ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen vrijdag sloot de AEX index in de daggrafiek op het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 552,2. Ik schreef vrijdagavond in mijn slotanalyse dat hier een kleine kans was op de vorming van een top. Het koersverloop van vandaag heeft hier niets aan veranderd, de index is wederom op dat niveau gesloten. Het wordt morgen vooraleer we weten of hier een top tot ontwikkeling komt.

  • Het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau vinden we rond 554,3, waar in september 2018 een top ontstond. Behalve bij 552,2 kan ook daar in theorie nog een top tot stand komen.

  • De AEX bleef in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de banden. Het is de tweede dag dat de index boven deze indicator sloot. Een enkele keer volgt nog een derde slot boven de banden. Op een zeker moment echter zal de beursgraadmeter moeten terugkeren binnen de Bollinger Bands. Dat kan eventueel morgen al zijn, een daling is daarom zeker mogelijk. Hard bewijs daarvoor vormt dit gereedschap echter niet, een nieuw slot boven de banden is denkbaar. Het is namelijk vaker gebeurd dat de AEX drie beursdagen achter elkaar boven de banden eindigde. Laten we de mogelijkheid van een daling echter wel serieus nemen.

  • De Amsterdamse beurs heeft echter niet veel op met die redenatie, dat blijkt uit de uur- en kwartiergrafiek. Ondanks twee teruggedraaide doorbraken door het Fibonacci niveau 552,2 eindigde de AEX de dag opnieuw op dat niveau. 

  • Een daling onder lijn u noch een daling onder een tweede stijgende steunlijn vanmiddag vormden aanleiding voor marktpartijen om op de verkoopknop te drukken. De index werd in beide gevallen zoals u in deze kwartiergrafiek ziet al snel gekocht. Beleggers werken nog steeds aan een voortzetting naar boven.
  • Morgen volg ik of de toppen rond 552,9 of de bodems rond 550,9 doorbroken worden. Deze ontwikkelingen resulteren dan respectievelijk in een stijging naar 554,3 of een daling naar 549, dat neem ik althans aan. Bij die grenzen kijk ik dan verder naar wat we mogen verwachten.

Resumerend: 

De AEX sloot vandaag voor de tweede dag op het 76,4% niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 552,2 en de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Op grond van het laatste moeten we rekening houden met een daling. Het 76,4% niveau is een grens waar een kleine kans is op de ontwikkeling van een top. Beleggers werken echter nog steeds aan een vervolg naar boven, want de AEX werd na twee dalingen onder stijgende trendlijnen gekocht. Een stijging kan ik dus niet uitsluiten. Morgen volg ik of de toppen rond 552,9 of de bodems rond 550,9 doorbroken worden. Een doorbraak geeft dan naar ik vooralsnog aanneem respectievelijk een stijging naar 554,3 of een daling naar 549. Naar aanleiding van het koersverloop ten opzichte van die grenzen kijk ik dan verder.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de FTSE100, de Britse beursindex, was vandaag bijzonder. De index brak door de top van vorige maand.

  • De nieuwste ontwikkeling is dat premier May het akkoord met de Europese Unie niet nogmaals ter stemming mag aanbieden aan het Britse Lagerhuis. Dit heeft de voorzitter van dat huis, John Bercow, beslist. Een nieuw voorstel indienen dat inhoudelijk anders is mag, een voorstel ter stemming brengen dat in principe hetzelfde is mag echter niet. Britse beleggers zijn kennelijk blij met deze ontwikkeling, wellicht speculeren zij erop dat uitstel hiermee dichterbij komt. Het is echter nogal een gok die zij met deze doorbraak hebben genomen. Afijn, Britten zijn niet vies van een gokje, dat verklaart misschien de stap van vandaag. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 18 mrt 2019, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 mrt 09.15u: Een licht lagere start in Amsterdam

18 mrt 10.00u: AEX boven 76,4% Fibonacci niveau

18 mrt 11.00u: Strijd om niveau nog niet gestreden

Aegon: Door herstelbeweging nu vlag in daggrafiek

18 mrt 12.00u: AEX ging afgelopen uur zijwaarts

18 mrt 14.00u: Beursindex nu onder stijgende lijn

18 mrt 15.00u: AEX richting weerstandsniveau

18 mrt 16.00u: Stapje boven Fibonacci niveau

18 mrt 17.00u: Teruggekeerd onder de grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven