ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs kende een heel sterke week, waarin de AEX ten opzichte van vorige week vrijdag met 7,5% steeg. Inmiddels is het overgrote deel van de daling 632,1 - 389,6 uit februari en maart teruggedraaid, namelijk 75,8% daarvan. De schade van de coronauitbraak is nog nauwelijks verwerkt in de economische cijfers, dat gebeurt pas na dit kwartaal. Onze aandelenmarkt heeft die cijfers evenwel niet afgewacht, maar heeft haar conclusie nu al getrokken. Beleggers verwachten dat de schade die de economie oploopt beperkt zal zijn, dat is de boodschap die feitelijk verpakt zit in deze enorme herstelbeweging die in maart startte. Ik kijk uit naar de cijfers over het tweede kwartaal van onze economie en ook naar het koersverloop dat onze markt in de tussenliggende tijd neer gaat zetten. Als deze lijn wordt doorgetrokken staan we immers zo weer op de top uit februari. 

  • Laat ik de potentiŽle weerstanden benoemen waar we onderweg mee te maken hebben. Het gaat achtereenvolgens om het 76.4% Fibonacci niveau van de daling 632,1 - 389,6 rond 574,9, de onderkant van een oud gap rond 603 en de bovenkant van dat gap rond 613,2. Wordt daarmee afgerekend dan volgt een terugkeer naar 632,1. Het is technisch mogelijk, of men het verwezenlijkt is vanwege de enorme comeback die we al hebben gehad een andere zaak. De toekomst zal het ons leren. 

  • Heeft de markt met de enorme kooplust van de afgelopen maanden een verkeerde inschatting gemaakt dan wordt het ongemeen spannend. We krijgen dan in het ergste geval een nog grotere daling als die uit februari en maart. Dit is mogelijk zolang 632,1 niet is bereikt, elke lagere top kan het beginpunt ervan zijn. Zeg niet dat dit onmogelijk is. Dat dachten velen van de daling uit februari en maart ook, maar die deed zich desondanks voor. Alles kan gebeuren.

  • In de daggrafiek heb ik parallel aan lijn x de nieuwe lijn x' getekend. De lijnen vormen samen een stijgend trendkanaal. De bovenste lijn ervan kan volgende week eventueel weerstand vormen. De stijgende trend is intact zolang de AEX binnen dit kanaal staat en uiteraard ook indien een uitbraak naar boven volgt. Een uitbraak naar beneden uit het kanaal zou het einde van de trend aangeven en de start van een correctie behelzen.

  • De AEX sloot vandaag opnieuw boven de Bollinger Bands. Een index kan enkele dagen boven de banden blijven, voor de AEX is dat tot dusverre drie dagen geweest. Een terugkeer kan echter ook na het eerste of tweede slot boven de indicator worden gerealiseerd. De index kan komende maandag in theorie dus al dalen.

  • Gaat de AEX verder omhoog dan kan bij het 76,4% niveau rond 574,9 dat ik bij de weekgrafiek besprak eventueel weerstand worden gevonden. Bij een daling is lijn a een potentiŽle steunlijn. De trend is ijzersterk, dat ziet u.

  • Onze markt sloot de beursdag vrijwel op het hoogste punt van de dag af. Men ziet dus opwaarts potentieel.

Resumerend: 

Met de stijging van 7,5% van deze week is inmiddels 75,8% van de coronadaling teruggedraaid. Beleggers kijken gezien dit herstelpercentage onbezorgd naar de toekomst. Trekt de markt deze lijn door dan staan we zo weer op 632,1, de top uit februari en is alle kou uit de lucht. De barriŤres die hiervoor moeten worden genomen zijn 574,9, 603 en 613,2. Hier staat tegenover dat het zolang 632,1 niet is bereikt ook nog compleet om kan slaan. Alles is mogelijk, zoals we in februari en maart en ook sindsdien weer zien, ook het onvoorstelbare. 
In de daggrafiek staat een stijgend trendkanaal. De trend is naar boven gericht zolang de AEX binnen dit kanaal noteert en uiteraard ook indien de index naar boven uit dat kanaal zou breken. Een uitbraak naar beneden zou in tegenstelling hiermee een eind maken aan de stijgende trend, dan zou een correctie starten. Gaat de graadmeter aanstaande maandag naar boven dan is het zaak ter inschatting van het vervolg te bekijken of 574,9 doorbroken wordt en of eventueel een uitbraak naar boven uit het kanaal x-x' plaatsvindt. Dat zou immers een vervolg naar 603 of hoger geven. Daalt de index dan is lijn a in de uurgrafiek een eerste potentiŽle steunlijn. De belangrijkste lijn daaronder is in verband met de stijgende trend lijn x in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Morgen geef ik voor het eerst dit jaar een cursus, fijn dat dit weer mogelijk is. Ik heb daarom besloten mijn weekend met een dag te versschuiven, komende maandag neem ik vrij. Die dag zullen er dus geen updates verschijnen en ook de slotanalyse zal ik maandag 8 juni aanstaande niet schrijven. Dinsdagochtend 9 juni ben ik weer van de partij, graag tot dan. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 5 juni 2020, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 jun 09.15u: Doorbraak naar boven gerealiseerd

5 jun 10.00u: Winst van AEX is verder opgelopen

Vrijdag 5 jun 2020: Wat is me opgevallen?

5 jun 11.00u: Een korte termijn top ontwikkeld

5 jun 12.00u: AEX werd rond 563,9 opgevangen

5 jun 14.00u: Markt vol vertrouwen naar cijfers VS

5 jun 15.00u: Onverwachte toename banen in VS

5 jun 16.15u: Sterke rally gevolgd op de cijfers

5 jun 17.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

Agenda van maandag 1 jun t/m vrijdag 5 jun 2020

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

4 jun slot: Inverted hammer, dus potentiŽle top

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven