ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het slot van het turbulente beursjaar 2020 ligt 3,3% boven het slot van 2019 en dat mag een wonder heten. In het eerste kwartaal kwam de AEX maar liefst 35,6% onder de slotstand van 2019. De beurs heeft dit verlies niet alleen weggewerkt, maar er ook nog een paar procent bovenop gezet. De verwachtingen van beleggers aangaande het economisch herstel en de daarbij behorende beurskansen zijn dus hooggespannen. De beursindex kwam deze week zelfs even boven het hoogste punt 632,1 van het eerste kwartaal. Daar bleef de index echter niet boven. Het wil zeggen dat zowel dit niveau 632,1 als het hoogste punt van dit jaar 633,1 alsnog blijvend moeten worden doorbroken wil de beursindex verder oplopen in de richting van de top rond 703,2 uit het jaar 2000. 

  • Zolang die stap niet is gezet kan evenwel een dubbele top worden neergezet ter hoogte van de stippellijn rond 632,1, namelijk als de marktgraadmeter in januari een daling zou inzetten. Dat is komende maand dus een aandachtspunt.

  • In de maandgrafiek is echter geen aanwijzing voor een aanstaande daling te zien. Op een candle als die van december kan in januari in theorie een doorbraak naar boven volgen.

  • In de weekgrafiek staat wel een aanwijzing voor eventuele topvorming, namelijk een inverted hammer. Dit is een potentiële top. Je kunt je echter afvragen wat de waarde is van deze candle. Er was deze week niet veel handel, de meerderheid van de grote marktpartijen zal niet actief zijn geweest, omdat zij de boeken al voor de Kerstdagen hadden gesloten. Het is onzeker of het hier om een top gaat, dat zal in de eerste beursweek van 2021 duidelijk moeten worden.

  • In de daggrafiek zien we de doorbraakpoging die deze week heeft plaatsgevonden rond 632,1, het niveau waarover ik bij de weekgrafiek schreef. De doorbraak was maar tijdelijk, volgende week moet blijken of eventueel een nieuwe poging volgt.

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is naar boven gericht zolang de AEX boven de middellijn van deze indicator koerst. Het verloop ten opzichte van die lijn is volgende week dus in eerste instantie iets om naar te kijken. Zolang de trend omhoog is gericht is een vervolg omhoog een ontwikkeling om rekening mee te houden.

  • In de uurgrafiek werd vanmorgen een toppatroon afgemaakt, namelijk een hoofd en schouders patroon. Vanmorgen werd de neklijn van dit patroon getest en weerstand bevonden. Vanuit deze ontwikkeling ligt een vervolg omlaag het meest voor de hand. Potentiële steunniveaus bij een voortzetting naar beneden zijn de Fibonacci niveaus 621,5 (38,2%), 617,9 (50%) en 614,3 (61,8%). In de buurt van deze punten is bij een daling korte termijn bodemvorming mogelijk.

  • Zoals ik bij de weekgrafiek al aangaf is het echter de vraag wat de betekenis is van het koersverloop van de afgelopen week. Uit het verloop aanstaande maandag zal duidelijk worden of het toppatroon dan nog iets te betekenen heeft.

  • De twee punten die belangrijk zijn in de kwartiergrafiek zijn de toppen rond 628,1 en 629,9. Bij een stijging boven 628,1 zou het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek, waarvan u in deze grafiek het hoofd en de rechterschouder ziet, ongeldig worden. Een doorbraak door 629,9 zou aangeven dat de aanval wordt geopend op de toppen rond 632,1 en 633,1 waarover ik bij de kwartaalgrafiek schreef.

Resumerend: 

Wat een jaar! De AEX ging in het eerste kwartaal van 2020 naar een verlies van 35,6% ten opzichte van 2019, om het jaar vervolgens met 3,3% winst af te sluiten. Deze week werd de top rond 632,1 uit het eerste kwartaal bereikt, maar niet blijvend doorbroken. Het hoogste punt van het jaar werd in deze week op 633,1 gesteld. Worden 632,1 en 633,1 blijvend gepasseerd dan gaat de AEX verder in de richting van de top die in 2000 rond 703,2 tot stand kwam. Gezien de candle van deze week in de maandgrafiek en de stijgende trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is deze ontwikkeling zeker mogelijk. De vorming van een dubbele top bij de stippellijn rond 632,1 is echter ook nog een optie. De inverted hammer in de weekgrafiek en het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek van deze week kunnen daar een voorbode van zijn, al moeten we ons wel afvragen wat de waarde is van patronen die in zo'n stille week ontstaan. Daalt de graadmeter dan zijn 621,5, 617,9 en 614,3 de eerste potentiële steunniveaus waar we in het nieuwe beursjaar mee te maken krijgen.

En dan nog dit...

U heeft me ook dit jaar weer scherp gehouden. Er is namelijk geen betere manier om scherp te blijven dan te schrijven voor een breed publiek. Breed was het, ook in 2020 vonden ettelijke duizenden mensen per dag de weg naar ADN Beursanalyse. Dat kan in 2021 alleen maar beter worden, want er zijn in het afgelopen jaar veel nieuwe beleggers in de markt gekomen. Ik ben u erkentelijk voor uw bezoeken. We gaan naar het nieuwe jaar en ik ben voornemens ook dit jaar de technische analyse van dag tot dag onder uw aandacht te brengen. Ik wens u een denderend nieuw jaar, veel gezondheid en, of de beurs nu naar boven of naar beneden gaat, veel beleggingswinst. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 31 dec 2020, 16.39u.

 

Vandaag zijn geen andere pagina's geplaatst.

 

De vorige analyse:

24 dec slot: Beleggers vol optimisme naar de Kerst

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven