ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een herstel heeft de AEX in de richting van de neklijn rond 536,9 van het vorige week afgeronde hoofd en schouders patroon gebracht. De komende dagen moet blijken of dit toppatroon geldig blijft, wat afhangt van het koersverloop ten opzichte van dit niveau 536,9. Het is een belangrijke fase, waarin wordt beslist over de voortgang. De stippellijn rond 536,9 is overigens ook het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 en is ook in dit kader dus een belangrijke lijn.

  • De onderste lijn van de Bollinger Bands heeft als steunlijn gefungeerd. De middellijn is nu een potentiŽle weerstandslijn waar we indien de AEX verder zou stijgen op moeten gaan letten.

  • In de uurgrafiek is een naar boven gerichte vlag in wording te zien, het patroon s-s'. Dit patroon wordt ongeldig bij een uitbraak naar boven, maar afgerond op de gewone manier bij een uitbraak naar beneden. Het laatste zou inhouden dat de markt de draad van van vorige week weer oppakt en de AEX verder daalt.

  • Hoewel een daling bij de vlag s-s' de meest waarschijnlijke ontwikkeling is kijk ik vanzelfsprekend of de beursgraadmeter eventueel toch stijgt. Weerstand kan er zijn bij lijn s', het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 541 - 529,7 rond 536,7 of de stippellijn rond 536,9 waar ik bij de daggrafiek over schreef.  

Resumerend: 

Een herstelbeweging bracht de AEX in de richting van de stippellijn rond 536,9 in de daggrafiek. Het gaat om de neklijn van een vorige week afgerond hoofd en schouders patroon en tevens om het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2. Het is daarom een belangrijke lijn. Het verloop ten opzichte van deze lijn bepaalt of het toppatroon van vorige week geldig blijft en of we uiteindelijk een top krijgen bij dit niveau of niet. De middellijn van de Bollinger Bands kan eventueel ook nog voor weerstand zorgen. In de uurgrafiek staat een vlag in wording. Breekt de index naar boven uit dan wordt deze vlag ongeldig en telt alleen nog het verloop ten opzichte van de weerstandsniveaus 536,7 en 536,9. Maakt de graadmeter de bij dit patroon gebruikelijke uitbraak naar beneden dan betekent dat daarentegen dat de markt de draad van vorige week weer oppakt en de AEX verder daalt.

En dan nog dit...

Vorige week donderdag werd een toppatroon afgerond in de daggrafiek van de S&P500. Bij de stand van vanavond 18.30 uur zou dit patroon echter al weer ongeldig zijn, dat bespreek ik aan de hand van de grafiek hieronder.

  • Het patroon van vorige week was een hoofd en schouders patroon, dat bij de huidige stand gezien de terugkeer boven de neklijn van het patroon ongeldig zou zijn. De neklijn ligt rond 2.768. Nu wil het geval dat je bij een terugkeer bij een neklijn nog wel eens een overshoot ziet. Marktpartijen weten net als u en ik dondersgoed waar die lijn ligt en drukken de index er in een poging het beeld te verbeteren doorheen. Het is echter niet automatisch zo dat zij er vervolgens in slagen de index ook boven het niveau te houden. Het slot van de dag is daarom bepalend voor de geldigheid van het hoofd en schouders patroon. Ligt dat afgetekend boven 2.768 dan is het ongeldig, sluit de S&P500 er echter in de buurt of eronder dan blijft het toppatroon gewoon van kracht. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 11 mrt 2019, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

11 mrt 09.15u: Stijging met een inverted hammer

11 mrt 10.00u: Inverted hammer werd een top

11 mrt 11.00u: Vlag afgerond met een uitbraak

11 mrt 12.00u: Stijgende wig in ontwikkeling

11 mrt 14.00u: Wig afgerond met een uitbraak

11 mrt 15.00u: Opmerkelijke draai van de markt

11 mrt 16.00u: Toppen rond 534 zijn doorbroken

11 mrt 17.00u: 50% niveau is nu ook doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven