ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand oktober is geschiedenis, een maand waarin de AEX 0,6% onder het slot van september eindigde. Het verlies was gedurende de maand groter, maar dat werd grotendeels weggewerkt. Hierdoor ontstond een hammer en dat is in potentie een bodem. In de markt gaat de meerderheid nog steeds uit van een vervolg naar boven.

  • Hoewel de AEX in oktober terugkeerde onder de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat ik vorige maand beschreef zie ik dat patroon nog als geldig. het slot van deze maand lag namelijk precies op de neklijn. Ook dit is een teken dat beleggers het nog positief zien voor de rest van het jaar.

  • Het hoogste punt van dit jaar vinden we tot dusverre rond 586,3. Zou dat punt blijvend worden doorbroken dan volgt een stijging naar lijn e. We vinden deze lijn in november rond 615.

  • Er is een kans dat we bij de candle van oktober te maken hebben met een hanging man. In dat geval zou de index de komende maand dalen, die mogelijkheid moeten we dus meenemen in onze overwegingen.  

  • In de daggrafiek ontstond gisteren een hammer, maar die werd vandaag niet bevestigd. De AEX daalde namelijk met bijna 0,9% en geraakte onder de candle van gisteren. Men is gisteren dus te optimistisch geweest. Zolang we boven de bodem rond 571,6 koersen kan overigens ook na de daling van vandaag niet gesteld worden dat het toekomstig verloop negatief zal zijn. Het is nog steeds mogelijk dat een hogere bodem volgt, waarop dan alsnog een vervolg naar boven tot stand kan worden gebracht. In deze tijd van het jaar ziet men in de sector het liefst een eindejaarsrally, want dat is gunstig voor de eindejaarsbonussen die bij de meeste grote beleggers net voor Kerst, dus over ruim anderhalve maand worden vastgesteld. Bij het beeld van dit moment is dat nog altijd een optie. Hierin zou slechts verandering komen bij een daling onder de bodem rond 571,6.

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is zowel interessant als relevant. De AEX heeft namelijk de middellijn bereikt en dat is een potentiŽle steunlijn. In theorie kan morgen een stijging volgen vanaf deze lijn. Het zou verzwakking betekenen zou de lijn morgen met een slotstand doorbroken worden.

  • In de uurgrafiek zijn morgen twee grenzen belangrijk als referentieniveaus, dat zijn 578,7 en 575,6. Een stijging boven 578,7 zou een herstel inhouden, een daling onder 575,6 een voortzetting naar beneden. In het laatste geval vinden we potentiŽle steun rond het 76,4% Fibonacci niveau rond 574,8, de stippellijn rond 573,2 en de bodem rond 571,6. We kunnen het verloop dan van niveau tot niveau gaan volgen.

  • Met de afgeronde vlag en stijgende wig van vandaag in de kwartiergrafiek in gedachten is een voortzetting omlaag de meest waarschijnlijke mogelijkheid. Je weet echter nooit hoe beleggers er morgen over denken. Beursontwikkelingen kunnen tenslotte elk willekeurig moment veranderen. Zeker met een nacht ertussen kan het beeld morgen anders zijn. Op dit moment ziet het er mede dankzij de mislukte stijgingspoging in de voorlaatste candle in ieder geval niet goed uit.

Resumerend: 

Is de candle in de maandgrafiek een hammer of een hanging man? Op die vraag moet het koersverloop van november het antwoord geven. Vooralsnog wijst de candle op steun, waarmee hij aangeeft dat in de markt de wens of verwachting leeft dat de AEX verder zal stijgen. Dat gebeurt daadwerkelijk bij een blijvende doorbraak door 586,3. De AEX zou dan naar lijn e in de maandgrafiek gaan, die in september rond 615 loopt. Uit de daggrafiek blijkt dat een eindejaarsrally mogelijk is zolang de beursgraadmeter boven de bodem rond 571,6 blijft. Morgen is de ontwikkeling ten opzichte van de middellijn van de Bollinger Bands relevant. We bereikten die lijn vandaag, waardoor een nieuwe stijging in principe mogelijk is. De top rond 578,7 in de uurgrafiek is in dit verband van belang. Wordt die namelijk doorbroken dan zitten we in een herstelbeweging. Een slot onder de middellijn van de banden zou daarentegen een verzwakking zijn. Dit is aan de orde indien de bodem rond 575,6 van vandaag doorbroken zou worden. Mogelijke doelen zijn dan de potentiŽle steunniveaus 574,8, 573,2 of 571,6. Vanuit de kwartiergrafiek beoordeeld ziet het er op dit moment niet goed uit, met een nacht ertussen is morgen echter alles weer mogelijk. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 31 okt 2019, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 okt 09.15u: Strijd op de Amsterdamse markt

31 okt 10.00u: Weerstand gevonden bij 61,8%

31 okt 11.00u: AEX het afgelopen uur onderuit

Donderdag 31 okt 2019: Wat is me opgevallen?

31 okt 12.00u: Hammer werd korte termijn bodem

31 okt 14.00u: Nu grotere vlag in kwartiergrafiek

31 okt 16.00u: Vlag afgerond met een uitbraak

31 okt 17.00u: Kleine stijgende wig afgemaakt

 

De analyse van gisteren:

30 okt slot: Lichte daling en hammer in de AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven