ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanuit de markt werd vandaag een nieuwe poging gedaan om de AEX verder omhoog te brengen. De top rond 604,2 werd evenwel niet doorbroken en dat houdt in dat geen succes werd geboekt. Het is nog steeds onzeker of de aandelenmarktgraadmeter verder omhoog zal gaan, ook al stuurt een flink deel van de beleggers hier dagelijks op aan. Indien 604,2 blijvend doorbroken zou worden zou ik me richten op een vervolg naar 613,2 (het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau waar ik eerder over schreef) of hoger. Momenteel kan ik me echter nog niet richten op die ontwikkeling, in principe is daar waar we nu staan met de index ook topvorming mogelijk.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands gaat nog steeds als een streep naar boven, veel ruimte creŽrend voor een volgende stijgingsfase van de beursindex. Wat nog duidelijk moet worden is of de markt gebruik gaat maken van deze ruimte, want dat zegt deze indicator niet.

  • In de uurgrafiek kijk ik naar twee mogelijkheden. Bij een daling onder de stippellijn rond 596,9 ontstaat een hoofd en schouders patroon dat ons een koersdoel van 591,8 zou geven. De stippellijn rond 594,8 zou nog wel voor steun kunnen zorgen en een daling naar dat doel dus kunnen voorkomen. Een doorbraak door 604,2 zou inhouden dat het hoofd en schouders patroon niet meer zou ontstaan. Als de index dan niet meer terug zou komen onder het niveau houdt dat een vervolg naar boven in.

  • Bij het 50% Fibonacci niveau in de kwartiergrafiek zijn vanmiddag twee bodems ontstaan. Het zorgt voor een kans op een nieuwe stijging, die volgt indien lijn p doorbroken wordt. Als die stap wordt gezet wordt het volgen of de top rond 604,2 eventueel alsnog bereikt en gepasseerd wordt.

  • Een ander potentieel steunniveau waar een bodem kan worden neergezet is het 61,8% niveau rond 599,4, net als het 50% niveau een grens waar een volgende opwaartse beweging kan starten.

  • Zou het 61,8% niveau doorbroken worden dan kunnen we controleren of de stippellijn rond 596,9 waarover ik bij de uurgrafiek schreef vervolgens wellicht doorbroken wordt. We zagen in die grafiek dat die stap de afronding van een toppatroon zou inhouden.

  • De ambitie van de markt is de verwezenlijking van een vervolg omhoog, dat wijst de sterke beweging naar boven uit die direct na de negatieve opening van vanmorgen startte. De marktpartijen die deze stijging verzorgden hebben het werk niet kunnen afmaken, want 604,2 werd niet doorbroken. Neem echter maar aan dat zij het graag morgen nog een keer proberen, dan misschien met meer succes. 

Resumerend: 

Een nieuwe poging om een doorbraak naar boven te verwezenlijken kende geen succes, de top rond 604,2 werd namelijk niet doorbroken. Zou dat morgen alsnog gebeuren dan zou dat een vervolg naar 613,2 of hoger plausibel maken. Een poging daartoe kan volgen indien lijn p in de kwartiergrafiek doorbroken wordt. Vanmiddag lag er steun bij het 50% Fibonacci niveau in die grafiek, wat een stijging mogelijk maakt. Wordt het niveau doorbroken dan is het 61,8% niveau rond 599,4 een tweede potentieel startpunt van een opgaande beweging. Indien een daling onder 599,4 volgt wordt het verloop ten opzichte van het steunniveau 596,9 belangrijk. Een daling onder dat niveau zou namelijk de afronding van een hoofd en schouders patroon met koersdoel 591,8 inhouden. Alleen bij het niveau 594,8 zou dan nog kunnen worden voorkomen dat het koersdoel van dit toppatroon wordt bereikt, dat zagen we in de uurgrafiek. Mocht de top rond 604,2 gepasseerd worden dan wordt dit patroon niet meer gevormd, wat het beeld aanzienlijk sterker zou maken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 18 nov 2020, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Woensdag 18 nov 2020: Wat is me opgevallen?

18 nov 10.00u: Meteen koopbereidheid na daling

18 nov 12.00u: Beursgraadmeter staat op winst

18 nov 14.00u: Sterk presteren van de markt

18 nov 16.00u: Lagere korte termijn top gevormd

 

De vorige analyse:

17 nov slot: Miniem verlies na een sterke eindsprint

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven