ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Door een noodgeval in de familie moest ik aan het einde van de middag hals over kop weg, daardoor schrijf ik deze slotanalyse helaas laat. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen, het ging niet anders. De AEX boekte vandaag 0,8% winst en sloot vrijwel op het hoogste punt van de dag. Uit dit laatste kunnen we de conclusie trekken dat beleggers uit gaan van een voortzetting naar boven.

  • De AEX bereikte de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. In dit geval stijgt de lijn echter en dat kan het begin zijn van een fase waarin de bovenste lijn en de AEX samen optrekken naar boven. Er kan weliswaar een top ontstaan bij deze lijn, maar zeker is dat niet.

  • In de uurgrafiek tekende ik vanmiddag de wig m-m'. Normaal gesproken zal zich bij dit patroon een uitbraak naar beneden voordoen, dat is de gebruikelijke ontwikkeling bij deze wig. De uitbraak is dan de start van een correctie. Het zou vanwege het nog te sluiten gap dat tussen 617,1 en 621,5 ligt ook logisch zijn als het van een correctie zou komen. De AEX moet theoretisch immers nog terug naar 617,1. 

  • Vanmiddag sprak ik hier echter al mijn twijfels bij uit, laat ik die toelichten. De beurs verkeert momenteel in een fase waarin gezond verstand er niet meer toe doet. Met tegenvallende berichten wordt niets meer gedaan, er is alleen nog de weg omhoog en die wordt uitermate slim geplaveid. Weerstandsniveaus en weerstandslijnen worden doorbroken alsof ze niet bestaan, bij voorkeur meteen bij de opening. Tussen acht en negen wordt zo'n opening dan dusdanig voorbereid dat weerstand meteen om negen uur bij de eerste tick van de index wordt gepasseerd. Hoewel het logisch zou zijn als zich een daling zou ontwikkelen houd ik dan ook in mijn achterhoofd rekening met de mogelijkheid dat we morgen om negen uur direct boven de wig openen, waardoor het patroon er meteen niet meer toe doet. Dit is wat voorbeurskopers als het enigszins mogelijk is als tactiek zullen toepassen. Op deze manier werd op dinsdagochtend in ťťn klap afgerekend met twee weerstandslijnen, u kunt dat nog teruglezen in mijn analyses van die dag. Ik wacht morgen daarom eerst maar de opening af. Een doel bij een vervolg omhoog noemde ik dinsdag al, dat is 633. Breken we naar boven uit de wig dan wordt dat niveau heel snel bereikt en misschien ook doorbroken. De wig laat namelijk zien dat er nog heel wat partijen zijn die op een daling speculeren. Die zitten dan allemaal fout en dat geeft dan een fikse short squeeze en dus een versnelling naar boven. Het is een uitgekiende tactiek.

  • Breekt de AEX toch naar beneden uit de wig m-m' dan ga ik uit van een terugkeer naar het gap. De beursindex zou dan eerst naar 621,5 gaan. Een daling daaronder zou de stippellijn rond 619,1 tot mijn volgende doel maken. Zou die doorbroken worden dan wordt het gap geheel gesloten met een daling naar 617,1 of lager.

  • In de kwartiergrafiek ziet u aan de laatste candles dat het negatieve scenario niet het beeld is waar in de markt aan wordt gedacht. De AEX eindigde vrijwel op het hoogste punt van de dag. Het is een teken dat de markt voor de vervolgbeweging naar boven kijkt.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag opnieuw en eindigde vrijwel op het hoogste punt van de dag. Het is een aanwijzing dat de markt als geheel uit gaat van een  voortzetting naar boven. In de uurgrafiek staat de wig m-m'. Het is een patroon waaruit de AEX normaal gesproken naar beneden zal uitbreken, wat dan de start is van een correctie. Het nog te sluiten gap tussen 617,1 en 621,5 maakt zo'n correctie bovendien logisch. Het zou perfect verklaarbaar zijn, zou een daling naar 617,1 volgen. Zo eenvoudig ligt het deze keer echter niet. Ik acht het goed mogelijk dat voorbeurskopers morgen tussen acht en negen een opening voorbereiden waarmee de index meteen om negen uur naar boven uit de wig breekt. Daarmee zou een short squeeze worden gecreŽerd, zoals dat ook dinsdagochtend gebeurde. De AEX zou naar 633 of hoger gaan en mogelijkerwijs snel stijgen. Er zouden dan namelijk heel wat marktpartijen schreef zitten, die nu getuige de wigvorm in het verloop op een daling speculeren. Loopt het zoals het technisch hoort te lopen dan breekt de beursgraadmeter morgen naar beneden uit de wig m-m' en wordt vervolgens het gap gesloten. De achtereenvolgende haltes die we in dat scenario kunnen hanteren zijn achtereenvolgens 621,5, 619,1 en 617,1, drie niveaus waar steun gevonden kan worden.  -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 12 feb 2020, 23.16u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 feb 09.15u: Hogere opening tot stand gekomen

12 feb 10.00u: AEX is doorgeschoten naar boven

12 feb 11.00u: Index afgelopen uur iets gedaald

Woensdag 12 feb 2020: Wat is me opgevallen?

12 feb 12.00u: De dalende wig werd een vlag

12 feb 14.00u: Stijging AEX en een nieuwe vlag

12 feb 15.00u: Verloop na vlag niet zoals gebruikelijk

12 feb 16.00u: Spanning rond patroon in uurgrafiek

12 feb 17.00u: Uitbraak naar boven is nog mogelijk

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

11 feb slot: AEX naar boven uit stijgend trendkanaal

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven