ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Tot dusverre heb ik het gelijk niet aan mijn zijde, want de AEX is ook vandaag iets gestegen. Ik houd op grond van de omgekeerde driehoek w-w' rekening met topvorming, de driehoek is namelijk een potentieel toppatroon dat normaliter afgemaakt wordt met een uitbraak naar beneden. De laatste dagen stijgt de beursgraadmeter evenwel. Net als gisteren was de indexwinst echter miniem, die bedroeg vandaag namelijk 0,08%. Na de hammers van de voorgaande dagen ontstond vandaag een inverted hammer. Volgt morgen een daling dan wordt deze candle bevestigd als top en zou alsnog een daling naar de onderkant van de driehoek kunnen volgen. Een stijging boven de top rond 614,4 zou de inverted hammer nochtans onbruikbaar maken. De index zou dan verder oplopen naar 615,7 of de bovenkant van de driehoek, lijn w'. Zou die bovenkant doorbroken worden dan verliest de driehoek zijn waarde.

  • Met de inverted hammer van vandaag bereikte de AEX de bovenkant van de Bollinger Bands. Hier kan weerstand gevonden worden en dus een top ontstaan. Het vergroot de kans dat op de inverted hammer daadwerkelijk een daling volgt.

  • De uurgrafiek vertelt ons dat beleggers optimistisch gestemd zijn. Zij kochten de beursindex op het laagste punt van de dag op een niveau ruim boven de bodem van gisteren. Zij zien dus nog altijd mogelijkheden voor een vervolg omhoog. Wordt de top rond 614,4 doorbroken dan gaat de index naar 615,7 of hoger, wat een nieuwe stap in dat vervolg zou zijn.

  • Wil 614,4 doorbroken kunnen worden dan moeten eerst de toppen rond 612,8 van vanmiddag worden gepasseerd. Op het verloop ten opzichte van dat niveau richt ik dus eerst mijn focus.

  • De bodem rond 611,4 is uiteraard ook van belang. Een daling daaronder zou de graadmeter naar ik aanneem naar 609,6 of lager doen gaan. Een eventuele daling onder dat niveau 609,6 zou het nu positieve beeld verzwakken.

Resumerend: 

Binnen de omgekeerde driehoek w-w' in de daggrafiek kwam het vandaag wederom van een kleine stijging. Ik houd op grond van dit patroon rekening met een daling, maar daarvan is het tot nog toe niet gekomen. De candle van vandaag is echter een inverted hammer en staat bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Morgen zou dus een daling ingezet kunnen worden in de richting van de onderzijde van de driehoek. Dat patroon zou bij een uitbraak naar beneden op de normale wijze afgemaakt worden. Er zou sprake zijn van een eerste verzwakking van het nu positieve beeld ingeval van doorbraken door successievelijk 611,4 en 609,6. Achtereenvolgende doorbraken door 612,8 en 614,4 zouden de inverted hammer daarentegen betekenisloos maken en de beursindex naar 615,7 of de bovenkant van de driehoek in de daggrafiek doen gaan. Die driehoek zou zijn waarde verliezen bij een eventuele uitbraak naar boven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 16 jan 2020, 18.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 jan 09.15u: Een voorzichtige stijgingspoging

16 jan 10.00u: AEX door twee weerstandsgrenzen

16 jan 11.00u: Top ontwikkeld bij weerstandsniveau

Donderdag 16 jan 2020: Wat is me opgevallen?

16 jan 12.00u: Vlag, maar wel potentiŽle weerstand

16 jan 14.00u: Niveau 612,4 opnieuw weerstand

16 jan 15.00u: Dubbele bodem gevormd rond 611,4

16 jan 16.00u: Nog weerstand in AEX rond 612,4

16 jan 17.00u: Op en neer rond weerstandsniveau

 

De analyse van gisteren:

15 jan slot: Kleine stijging ten opzichte van gisteren

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven