  • Bij een stijging boven 601,7 kunnen we kijken of 603 en 604,2 eventueel doorbroken worden, de grenzen die ik bij de daggrafiek noemde. Daarboven zouden we dan nog 606 als mogelijke barrière hebben, dat is het niveau waar de bovenkant van de omgekeerde driehoek o-o' in de weekgrafiek volgende week ligt.

  • Een daling onder 598,7 zou eventueel de start kunnen zijn van een correctie, dat hangt dan zoals de daggrafiek ons leerde af van het verloop ten opzichte van de bodem rond 593,8 van gisteren. 

Resumerend: 

Volgende week wordt een belangrijke week in het koersverloop van de AEX. In de weekgrafiek staat de omgekeerde driehoek o-o'. Het is een potentieel toppatroon dat afgemaakt wordt als toppatroon indien een uitbraak naar beneden wordt neergezet. De AEX staat momenteel echter bij de bovenkant van het patroon. Het wil zeggen dat een uitbraak naar boven, waarmee de driehoek ongeldig zou worden, haalbaar is. Het vraagt om achtereenvolgende doorbraken door 603, 604,2 en 606. Bij het laatste niveau ligt komende week de bovenkant van de driehoek o-o'. Een doorbraak zou een vervolg naar 613,2 of hoger inhouden, de top rond 632,1 zou dan theoretisch ook in beeld kunnen komen. 
Een daling binnen de omgekeerde driehoek is nochtans een aannemelijker ontwikkeling. Een daling onder 598,7 zou mijn focus naar het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 593,8 van gisteren brengen. Een eventuele daling daaronder zou de ontwikkeling van een top in de daggrafiek zijn en de start van een daling in de richting van de onderkant van de omgekeerde driehoek o-o' in de weekgrafiek. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 20 nov 2020, 18.33u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 20 nov 2020: Wat is me opgevallen?

20 nov 10.00u: Toppatroon is formeel ongeldig

20 nov 12.00u: Terug boven 600 punten grens

20 nov 14.00u: AEX bleef in de buurt van 600

20 nov 16.15u: Daling meteen na de expiratie

Agenda van maandag 16 nov t/m vrijdag 20 nov 2020

 

De vorige analyse:

19 nov slot: Markt realiseerde daling met een doji

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven