ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Bij een daling is vandaag een doji gevormd. Het slot lag dicht bij de opening en dat laat zien dat de markt ondanks bewegingen omhoog en omlaag uiteindelijk geen richting wist te kiezen. De richting die er was kwam bij de opening tot stand en die was negatief. In theorie is nu een top ontstaan bij het niveau 603 dat de markt een tijd lang probeerde te breken. De candle kan de start zijn van een correctie. Bij een doji kan het echter twee kanten op gaan. De mogelijkheid dat de candle een bodem wordt is dus ook aanwezig.

  • Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands gezien zegt de daling van deze dag niets. Er staat nog steeds een heel fraaie stijgende trend, wat wil zeggen dat een vervolg omhoog verwezenlijkbaar is. Dat wil overigens niet automatisch zeggen dat de markt morgen weer voor de weg omhoog kiest, die conclusie kun je niet trekken uit deze indicator. Hij heeft geen voorspellende waarde.

  • Wel een voorspellende waarde heeft het hoofd en schouders patroon dat vandaag in de uurgrafiek is afgerond. De AEX zou op grond hiervan naar 591,8 of lager gaan. Dit koersdoel kunnen we formeel hanteren zolang de neklijn rond 596,9 niet doorbroken wordt, daarboven zou het patroon ongeldig worden en zou het doel geen waarde meer hebben. Ik neem echter wat marge en gebruik het hoogste punt van vandaag rond 598 om te bepalen of het toppatroon geldig blijft. Zou dit niveau doorbroken worden dan zet de markt een streep door de bruikbaarheid van dit vandaag afgemaakte patroon. Een daling onder de bodem rond 594 zou naar ik aanneem echter een vervolg naar 591,8 of lager veroorzaken.

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat de neklijn rond 596,9 vandaag tweemaal is getest, maar niet blijvend werd doorbroken. Het toppatroon uit de uurgrafiek bleef dus intact.

  • Zou de top rond 598 doorbroken worden dan vervalt dit. We willen dan weten wat de relevante potentiŽle weerstandsniveaus vervolgens zijn, in dit geval gaat het om het 50% Fibonacci niveau rond 598,9 en het 61,8% niveau rond 600. 

  • Het laatste niveau kan overigens ook belangrijk zijn bij de expiratie van morgenmiddag. Ronde getallen hebben daarbij namelijk nogal eens aantrekkingskracht.

Resumerend: 

De AEX verloor vandaag terrein en dat houdt in dat mogelijk een top is gezet bij het weerstandsniveau 603 in de daggrafiek. Als dat het geval is zou de candle van vandaag de eerste uit een correctiefase zijn. Het hoofd en schouders patroon dat in de uurgrafiek is afgemaakt ondersteunt de correctietheorie. Het toppatroon zegt ons dat de AEX naar 591,8 of lager gaat. Voorwaarde is dat het hoofd en schouders patroon geldig blijft, iets dat ik beoordeel aan de hand van het verloop ten opzichte van het hoogste punt 598 van deze dag. Het is geldig zolang we onder dat punt blijven. Wordt de bodem rond 594 doorbroken dan neem ik op grond van dit patroon aan dat een daling naar 591,8 of wellicht lager volgt. 
De doji in de daggrafiek kan echter ook een bodem worden. Dat wordt het indien 598 blijvend doorbroken wordt. Het hoofd en schouders patroon zou dan ongeldig worden. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn dan 598,9 of 600, waarbij het laatste vanwege de expiratie van morgenmiddag specifieke aantrekkingskracht zou kunnen hebben. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 19 nov 2020, 18.27u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 19 nov 2020: Wat is me opgevallen?

19 nov 10.00u: Hoofd en schouders patroon af

19 nov 12.00u: Tot nog toe steun rond 594,8

19 nov 14.00u: Hammer is een bodem geworden

19 nov 16.00u: Poging om bodem te behouden

 

De vorige analyse:

18 nov slot: Weer een doorbraakpoging gehad

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven