ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag is de omgekeerde rechthoekige driehoek gevormd door lijn m en de stippellijn rond 594,9 afgerond als toppatroon. De AEX brak namelijk naar beneden uit dit patroon. Hier laat zich op grond van de hoogte van deze formatie een koersdoel van ongeveer 587,5 berekenen.

  • De Amsterdamse markt denkt getuige de candle van vandaag echter al meteen aan bodemvorming. De candle is als hammer namelijk een potentieel bodempatroon. Morgen moet het koersverloop ons zeggen of het inderdaad een bodem wordt. De onderkant 594,9 van de driehoek is overigens een potentieel weerstandsniveau. Daar kan een eventuele stijging in theorie dus op stuklopen. Een slot boven 594,9 zou het toppatroon morgen daarentegen onbruikbaar maken en dus een technische verbetering van de situatie zijn.

  • Het laagste punt van de dag lag rond 591,4. Een daling daaronder zou de hammer van zijn waarde ontdoen en de AEX zou verder dalen in de richting van het koersdoel 587,5.

  • Vanuit de ontwikkeling in de daggrafiek met Bollinger Bands beoordeeld kan de AEX morgen oplopen. De marktgraadmeter bleef namelijk boven de middellijn, waardoor de stijgende trend intact bleef. Het betreft een potentiŽle steunlijn.

  • Als we vervolgens naar de uurgrafiek kijken zien we de vlag o-o' in ontwikkeling. Een uitbraak aan de onderkant en een voortzetting naar beneden zou aansluiten op de gebruikelijke ontwikkeling bij dit patroon. Steun kan er dan zijn bij de Fibonacci niveaus 592,1, 589 of 585,8.

  • Een uitbraak naar boven uit de vlag o-o' zou dit patroon ontdoen van zijn bruikbaarheid. Het zou ook de terugkeer in de driehoek inhouden, want de bovenste lijn van de vlag ligt morgenochtend ter hoogte van de onderkant 594,9 van de driehoek. Dat patroon zou dan ongeldig kunnen worden indien de AEX vervolgens boven 594,9 blijft. PotentiŽle weerstandsniveaus bij zo'n stijging zijn de Fibonacci grenzen 595,6 (38,2%), 596,9 (50%) of 598,2 (61,8%). Het zijn drie niveaus waar theoretisch een volgende top tot stand kan komen. 

  • Een uitbraak naar boven uit de vlag zou overigens ook meteen betekenen dat het gap van vandaag gesloten wordt. Bij een uitbraak naar beneden zou dat open blijven. Dat zou geen punt zijn, want het gap is een breakaway gap en dat is het soort gap dat regelmatig open blijft.

Resumerend: 

Vandaag is de omgekeerde rechthoekige driehoek bestaand uit lijn m en de stippellijn rond 594,9 afgerond als toppatroon. Als koersdoel kan met de hoogte van het patroon een waarde van 587,5 worden berekend. De candle van deze dag geeft als hammer echter een potentiŽle bodem aan, er wordt door een deel van onze markt dus al meteen gedacht aan bodemvorming. We gaan zien wat het wordt, want er is nog een andere interpretatie mogelijk. In de uur- en kwartiergrafiek heeft het verloop namelijk de vorm van de vlag o-o' en daarop is een voortzetting naar beneden de meest aannemelijke ontwikkeling. Ik kijk morgen in welke richting de beursindex uit het patroon breekt en dan weet ik waar we aan toe zijn. Bij een uitbraak naar boven wordt de vlag onbruikbaar en wordt het gap van vanmorgen gesloten. Het zou een terugkeer in de driehoek betekenen. Blijft de index vervolgens de rest van de dag boven 594,9 dan wordt die driehoek ongeldig, wat een technische verbetering van de situatie zou zijn. Weerstand kan er bij een stijging liggen in de buurt van 595,6, 596,9 of 598,2. Een uitbraak naar beneden zou inhouden dat de vlag o-o' op de gewone manier wordt afgemaakt als voortzettingspatroon. Steun zou er kunnen zijn rond 592,1, 589 of 585,8, een daling onder 591,4 zou de hammer ongeldig maken.

 

Geplaatst woensdag 20 nov 2019, 18.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 nov 09.15u: Naar beneden uit driehoek gebroken

20 nov 10.00u: Patroon is toppatroon geworden

Woensdag 20 nov 2019: Wat is me opgevallen?

20 nov 11.00u: AEX aangekomen bij 38,2% niveau

20 nov 12.00u: Hammer bij 38,2% Fibonacci niveau

20 nov 14.00u: Twee hammers en inverted hammer

20 nov 15.00u: Afgeronde vlag in de kwartiergrafiek

20 nov 16.00u: Kleine candles aan onderkant vlag

20 nov 17.00u: Beweging omhoog in beursindex

 

De analyse van gisteren:

19 nov slot: Omgekeerde rechthoekige driehoek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven