ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanmiddag werd in de daggrafiek van de AEX een hoofd en schouders patroon afgerond. Het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9 is de neklijn van het patroon, het koersdoel ligt rond 529. De stippellijn rond 533,1 zou op de weg naar dat doel eventueel nog als steunlijn kunnen fungeren en een daling naar 529 dus kunnen voorkomen.

  • De AEX gaat slechts naar 533,1 of 529 indien het hoofd en schouders patroon geldig blijft en dat is het geval zolang de index niet terugkeert boven 536,9. Een stijging aan het einde van de dag heeft de graadmeter net onder dat niveau gebracht. Het is de aanzet van een poging om de marktindex terug te brengen boven de grens. Ik neem dit heel serieus. Dit jaar zorgde elke daling onder een voorgaande bodem namelijk voor nieuwe kooplust in de markt. Een daling onder een bodem was niet het verkoopsignaal dat het vanouds is, maar werd als een koopsignaal behandeld door een belangrijk deel van de markt. Mede door de inzet van deze tactiek kwamen we aan de grote winst van de eerste maanden in de AEX index. Ik acht het dus niet onmogelijk dat morgen gepoogd zal worden het toppatroon ongeldig te maken door middel van een terugkeer van de beursgraadmeter boven het Fibonacci niveau 536,9.

  • Er is nog een tweede reden waarom het niveau belangrijk is. De afgelopen maand werd het niveau achtereenvolgens in de week- en in de maandgrafiek doorbroken. Het zal ongetwijfeld de ambitie zijn van een flink deel van de markt om om 29 maart aanstaande ook in de kwartaalgrafiek een doorbraak door 536,9 gerealiseerd te krijgen. Daarvoor moet de index dan wel eerst worden teruggebracht boven de grens. Het is dus zaak goed te kijken naar het koersverloop ten opzichte van het niveau.

  • De middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands is doorbroken en dat is een negatieve ontwikkeling. De stijgende trend is hiermee afgebroken. Of hier een daling voor in de plaats komt moet blijken, de kans daarop is aanwezig. De middellijn is nu een potentiŽle weerstandslijn.

  • In het laatste deel van de handelsdag werd een terugkeer tot net onder het besproken niveau 536,9 gerealiseerd. We zijn er net onder gesloten, morgen zal dus meteen duidelijk worden of we eronder blijven of niet. Een terugkeer boven de lijn zou een sterke ontwikkeling zijn, want dat zou het hoofd en schouders patroon in de daggrafiek ongeldig maken.

  • Dat het niet de minste partijen zijn die de AEX graag terug willen zien boven 536,9 blijkt uit de laatste candle in de kwartiergrafiek. Dit is de candle uit de slotveiling, een vijf minuten durende veilingfase vanaf 17.30 uur waarin alleen grote marktpartijen zijn toegelaten. De grote spelers zien getuige de stijging in deze veiling graag een terugkeer boven 536,9, morgen moet blijken of zij hun zin krijgen.

Resumerend: 

In de daggrafiek van de AEX is een toppatroon afgerond, namelijk een hoofd en schouders patroon. Het 61,8% niveau rond 536,9 is de neklijn van de formatie en het doel vinden we rond 529. Een stippellijn door een bodem rond 533,1 kan er eventueel nog voor zorgen dat 529 niet wordt bereikt, want dat is een potentiŽle steunlijn. Of de index naar 533,1 of 529 gaat hangt af van het verloop ten opzichte van 536,9. Grote partijen hebben laten zien de graadmeter graag terug te zien keren boven het niveau. Hier zijn twee redenen voor. De eerste is dat het hoofd en schouders patroon dan ongeldig zou worden en de tweede dat een doorbraak in de kwartaalgrafiek dan weer binnen bereik zou komen. Het zou het beeld sterk verbeteren. Hier komt nog bij dat de AEX dit jaar tot dusverre voortdurend werd gekocht na dalingen onder voorgaande bodems, die tactiek zou opnieuw toegepast kunnen worden. De dag begint morgen dus met het volgen van de koersontwikkeling ten opzichte van 536,9, want die ontwikkeling is cruciaal voor het vervolg.

En dan nog dit...

Onze beursindex is niet de enige index met een toppatroon, ook in de uurgrafiek van de S&P500 staat er een.

  • Het gaat in deze grafiek eveneens om een hoofd en schouders patroon. De stippellijn rond 2.768 is de neklijn van het patroon, dat geldig is zolang de S&P500 hieronder koerst. Het koersdoel ligt tussen de twee stippellijnen door een vorige maand gevormd gap. Naar die stippellijnen rond 2.723 of 2.718 moet de Amerikaanse beursgraadmeter bij een normaal verloop dus gaan. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 7 mrt 2019, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 mrt 09.15u:  AEX onder de bodem van gisteren

7 mrt 10.00u: Beursindex bereikte Fibonacci niveau

7 mrt 11.00u: AEX na korte stijging weer bij 536,9

7 mrt 12.00u: Index nog steeds bij het niveau

7 mrt 14.00u: Maatregel ECB zorgt voor stijging

7 mrt 15.00u: Snel omhoog en voor de helft terug

7 mrt 16.00u: AEX naar beneden door steunniveaus

7 mrt 17.00u: Oog op verloop ten opzichte van 536,9

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven