ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag wist de markt 0,8% toe te voegen aan de stand van de AEX. De inverted hammer van afgelopen vrijdag werd dus niet bevestigd. De AEX bereikte opnieuw het potentiŽle weerstandsniveau 603, in de buurt waarvan in theorie een top kan ontstaan. Het werd maar tijdelijk doorbroken en dat houdt in dat de kans op toonvorming bij deze grens nog steeds aanwezig is.

  • Dit is een belangrijk gegeven. Zou de aandelenmarktgraadmeter namelijk alsnog door het niveau breken dan zou de eerstvolgende potentiŽle weerstand pas weer rond 613,2 te vinden zijn, dat stelde ik vorige week vast. Het zou ons weer wat dichter bij de top van dit jaar brengen die in februari, ten tijde van het uitbreken van de corona pandemie, rond 632,1 werd ontwikkeld. De kans op een terugkeer naar die top zou dan aanwezig zijn. De vorming van een top bij 603 zou dus een gemiste kans zijn.

  • Het Bollinger Bands beeld is nog steeds sterk. De bovenste lijn loopt hard op en de AEX is in de buurt van de lijn gebleven. Vanuit dit beeld is een voortzetting naar boven technisch gezien zeker mogelijk. Helaas maakt deze indicator een stijging echter niet tot een hard gegeven, het is dus afwachten of we morgen inderdaad in de richting van de bovenste lijn gaan.

  • Sterk in de uurgrafiek is dat vandaag in deze grafiek opnieuw een hogere bodem is neergezet, namelijk rond 596,9. Zolang de AEX boven die bodem blijft is de technische situatie dientengevolge goed.

  • Een eventuele daling onder 596,9 zou deze situatie wijzigen, want dat zou het einde betekenen van het patroon van hogere bodems.

  • De marktgraadmeter eindigde de dag op een potentieel steunniveau, namelijk de stippellijn rond 601,7 waar aan het begin van de middag steun werd gevonden. Een stijging vanaf dit niveau met een niet-teruggedraaide doorbraak door de top rond 604,2 zou een vervolg omhoog inhouden.

  • Indien de AEX morgen zou dalen dan kijk ik naar het verloop ten opzichte van de bij de uurgrafiek al besproken bodem 596,9. De ontwikkeling van een hogere bodem boven dat punt zou een nieuwe stijging mogelijk houden, een terugkeer bij 596,9 zou twijfel brengen en een daling onder 596,9 zou een gang naar 594,8 of lager aannemelijk maken.

Resumerend: 

Het beeld in de grafieken kan ik als sterk kwalificeren, drie zaken geven dit aan. De inverted hammer van vrijdag in de daggrafiek werd niet bevestigd, dat is het eerste punt. Het tweede gegeven is dat de index in de daggrafiek met Bollinger Bands nog in de buurt van de bovenste, scherp stijgende lijn noteert. Het derde gegeven is de bodem rond 596,9 in de uurgrafiek, waarmee een nieuwe hogere bodem werd toegevoegd aan het patroon van hogere bodems in die grafiek. De index eindigde de dag op een potentieel steunniveau, namelijk bij een bodem van vanmiddag rond 601,7. Gaat de graadmeter vanaf dit niveau omhoog en wordt de top rond 604,2 blijvend doorbroken dan behelst dat een voortzetting naar boven. Dat zou een belangrijke stap zijn, want een slot boven 603 zou kansen bieden op een gang naar 613,2 of wellicht zelfs 632,1. 
Daalt de index morgen, altijd mogelijk, dan kijk ik naar de koersontwikkeling ten opzichte van 596,9. Op de vorming van een bodem boven dat niveau zou een vervolg omhoog realiseerbaar blijven. Een terugkeer naar 596,9 zou twijfel brengen. Een daling onder die grens zou een terugkeer naar 594,8 of lager aannemelijk maken. Dat zou in de uurgrafiek het eind van het patroon van hogere bodems aangeven en in de daggrafiek een top bij 603 inhouden. Een dergelijke ontwikkeling zou het beeld dus verzwakken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 16 nov 2020, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 16 nov 2020: Wat is me opgevallen?

16 nov 10.00u: Na hogere opening meteen omlaag

16 nov 12.00u: Bij stijging werd een vlag gevormd

16 nov 14.00u: Snel omhoog na bricht over vaccin

16 nov 16.00u: Niet-geslaagde doorbraakpoging

 

De vorige analyse:

13 nov slot: Euforie en een omgekeerde driehoek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven