ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week deed zich een slechte ontwikkeling voor, de AEX keerde namelijk terug onder het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9. De AEX had deze maand boven deze grens moeten blijven. Het niveau zou dan aan het einde van de maand in de kwartaalgrafiek doorbroken worden, net als eerder achtereenvolgens in de week- en maandgrafiek gebeurde. De terugkeer onder 536,9 is daarom een slechte beurt. Het is nog wat vroeg om hier definitief al iets over te zeggen, maar het kan in theorie om de start van een nieuwe naar beneden gerichte koersontwikkeling gaan. Ik volg in dit verband met veel nieuwsgierigheid wat de candle van volgende week wordt.

  • Het gaat bij het koersverloop van deze week in ieder geval om de start van een correctie. Gisteren werd namelijk een toppatroon afgemaakt, een hoofd en schouders patroon met koersdoel 529. Dit patroon en het doel zijn geldig zolang de AEX onder de neklijn rond 536,9 noteert. Een ander richtpunt in deze grafiek is de stippellijn door een eerder gevormde bodem rond 526,7, dat is namelijk een potentieel steunniveau. Verder naar beneden kijk ik nog niet, ik wil eerst weten wat de aandelengraadmeter doet ten opzichte van de grenzen 536,9, 529 en 526,9.

  • De index bereikte in de daggrafiek met Bollinger Bands vandaag de onderste lijn van de banden. Het is een potentiële steunlijn, we doen er goed aan komende maandag rekening te houden met de mogelijkheid dat de graadmeter opveert. Er kan bij deze lijn immers in theorie een bodem ontstaan. 

  • Een voortzetting naar beneden zou negatief zijn, want daar zou dan een dalende trend uit kunnen voortkomen. De lijnen waaruit deze indicator bestaat zouden dan immers naar beneden draaien.

  • Vandaag bleef een klein gap open tussen 534 en 534,3. Het is maar een klein stukje. Ik weet dan ook niet of het nog gesloten wordt, temeer daar het oorspronkelijke gap groter was en het geheel dus bijna dicht is.

  • Worden toppen rond 531,8 en 532,1 doorbroken dan krijgen we een herstel op de daling van de afgelopen dagen. Een daling onder de dubbele bodem rond 529,7 betekent daartegen een voortzetting naar beneden.

Resumerend: 

De candle van deze week betekende een terugkeer van de AEX index onder het lange termijn 61,8% Fibonacci niveau rond 536,9 waar de graadmeter vorige maand achtereenvolgens in de week- en maandgrafiek doorheen brak. De index had deze maand boven dat niveau moeten blijven voor de verwezenlijking van een doorbraak in de kwartaalgrafiek, de terugkeer is dus slecht nieuws. Het kan gaan om de start van een nieuwe neergaande beweging, al is het nog te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen.
We hebben in ieder geval te maken met een gisteren afgerond toppatroon in de daggrafiek en dus met een correctie. Het patroon, een hoofd en schouders patroon, blijft geldig zolang de AEX onder de neklijn rond 536,9 blijft. Het geeft een koersdoel van 529. Naar dat niveau of het eerstvolgend steunniveau daaronder 526,7 gaat de index indien de bodem 529,7 van vandaag doorbroken wordt.
De daggrafiek met Bollinger Bands vertelt ons dat een herstel mogelijk is, de onderste lijn van de indicator is namelijk een potentiële steunlijn. Worden de toppen rond 531,8 en 532,1 in de kwartiergrafiek doorbroken dan gaat het om zo'n herstel. Wellicht wordt dan het kleine tussen 543 en 543,3 open gebleven deel van het gap van vandaag alsnog gesloten.

En dan nog dit...

Onlangs schreef ik over bodempatronen die waren ontstaan in de Belgische BEL20 en de Spaanse IBEX35. Beide patronen zijn vandaag ongeldig geworden, zowel Belgische als Spaanse beleggers blijken achteraf gezien te optimistisch te zijn geweest. We kijken naar de daggrafiek uit Brussel.

  • Het is net als in de Spaanse beursindex een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat ongeldig is geworden. Belgische beleggers zijn eind vorige en begin deze week te voortvarend te werk gegaan en zijn als het ware teruggefloten door de internationale ontwikkelingen. Het zegt nog niets over het toekomstig verloop, maar het gaat wel om een verzwakking van het technische beeld. Tussen 3.563 en 3.620 kan nu namelijk opnieuw weerstand gevonden worden. Daar zal de Belgische markt dus mee moeten afrekenen wil zij alsnog een voortzetting naar boven bewerkstelligen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 8 mrt 2019, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 mrt 09.15u: Een gap naar beneden bij opening

8 mrt 10.00u: Gap AEX is voor de helft gesloten

8 mrt 11.00u: Vlag ontwikkeld in de kwartiergrafiek

8 mrt 12.00u: Patroon afgerond met een uitbraak

8 mrt 14.00u: Na afronding vlag verder gedaald

8 mrt 15.00u: AEX is na de cijfers verder gedaald

8 mrt 16.00u: Korte termijn bodem in de grafiek

8 mrt 17.00u: Een dubbele bodem ontwikkeld

 

Agenda van maandag 4 mrt t/m vrijdag 8 mrt 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven