ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs ging vandaag compleet onderuit, het was heftig. Je wordt op zo'n dag nogal gemakkelijk meegesleept door gedachten of meningen die je hebt of hoort over het koersverloop, en door emoties of gevoelens die je daaraan in je hoofd automatisch (zonder bewuste inbreng) koppelt. Op het moment dat je een beweging omhoog of een beweging omlaag als meer ervaart dan alleen die beweging omhoog of die beweging omlaag is het zaak om daar wat aan te doen. Het is gewoon beweging, meer niet. Dat geldt voor een koersontwikkeling van een half procent, maar zeker ook voor een stap van zeven procent. Gelukkig zijn daar allerlei technieken voor, zodat je neutraal naar het verloop kunt blijven kijken en ook nog -niet door emoties gestuurde- beslissingen kunt nemen over je posities. Deelnemers aan mijn seminar "Kiezen voor winst" van 18 april aanstaande zullen hier alles over horen, want dat gaat daar geheel over. Werken aan je mindset staat die dag centraal.

  • De AEX daalde vandaag met 7,65%. Bij deze ontwikkeling ontstond een groot gap. Zoals gewoonlijk bij de vorming van een gap zal ik ook deze keer volgen of de markt dit een van de komende dagen sluit. Het gap is gesloten bij een terugkeer van de AEX naar het laagste punt van afgelopen vrijdag rond 528,5 of hoger.

  • Voordat we naar de daggrafiek met Bollinger Bands gaan neem ik u vanavond mee naar de maandgrafiek van onze beursgraadmeter. De index bereikte in die grafiek namelijk een lijn die van grote relevantie is voor het koersverloop.

  • De AEX bereikte vandaag de onderste lijn van het grote stijgende lange termijn kanaal e-f in deze grafiek. Deze lijn is een potentiŽle steunlijn. Het is dus goed mogelijk dat de beursindex niet verder meer daalt dan het laagste punt 485,7 van vandaag.

  • Wordt lijn f daarentegen blijvend doorbroken dan biedt deze grafiek ons een goed volgend richtpunt, dat is namelijk de stippellijn rond 472,2 door de bodem van december 2018.

  • Dan gaan we nu alsnog naar de daggrafiek met Bollinger Bands. De hele candle van vandaag staat onder de banden, wat wil zeggen dat we rekening moeten houden met een eventuele stijging. De AEX zal eerdaags immers moeten terugkeren binnen de banden en dat zou morgen al kunnen gebeuren. Lastig is dat de index in het verleden meerdere malen drie dagen achter elkaar buiten de banden is gesloten, alvorens terug te keren binnen de indicator. Zekerheid omtrent een terugkeer hebben we dus niet, we mogen slechts spreken over een kans daarop.

  • De uurgrafiek biedt ons dit keer niet veel extra informatie. Weerstand vonden we vandaag rond 500,1, dat is voor de korte termijn ontwikkeling nog een belangrijk niveau. Wordt dat doorbroken dan zou dat een positieve ontwikkeling zijn.

  • Bij een doorbraak door 500,1 zou zoals we in de kwartiergrafiek zien een omgekeerd hoofd en schouders patroon worden afgemaakt, met een koersdoel van ongeveer 514. Het komt erop neer dat de beursindex dan het gap van vandaag in zou kunnen gaan. Wel zou er dan bij de onderkant ervan rond 507,4 nog weerstand gevonden kunnen worden.

Resumerend: 

Een in historisch perspectief enorme daling bracht de AEX vandaag bij de onderkant van het lange termijn stijgend trendkanaal in de maandgrafiek. Die onderkant, lijn f, speelt de rest van deze maand en mogelijk ook daarna een zeer belangrijke rol in de koersontwikkeling van de marktgraadmeter. Het verloop ten opzichte van die lijn bepaalt namelijk of de lange stijgende trend intact blijft (als bij lijn f een bodem ontstaat) of beŽindigd wordt (bij een daling onder de lijn). De trend stopt als het laagste punt van vandaag 485,7 blijvend naar beneden doorbroken wordt. De AEX gaat dan naar ik op grond van de maandgrafiek aanneem naar 472,2. Weerstand vonden we vandaag rond 500,1. Een doorbraak door de toppen daar zou in de kwartiergrafiek de afronding van een bodempatroon geven, met een koersdoel van ongeveer 514. De AEX zou dan het gap in kunnen gaan dat vandaag ontstond, mits de onderkant ervan rond 507,4 doorbroken zou worden. De komende dagen volg ik zoals gebruikelijk na de vorming van een gap of de markt eventueel beslist dat gap te sluiten. Het is gesloten zou de marktgraadmeter naar 528,5 of hoger gaan. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 9 mrt 2020, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 mrt 09.30u: Dramatisch verloop aandelenmarkten

9 mrt 10.00u: Onderkant kanaal AEX nu belangrijk

9 mrt 11.00u: Afgeronde vlag in de kwartiergrafiek

Maandag 9 mrt 2020: Wat is me opgevallen?

9 mrt 12.00u: Op vlag is een nieuwe vlag gevolgd

9 mrt 14.00u: Graadmeter tussen de middag gedaald

9 mrt 15.00u: Steun onderkant lange termijn kanaal

9 mrt 16.00u: Korte termijn top, AEX daalt opnieuw

9 mrt 17.00u: Hogere bodem en dus een steunlijn

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

6 mrt slot: Bereikte bodem aug 2019 heel belangrijk

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven