ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Je hoeft geen beroepsmatig technisch analist te zijn zoals ik dat ben om te zien dat de Amsterdamse beurs een uitstekende week achter de rug heeft. De lange groene candle zegt genoeg. De AEX sloot 4% boven de slotstand van vorige week. Het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 waaronder we vorige week terugkeerden werd ruimschoots en overtuigend doorbroken. Een doorbraak door een 61,8% niveau houdt over het algemeen een terugkeer naar het 100% niveau in, de voorgaande daling wordt dan geheel teruggedraaid. De niets aan duidelijkheid te wensen overlatende beweging van deze week zegt ons dus dat de kans groot is dat de AEX terugkeert naar 576,9, de top van vorig jaar.

  • Eťn opmerking wil ik daar wel bij maken. Het koersverloop van met name de laatste dagen vormde een aanwijzing dat het de markt bij de stijging te doen was om de realisatie van een gang naar 550. Dat was overduidelijk het niveau waarop geŽxpireerd moest worden en waar de gehele week gericht naar toe is gewerkt. Alle bekende tactieken werden daarbij toegepast door kopende partijen, ik heb ze uitgebreid beschreven in mijn updates. Dat doet af aan het verloop van deze week, want het maakt het nogal kunstmatig van karakter. Een stijging die op deze geforceerde wijze tot stand is gebracht is over het algemeen niet de juiste basis voor een vervolg naar boven. Het omgekeerde is het geval, het is vaak een voorbode van een daling. Ik ga volgende week dus zorgvuldig na of we de vervolgstappen naar boven die zouden moeten volgen op de doorbraak door het 61,8% niveau daadwerkelijk zetten. Je kunt beter te voorzichtig zijn dan niet voorzichtig genoeg.

  • In de grafiek ziet u het 76,4% niveau van de daling 576,9 - 472,2 toegevoegd, dat ligt rond 552,2. We zijn bij deze grens gesloten. In de buurt van dit niveau is nog een kleine kans op topvorming, net als bij de top uit september 2018 rond 554,3. Op het koersverloop ten opzichte van die grenzen 552,2 en 554,3 let ik volgende week dus allereerst.

  • De AEX sloot de week vrijwel op het hoogste punt van de dag af, dus ook op bijna het hoogste punt van de week. Dit is optimisme ten top, er werd ondanks de forse stijging van deze week geen winst genomen. Beleggers verwachten meer.

  • De candle van vandaag staat voor ongeveer de helft boven de Bollinger Bands, de index sloot er ruim boven. We moeten rekening houden met een terugkeer binnen de banden, dus met een daling. Daarbij moet worden opgemerkt dat de index in het verleden ook wel drie dagen achtereen boven of onder de banden is gesloten. Het is dus niet gegarandeerd dat we maandag al terugkeren binnen de indicator. Ik moet volstaan met de opmerking dat de kans daarop aanwezig is.

  • In de uurgrafiek ziet u lijn u getekend. De koersontwikkeling is naar boven gericht zolang we boven deze lijn koersen. In de grafiek ziet u de niveaus 552,2 en 554,3 die ik bij de daggrafiek besprak, een doorbraak door beide grenzen zou een vervolgstap zijn in de richting van de bij de weekgrafiek genoemde top 576,9.

  • Een eventuele daling onder successievelijk lijn u en de bodem rond 549 zou een correctie inluiden die ik dan zou gaan beoordelen aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen. Die wil ik echter niet plaatsen zolang we boven lijn u koersen. Zolang dat immers het geval is blijft de kans op een voortzetting naar boven het grootst en is plaatsing van de lijnen dus prematuur.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt heeft een uitstekende week achter de rug, de AEX steeg 4% ten opzichte van vorige week vrijdag. Het slot lag vrijwel op het hoogste punt van de week, iets dat aangeeft dat beleggers meer verwachten. Er werd immers tot het laatste moment van de week gekocht. Het 61,8% Fibonacci niveau in de weekgrafiek werd op een overtuigende wijze doorbroken, met dat niveau hebben we niet meer te maken. Het betekent in theorie een terugkeer naar het 100% niveau, zijnde de top rond 576,9 van vorig jaar. Het slot van deze week lag bij het 76,4% Fibonacci niveau rond 552,2. Hier is een kleine kans op de ontwikkeling van een top, net als bij de top rond 554,3 uit september 2018. De kans op een doorbraak door deze niveaus is groot zolang we in de uur- en kwartiergrafiek boven lijn u koersen. Een doorbraak door 554,3 zou een vervolgstap zijn in de richting van 576,9. Uit de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt echter dat het verstandig is om rekening te houden met een terugkeer binnen de banden en dus met een daling. Zeker van een daling kunnen we daarbij overigens niet zijn, want de index zou ook nog een of twee dagen boven de banden kunnen sluiten. De kans op een terugkeer is echter aanwezig. Komt de marktindex achtereenvolgens onder lijn u en de bodem rond 549 van vanmiddag dan gaan we een correctiefase op de laatste stijging in. Die beoordeel ik dan met dan nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Die plaats ik op dit moment nog niet, want dat zou zolang we boven lijn u noteren voorbarig zijn.

En dan nog dit...

Vergelijk ik het technische beeld in de lange termijn grafieken van de diverse Europese indices met elkaar dan is er ťťn index die daar in negatieve zin uitspringt. Het is de Duitse DAX, waarvan u hieronder de weekgrafiek ziet.

  • In deze grafiek is sprake van de ontwikkeling van de vlag t-t'. Zolang geen uitbraak naar boven uit deze vlag is verwezenlijkt is een uitbraak naar beneden de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Dit is bij alle optimisme van deze week toch wel iets om in de gaten te houden. Zet de DAX immers een daling in dat doet onze AEX dat ook. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 15 mrt 2019, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 mrt 09.15u: Eerste candle is een groene candle

15 mrt 10.00u: Hoger, op bovenste lijn van banden

15 mrt 11.00u: Bekende tactiek, vloertje onder AEX

15 mrt 12.00u: Scherp hoger door expiratie Eurostoxx

15 mrt 14.00u: Besturing werkt tot dusverre perfect

15 mrt 15.00u: De kassa gaat rinkelen in Amsterdam

15 mrt 16.00u: We zijn keurig bij 550 geŽxpireerd

15 mrt 17.00u: Winst AEX nog wat verder opgelopen

 

Agenda van maandag 11 mrt t/m vrijdag 15 mrt 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven