ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ruim tien procent verloor de AEX vandaag, dit mag met recht een bloedbad op de aandelenmarkt worden genoemd. Vandaag werd het vierde gap gevormd in de val van de beursindex, een unicum. Waar dit stopt kan ik vanzelfsprekend niet zeggen. Elk moment in de aandelenmarkt is immers uniek. Er is geen moment waarop het samenstel van partijen in de markt, de partijen die de markt zouden kunnen betreden, de plannen van die spelers en de hoeveelheid geld die men bereid is te besteden exact gelijk zal zijn aan die op welk moment dan ook tevoren. We kunnen slechts spreken in termen van waarschijnlijkheid en steeds alle scenario's uitwerken. Steun- en weerstandsniveaus spelen hierin een belangrijke rol. Zelfs als je niet weet waar het heen gaat kun je aan de hand daarvan van niveau tot niveau je handel opzetten. Een belangrijk potentieel steunniveau zien we rond 413,6, dus een eind onder waar we nu koersen. Laten we even naar de maandgrafiek gaan om te kijken hoe ik tot dat niveau ben gekomen.

  • De grens 413,6 is het 50% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 632,1. Het gegeven dat het 38,2% niveau doorbroken is maakt van dit volgende Fibonacci niveau het volgende doel.

  • Het hangt vanzelfsprekend niet alleen van de AEX af of we dit niveau inderdaad op de borden gaan zien. De bewegingen van andere markten en eventuele verandering in de omgevingsfactoren spelen hierin een vitale rol. Dat we met zekerheid naar 413,6 gaan zult u mij dus niet horen zeggen, wel dat het deze maand of later een reŽle mogelijkheid is. Daar werk ik dus mee.

  • De hele candle van vandaag staat onder de Bollinger Bands. U weet het inmiddels, de AEX kan enkele dagen onder de banden blijven. Dat kan echter ook beperkt blijven tot ťťn dag. Hoewel op dit moment niets wijst op een eventueel herstel is de kans daarop technisch gezien dus wel aanwezig.

  • Het enige positieve punt dat ik vandaag kan signaleren is de doji die in het laatste uur van de handel is neergezet. Op een doji in een dalende trend kan bodemvorming volgen. Let op het woord "kan" in de voorgaande zin, niets is zeker. Wordt de bodem van vandaag rond 428,1 doorbroken dan gaan we naar 426 of lager. Waar die 426 vandaan komt zien we in de kwartiergrafiek.

  • Vanmiddag werd de stijgende wig z-z' afgemaakt en aan dat patroon is een koersdoel van 426 verbonden. In de nacht kan overigens veel veranderen, zeker op dit moment. Gaat de AEX echter omlaag dan hebben we in ieder geval een eerste doel.

  • Om te achterhalen waar weerstand gevonden kan worden ingeval de AEX morgen stijgt heb ik Fibonacci lijnen over de daling 460,2 - 428,1 in de grafiek geplaatst. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn 440,3 (38,2%), 444,1 (50%) of 447,9 (61,8%).

  • Vandaag schreef ik in mijn updates over de maandgrafiek van de S&P500. Rond 2.500 loopt in die grafiek een lange termijn trendlijn. Er wordt inmiddels al uren strijd gevoerd om die lijn. De uitkomst van die strijd zal morgen zwaar wegen in de weg die onze markt kiest, zo niet bepalend zijn daarvoor. Dat is de onzekere factor op dit moment.

Resumerend: 

Een daling van meer dan tien procent op ťťn dag, dat is uitzonderlijk. Het moet een slachting zijn geweest in de markt. Het technische beeld van dit moment is erg slecht. We moeten deze maand of de maanden erna rekening houden met een voortzetting naar 413,6. Ik baseer me daarbij uitsluitend op de AEX en laat andere indices en omgevingsfactoren buiten beeld. De werkelijke ontwikkeling kan dus nog afwijken, want we maken met de index tenslotte deel uit van de wereldhandel. Vanuit onze eigen beurs beoordeeld ziet het er echter slecht uit.
Er zijn twee positieve puntjes aan te dragen, namelijk de stand onder de Bollinger Bands en de doji in de uurgrafiek. Die zouden nog kunnen zorgen voor een herstel. Doet dat herstel zich voor dan hebben we in de grenzen 440,3, 444,1 of 447,9 de eerste potentiŽle weerstandsniveaus waar de graadmeter naar toe zou kunnen gaan. Een blijvende daling onder het laagste punt 428,1 van vandaag houdt echter een vervolg naar 426 of wellicht lager in, dus in ieder geval een nadere stap in de richting van 413,6.
Vanavond kijk ik vol nieuwsgierigheid naar het koersverloop van de S&P500 ten opzichte van de grens 2.500. Dat verloop is zwaarwegend voor ons koersverloop morgen, uiteraard naast eventuele gewijzigde omgevingsfactoren waar we nu nog geen weet van hebben. Het is al met al een enerverende tijd op de aandelenmarkten. Het klinkt bij ontwikkelingen als die van de laatste weken misschien gek, maar ik ben erg blij dat ik dit vak mag beoefenen. Het is elke dag weer fascinerend, al mag het van mij ook best wat rustiger . -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 12 mrt 2020, 19.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 mrt 09.15u: Sterk negatieve reactie op stap VS

12 mrt 10.00u: Eerste groene candle kwartiergrafiek

12 mrt 11.00u: AEX afgelopen uur iets opgelopen

Donderdag 12 mrt 2020: Wat is me opgevallen?

12 mrt 12.00u: AEX gekocht na daling onder lijn

12 mrt 14.00u: Teleurstelling na rentebesluit ECB

12 mrt 15.00u: Verloop S&P500 cruciaal voor ons

12 mrt 16.00u: Stijgende wig onwikkeld in de AEX

12 mrt 17.00u: Beursindex verder omlaag gegaan

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

11 mrt slot: AEX op onderkant van trendkanaal

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven